Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Robotfűnyíró Telepítése

Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 2 óra

Nem kell félni tőle, csak érdemes felkészülni, hogyan is lehet gyorsan és precízen robotfűnyírót telepíteni. Megmutatjuk. Egy átlagos kertben, 300-500 m2 területen egy nap alatt elvégezhető a telepítés.

Tartalomjegyzék

Téged is érdekel a robotfűnyíró telepítése? Talán pár héttel ezelőtti bejegyzésünk a robotfűnyíró előnyeiről és hátrányairól elolvasása után úgy döntöttél, hogy beszerzel egy megbízható típust, és te magad állsz neki a telepítésének. Nem kell félni tőle, csak érdemes felkészülni, hogyan is lehet gyorsan és precízen robotfűnyírót telepíteni. Megmutatjuk. Egy átlagos kertben, 300-500 m2 területen egy nap alatt elvégezhető a telepítés.

A robotfűnyíró telepítése előtt

Sok kerttulajdonosnak megfordult már a fejében, hogy milyen jó lenne egy robotfűnyíró, és mennyivel több szabadideje maradna másra a fűnyírás helyett. Ha túl elfoglalt vagy, szereted a kényelmet, nem akarsz teret engedni az irritáló növényeknek, szép gyepre vágysz és az anyagiakat sem sajnálod, ideje beszerezni egyet!

Ha megvan az áhított robotfűnyíró, legelőször csomagold ki, és alaposan olvasd át a használati útmutatót. Ez egyébként lépésről lépésre meg fogja mutatni, hogyan kell a robotfűnyíró telepítését elvégezni.

A robotfűnyíró telepítése során körültekintően kell eljárni, mert a készülék optimális működéséhez a telepítés kulcsfontosságú.

Robotfűnyíró telepítése

Robotfűnyíró telepítése és a szegélyek

A fűnyíró robot telepítésének egyik legkényesebb pontja a szegély. A robot nem garantált, hogy a szegélyek mellett mindenütt el tudja majd érni a fű szélét. Ezeken a részeken lehet, hogy nekünk kell alkalmanként szegélynyíróval levágni a pázsitot, de az is egy lehetőség, hogy szegélyköveket helyezünk el, ez esetben még a robotfűnyíró telepítése előtt tegyük meg! Ez azért fontos, mert utána ehhez kell menni a gép határolókábelének. A robot berendezéssel gyönyörű pázsitra számíthat a kerttulajdonos, de ha a szegélyeknél nem tudja levágni, bosszúságot okozhat, hiszen pont azért áldoz az ember egy ilyen nem olcsó masinára, hogy ne kelljen a fűnyírással foglalkozni, még a széleknél se!

A tökéletesen nyírt szegély viszont nem lehetetlen! Ehhez nagyon pontos helyen kell futtatni a határolókábelt. A kések a robotfűnyíró alatt találhatók, a külső burkolattól beljebb. Ahhoz, hogy a gépünk a szegélyt is le tudja nyírni, túl kell futnia ezen a kábelen. Ennek a kivitelezéséhez meg kell ismerni az adott robotfűnyíró sajátos adottságait.

Robotfűnyíró telepítése és a kiegészítők

A megfelelő kiegészítőket be kell szerezni, bár egyes gyártók a robot mellé csomagolják, tehát megvan minden a dobozban. Ezek a határoló kábelek, rögzítő cövekek. Ki kell választani a töltőállomás helyét, ehhez figyelj rá, hogy valamennyire simuljon a környezetbe, ne tűnjön szembe egyből, illetve legyen áramforrás a közelében. Tipp: Kerti munkáidnál is szükséged lehet kábeldobra. Figyelj rá, hogy a töltőállomás vízszintesen legyen lefektetve és a közelében ne legyenek szintkülönbségek, hiszen a robotnak meg kell tudni közelíteni a töltőállomást. Az állomás előtt és után 1-1 méter hosszan kell legyen határolókábel!

Robotfűnyíró beszerelése

A robotfűnyíró határolókábelének telepítése

A határolókábelek telepítése elvégezhető akár kétféle módon is.

1/ cölöpökkel a talajhoz rögzítjük vagy

2/ beássuk a talajba 2 cm mélyen. Szükséged lehet egy ásóra.

Ha a cölöpös rögzítést választod, fontos, hogy a határolókábel mindig vegye fel a talaj egyenetlenségeit, kell, hogy a földre simuljon, ez akár több cöveket is igényelhet. A kertben még azokat a növényeket, melyeket védeni szeretnél tekerd körbe határolóvezetékkel. A fáknak, ha kemény a törzsük és nekiütközik, el is fordul, elmegy más irányba a robot, velük nincs gond. A rögzítéshez a cövekeket körülbelül fél méteres távolságokba helyezd el!

A határolókábelek lefektetése után a töltőállomást is el kell helyezni, csatlakoztatni a kábelt és rögzíteni a talajhoz.

Robotfűnyíró telepítés

A robotfűnyíró üzembe helyezése

A fenti műveleteket követően helyezhető üzembe a robotfűnyíró. Javasolt ezután tesztelni a robotfűnyírt és beprogramozni, hogy mikor, milyen napokon nyírja a füvet. A nyírási idő beállításához fontos tudni, hogy a robot mekkora területtel képes elbánni óránként, vagyis hány négyzetmétert tud lenyírni 1 óra leforgása alatt. Ez segít kiszámolni a legjobb nyírási időt.

Figyelj rá, hogy mikorra van beállítva az öntöződ, és a fűnyíró robotot ne akkorra időzítsd, hiszen nem mehetnek együtt! Gátolja a robot mozgását, fennakadhat az öntöző fejeken, ráadásul csapódó víz érné alulról, ami szintén tilos.

A használati útmutatót, a telepítési utasítást érdemes alaposan áttanulmányozni, mert tudni kell a beállítási lehetőségeket a fűnyíró optimális működéséhez. Rá kell szánni az időt az átolvasására, és az átgondolásra, aztán pedig a szabályokat betartva elvégezni a feladatot! Ilyen egyszerű a robotfűnyíró telepítése!

Csak figyelni kell néhány egyszerű részletre. Ha megvagy a telepítéssel, és a tesztkörök is lefutottak, élvezd a fűnyíró rabszolgád munkáját minden egyes „műszakjánál”, igyál egy hideg sört, vedd elő a grillezőt a családnak, barátoknak, ha már a robot úgyis rendben tartja a gyepet!

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!