Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Tapéta Felragasztása – 5 Lépésben

Nehézség:
Idő: Teljes délután

A tapétázás nem bonyolult dolog, de azért jó ha néhány alapszabályt betartunk, és nem esünk neki csak úgy, hanem beszerezzük a megfelelő szerszámokat is. Jó ha van segítségünk, ketten az esetleges hibákat is hamarabb észrevesszük, és gyorsabban is lehet haladni, ha van aki a kezünk alá dolgozzon. Gyönyörű design tapétákat találtok a Tapétatrend webáruházban, nézzetek körül!

Tartalomjegyzék

Manapság a tapétázás ismét a reneszánszát éli és egyre felkapottabb burkolat típus, viszont nagyon nagy tévedésben élünk, hogyha azt gondoljuk, hogy elég beszerezni néhány tapéta tekercset meg egy kis ragasztót és már mehet is a falra a díszítés. Természetesen nem a világ legnehezebb dolga, de van pár fontos lépés, amit nem szabad kihagyni, hogy tökéletes végeredményt kapjunk. Ma már a házfelújítások egyik kedvenc hozzátevője, hiszen nem nagy kiadás, és nagyon izgalmassá lehet vele tenni a különböző tereket. De mutatjuk is, hogy melyek a lépései. A tapéta felragasztása izgalmas kaland! Főleg ha a Tapéta Trend Webáruház kiváló minőségű tapétáiból válogatunk.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes tapétát a Tapéta Trend webáruházból?

Hacsak nem mindennapos hobbink, hogy tapétákat nézegetünk, akkor a ritka alkalmak alatt jövünk rá, hogy milyen széleskörű választékot találunk és nem is annyira egyszerű kiválasztani a számunkra megfelelő típust. Természetesen első körben mindenki csak annyira figyel, hogy milyen színű vagy mintájú legyen, de ennél sokkal fontosabb szempontokat is át kell gondolni. Hova kerül a tapéta? A nappalit akarjuk feldobni vele vagy esetleg a konyhának akarunk egy külsőt adni? Nagyon fontos tudni, hogy hova tervezzük, mert akkor olyan anyagú tapétát érdemes választani, hogyan lehet tisztítani, és vigyázni rá az adott helységben.

A Tapéta Trend Webáruház kínálata szemet gyönyörködtető, a legdivatosabb tapétákat találjuk meg, amiktől minden helyiségünk igazán egyedi hangulatot fog kapni.

Csak azt kell kiválasztani melyik helyiségbe szeretnénk új tapétát tenni, illetve hogy egy falat, vagy fal részletet, esetleg az egész szobát tapétáznánk-e. Kizárt, hogy ekkora választékból ne találnánk meg a megfelelőt.

Tapétázás otthon
Geometrikus formák a Tapéta Trend Webáruházból

Tapéta ellenőrzése ragasztás előtt

Miután megvan a tapéta és még mielőtt neki esnénk a felragasztásnak, alaposan nézzük meg, hogy valóban hibátlan az anyag. Ha esetleg eltér néhol a szín, vagy bármilyen színkülönbséget észlelünk, akkor természetesen vigyük vissza és ne ragasszuk fel a falra. Ha viszont mindent rendben találunk, akkor ne is vághatunk az izgalmas feladatnak.

Az alap elkészítése, amelyre a tapétát ragasztjuk

Mielőtt felragasztjuk a tapétát, bizonyosodjunk meg róla, hogy a fal szilárd, egyforma, száraz, egyenletes és tisztának kell lennie. Ha bármi hiányzik akkor inkább csiszoljuk át, illetve tisztítsuk meg és távolítsunk el minden szennyeződést a falról. Hogyha esetleg még régi tapéta darabok vagy lepattogó festéket látunk, akkor minden távolítsuk el ezeket a maradványokat is. Ez azért fontos, hogy a falhibák ne látszódjanak át a tapétán keresztül se, hanem tökéletes legyen a végeredmény.

Ahogy említettük, a nedves alap (fal) nem alkalmas arra, hogy felragasszuk a tapétát, ezért ezt is érdemes ragasztás előtt ellenőrizni. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy ragasztószalaggal rakjunk a falra egy 10x10cm-es műanyag fóliát, majd hagyjuk rajta 24 órán át, és hogyha a fólia nem harmatos, akkor az alap tökéletesen alkalmas arra, hogy felragasszuk a tapétát. Abban az esetben, hogyha a fal nem nedvszívó, akkor ragasztás előtt mindenképp le kell csiszolni csiszolópapírral.

A friss vakolathoz vagy gipszkartonhoz mindig használjunk olyan alapozót is, amely tökéletesen ki tudja egyenlíteni a felületet és ezáltal úgymond előkészíti számunkra a tapéta ragasztását. Ha ezt a lépést kihagyjuk, akkor a tapéta ragasztó sajnos idő előtt fog megszáradni és a tapéta nem fog tudni rendesen ott maradni a falon.

Tapétázás otthon
Modern, de romantikus tapéta

Mire lesz szüksége a tapéta felragasztásához

A megfelelő segédeszközök nagyban meg tudják könnyíteni az életünket és segítenek a szép végeredmény elérésében. Na de nézzük mik azok az eszközök, amire szükség lesz a tapéta ragasztásához:

 • tapéta ragasztó
 • vödör a ragasztó elkészítéshez
 • függőón (vagy nehezebb tárgy zsinegen)
 • simítókártya
 • henger a ragasztó felviteléhez
 • nyomóhenger vagy tapétázó kefe
 • vágó kés éles pengével
 • mérőszalag
 • nedves szivacs
 • ceruza

Fali tapéta felragasztása és vágása

Először is a sáv hossza meg kell, hogy egyezzen a helyiség magasságával, a felső és alsó részen pedig egy 5 cm-es átfedés van az eligazítás miatt. Hogyha mintás tapétánk van, akkor a tekercset úgy kell rögzíteni, hogy mindig a minta kezdetét kösse. Jelöljük meg a tapéta tetejét egy ceruzával, hogy megakadályozzuk, hogy a ragasztásnál a tapéta sávja megforduljon és esetlegesen rosszul rakjuk fel a mintát.

Tapéta ragasztása házilag
A festmény hatású poszter tapéta igazán feldobja a hálószobát.

A tapétázás menete otthon – 5 lépésre a céltól

A tapéta felragasztása mindössze 5 különböző lépésből áll, a lépések sorrendjét nem szabad felcserélni egymással, mert akkor nagyon elrontjuk a folyamatot. Érdemes aprólékos, körültekintő munkát végezni a ragasztás során, így a végeredménnyel biztos, hogy elégedettek leszünk. Lássuk, milyen teendők várnak ránk.

 1. Első lépésként készítsük elő a falat, és a régi tapéta távolításuk el: Ha régebben is tapéta volt a falon, akkor azt először el kell távolítani egy speciális tapétaleoldó folyadék segítségével. Mindenképp nézzük meg a flakon oldalán a keverési arányokat, mielőtt ecsettel vagy hengerrel felvisszük a felületre. Ezután pedig akkor nekifoghatunk a fal előkészítésének a tapétázásra. Ha esetleg még glettelni, csiszolni is kell, azt mindenképp most végezzük el, ahogyan a portalanítást és a penész eltávolítását is.
 2. Második lépés a falfelület alapozása: Erre azért van szükség, hogy a falfelület nehogy elszívja a tapétaragasztóból a vizet. Így biztosíthatjuk a tökéletes tapadást és így nem fog elválni a faltól a tapéta.
 3. Harmadik lépés a mennyezet festése: Amíg várunk az alapozás után, hogy megszáradjon a fal, kifesthetjük a plafont (természetesen akkor, ha oda nem tapéta kerül). A plafont sosem szabad kihagyni a folyamatból és a felújításból. Gondoljunk csak arra, hogyan mutat majd egy hófehér tapéta mellett a koszos, sárgásfehér fal, ezt valószínűleg mindenki szeretné elkerülni.
 4. Negyedik lépés pedig végre a tapéta felragasztása: A ragasztót kizárólag száraz felületre lehet csak felvinni, így először menjünk biztosra, hogy eltelt elegendő idő. A ragasztót próbáljuk egyenletesen felvinni, és mielőtt az előzetesen méretre vágott tapétatekercs felkerül, azért tegyünk egy gyors ellenőrzést a minőség kapcsán. Figyeljünk arra is nagyon, hogy a minták mindenképp illeszkedjenek egymáshoz, és mindig felülről lefelé haladva, a mennyezettől lefelé dolgozunk.
 5. Utolsó lépés pedig a szegélylécek felhelyezése és a tapéta tisztítása lesz: A szegélyléceket mindig a tapétázás végén, teljes száradást követően tegyük vissza a helyükre. Ha esetleg a bútorok tologatása közben véletlen koszos lesz a tapéta, akkor a tapéta típusától függően nedves szivaccsal, vagy akár falradírral korrigálhatjuk a hibákat, amiket a tapéta felragasztása című hadművelet alatt elkövettünk.
Tapéta fürdőszobába
A Tapéta Trend webáruházból akár a fürdőszobába is választhatunk tapétát.

A tapéta felragasztása – Hasznos információk

 • A tapéta felragasztása mindig nappali fényben, zárt ablakok és az ajtók mellett, valamint nem kikapcsolt fűtőtestnél kell történjen. Ha a ragasztó esetleg hamar kiszárad, akkor a tapétákon csomók fognak képződni. Az ideális szobahőmérséklet 20 ° C és ne próbáljuk gyorsítani a ragasztó szárítását a hőmérséklet növelésével.
 • Nagyon hasznos tudnivaló, hogy a tapéták ragasztásakor a ragasztót csak a falra kell felvinni, magára a tapéta tekercsre nem szabad.
 • A mennyezet ragasztásához mindenképp kérjünk segítséget, mert az már egy fokkal bonyolultabb folyamat lesz.
 • Amikor a tapétát a csatlakozó ajzatok és kapcsolók körül ragasztjuk, akkor mindenképp kapcsoljuk ki a tápfeszültséget, csavarozzuk le a borítást, ragasszuk fel a tapétát és utána vágjuk le a fennmaradó részt.
 • Amikor tapétánkat ablakkeret körül ragasztjuk, akkor inkább hagyjuk a tapétát kilógni, és majd utána pontosan levágjuk, ha végeztünk vele.
 • A radiátoroknál pedig elég egy 10-15 centit ráhagyni.

Tapéta felragasztása otthon – DIY project vagy sem?

Egy szó, mint száz a tapéta felragasztása nem a legbonyolultabb feladat egy lakásfelújítás során, akár elvégezhetjük magunk is, akárcsak a festést, vagy parkettázást. Viszont azt érdemes szem előtt tartani, hogy a cipész ért igazán a talpaláshoz, a fodrász vág profin hajat, és a szobafestő, mázoló, tapétázó tudja hibátlanul tapétával burkolni a falainkat. Ha kedvet kaptál mégis a lakásod saját kezűleg történő felújításához, olvasd el hogyan kell konyhabútort festeni! De természetesen egy próbát megér és akár egy jó szórakozás is lehet a család számára, ha együtt újítják fel a lakást. Szívből ajánljuk a Tapétatrend webáruházat, ahol a legmodernebb tapéták közül választhat. Óriási szín és anyag választék található náluk!

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!