Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Szobanövények Téli Ápolása

Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 20 perc

Ha a szobanövények téli ápolása során törekszel a maximumra, növényeid meghálálják, és a tavasz kezdetére nem kókadozni fognak és kipusztulni, hanem látványosan erősödni!

Tartalomjegyzék

A szobanövények téli ápolására időt kell szánni, ha szeretnénk, hogy túléljék a téli időszakot, és tavasszal szebbek legyenek, mint valaha! Ha a téli gondozás során nem vagyunk alaposak vagy nem ismerjük az alapvető szükségleteiket, követendő szabályokat, 1-2 hónap leforgása alatt tönkre mehet a benti növény. Nem ugyanannyi a vízigénye egy szobapáfránynak, mint egy kaktusznak, de az öntözővíz hőmérséklete és az öntözés módja is számít, a fényről, páratartalomról nem beszélve. Nézzük meg együtt, mit tehettek a szobanövények téli ápolásáért!

Szobanövény téli ápolása

A szobanövények téli ápolása – alapvető teendők

  • Télen a szobanövényeket nem feltétlenük kell tápoldatozni, mivel a növények növekedése egyre inkább lassul, a tápoldatozást majd február közepén, végén javasolt folytatni.
  • A növények részére próbáljunk megfelelő fénymennyiséget biztosítani. Ha tudjuk olyan helyre tenni őket, hogy napfényhez jussanak, tegyük meg, ha nem lehetséges, akkor 1-2 hetente cseréljük a helyüket, a sötétebb részeken lévőket tegyük át naposabb részre, hogy minél egyenletesebb fényellátáshoz jussanak! (De mindig van olyan növény, mely eleve a sötét helyeket telel, mint például a muskátli egyes fajtái)
  • A hideg ellenére természetesen muszáj naponta szellőztetni, ezt viszont a növények megsínylik, ha a hideg beáramló levegő útjában vannak, a rügyekre, fiatal hajtásokra ez azonnal káros hatással bír. Szellőztetésnél tedd a szoba védettebb részébe át a növényeket.
  • ha száraz odabent a levegő, hetente egy kis vizes permetezés ajánlott a növényeknek.
  • kevesebbet öntözz, körülbelül felére csökkentheted a korábbi öntözések számát.

A szobanövények téli ápolása – fontos része a megfelelő öntözés

A növények növekedésének lassulása a vízigényüket is csökkenti. Ha kevesebb fény éri őket és alacsonyabb hőmérsékleten vannak, kevesebbet párologtatnak, ennek megfelelően kevesebb az öntözés igényük. A vaskos, húsos levelű és szárú növényeket elegendő annyi vízzel megöntöznöd, hogy a földjük éppen nedves legyen. A kaktuszok öntözés nélkül is kibírják, a többi szobanövény földjének alsó rétege viszont nem lehet száraz, mert a gyökerek pusztulásnak indulnak. A túlöntözést is kerülni kell, de télen a legtöbb vizet a hajtatott növények igénylik, a cserepes tulipán, jácint, nárcisz, hortenzia stb. Lehetőség szerint délelőtt öntözz, mégpedig úgy, hogy az öntözővíz nagyjából szobahőmérsékletű legyen, ha csapvizet használsz, néhány óráig hagyd állni a klór elpárolgása miatt.

Vannak növények, melyek kedvelik a vízbe állított tartást, de ezt csak akkor alkalmazd, ha a helyiség hőmérséklete nem csökken 14-16 fok alá, mert a gyökerük a túlhűléstől elpusztulhat.

A legtöbb növény esetében helytáll az az eljárás, hogy akkor öntözd, amikor a föld felső rétege már kb. 2 cm vastagságban száraz!

Szobanövények

A szobanövényeket télen óvd a hideg levegőtől!

Szellőztetésnél mindenképpen kerülni kell, hogy a hideg levegő vagy a huzat érje a növényeket. A legtávolabbi ablakot nyisd meg és lehetőleg dél körül, hogy minél jobb legyen a kinti idő. Ha kint szél is van, a redőnyt érdemes hézagosan leereszteni, vagy a sötétítőt behúzni, hogy ne hirtelen zúduljon be e hideg. Azt is lehet, hogy a növényeket teleltető helyiség helyett egy másik helyiségben nyitsz ablakot és azon keresztül szellőzteted át a lakást. Ha ez nem lehetséges, a növényeket a közvetlen hideg elől pakold át vagy takard le vastag pléddel a szellőztetés idejére.

Ha a növényeid ablak közelben tartod, a lehűlt külső üveghez hozzáérő levelek barna fagyfoltokkal tarkítottak lesznek, ha belül érnek ablakhoz, a lecsapódó víztől rothadásnak indulnak. Itt is törekedj az egyensúlyra, próbáld a legoptimálisabban elhelyezni a szobanövényeket a megfelelő téli ápolás, tartás érdekében. A fűtőtest közelébe szintén ne helyezd, az sem kedvez számukra!

Tipp: Óriásira nőtt szobanövényeidnek is jól jöhet egy növénytámasz.

A szobanövények téli ápolása és a tápoldatozás kérdése

A teleltetés ideje alatt nem feltétlenül szükséges a tápoldatozást folytatni, hiszen a növények növekedése lassul. Vannak viszont olyan tünetek, melyek tápanyaghiányra utalhatnak, ez például a levélszín halványulása, fakulása, ebben az esetben, lehetőleg lágyított vízzel keverve feleannyi tápoldattal, mint máskor lehet pótolni a növény szükségleteit vagy földbe dugható tápanyagrudacskával szintén. 1-2 hónap tápanyag ellátási szünetet mindenképp iktassunk be ilyen esetben is!

A szobanövények téli ápolása és a páratartalom

A fűtési időszakban a lakás páratartalma jelentősen csökken. A növényeket és a körülöttük lévő teret kézi permetezővel párásítani kell, de a földjük tetejére szórt gyöngykavics vagy rostos tőzeg is hosszú ideig, nagy felületen köti meg a vizet, ezt is kedvelik.

A szobanövények számára kulcsfontosságú a fény

A legjobb a benti növényeknek a déli tájolású helyiségben telelés, hogy elegendő napfényhez jussanak. Ha ez nem kivitelezhető, alkalmazhatsz 400-800 nanométer hullámhosszúságú fényt, de ez akkor is beválik, amikor hetekig nem süt a nap. Szaküzletben vagy akvarisztikai boltban vásárolhatsz növényeknek alkalmas lámpákat, fényforrásokat (műnapot), hogy biztosítsd számukra a szükséges fényt. a szobanövények téli ápolása nem áll meg a locsolásnál.

Szobanövény

Télen portalanítsd rendszeresen a szobanövényeket!

A szárazabb, melegebb levegőjű lakásban jobban száll a por, a növények leveleit 2 hetente-havonta ajánlott nedves ruhával áttörölni, hogy pormentesek legyenek. A száraz, elhalt részeket mindig szedd ki közülük! A növények a leveleiken keresztül veszik fel a fényt és szén-dioxidot, ezért nagyon fontos, hogy a levélzetük tiszta legyen, ne zárja el a pórusaikat a por! A muskátli viszont nem igazán kedveli a vizes törölgetést, így puhaszőrű ecsettel portalanítsd!

A kerti növények téli védelméről is írtunk korábban, érdemes elolvasni!

Ha a szobanövények téli ápolása során törekszel a maximumra, növényeid meghálálják, és a tavasz kezdetére nem kókadozni fognak és kipusztulni, hanem látványosan erősödni!

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!