Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Pékárutartó készítése 1. rész

Nehézség:
Idő: Teljes délután

Manapság már minden lakás elengedhetetlen része lehet a konyhánknak egy kis pékárutartó, ezért is gondoltuk, hogy hasznos lehet számotokra egy videó, amelyben megmutatjuk, hogyan tudjátok ezt egyszerűen magatoknak is elkészíteni. Ennek a pékárutartónak az alja és a teteje is felnyitható, amit hobbiüveggel láttunk el, az alján pedig található egy mágnes is, ami a visszanyílást fogja meggátolni, illetve kapott egy lézerdíszítést is a logóval együtt.

Tartalomjegyzék

Alaplépések és előkészületek a pékarutartó készítéséhez

Nézzük tehát, hogyan tudjuk elkészíteni ezt az egyszerű, és egyben hasznos kis pékárutartót. Először is érdemes összegyűjteni az összes alapanyagot, amivel dolgozni fogunk. Kezdjük a falapokkal, miután megrajzoltuk a terveket és lemértük őket, minden falapot körfűrésszel méretre vágunk. Először magát a szerkezetet rakjuk össze és ha az meg van, akkor fogjuk a nyitható részeket is méretre vágni. A méretre vágás után az alap mindegyik oldalát, finom éleket lecsiszoljuk, illetve ezután össze kell tipliznünk a megfelelő fogatási pontoknál a lapokat, majd pedig ragasztót is használunk, hogy stabil legyen a tartó. Végezetül pedig, ahogy említettük, a jöhetnek a felnyíló és kinyíló részek is.

Összeszerelés

Maga az összeszerelés történhet ragasztásos módszerrel, tiplizéssel vagy rejtett csavar fúrásával. Ennél a pékárutartónál, mi a tiplizéses módszert fogjuk használni egy facsapozó segítségével. Első körben elkészítjük a fába a kívánt furatokat, mindegyik lapnál. Mielőtt elkészítjük a furatokat, érdemes beszélni a tiplizősablon beállításáról is. Van két oldalán a skálájánál egy-egy kitüremkedés, az jelzi számunkra a nullpontot. A függőleges ütköző és a nullpont közti távolság a felületnek a közepe, a mértani közepe. Jelen esetben 1.8 cm-es vastagságú lappal dolgozunk, akkor a függőleges felfekvésének és a nullpont közötti távolságnak 9mm-nek kell lennie, hogy pontosan a mértani közepén legyen a lapban a fúrás. Ha ezt beállítottuk, akkor a fúróeszköznek az ütközője következik. Azt tudjuk megállapítani, hogy a tiplizőnek a teljes vastagsága, (30mm –a facsopozó esetén) tehát a vezető furat és a gumírozott résznek az alja között 30 mm van, ezt lemérem a fúrószárnak a vezetője mögötti kezdésponttól visszaszámoljuk a 30mm-t tovább pedig a tiplinek a felét. Jelen esetben 40mm hosszú a tipli, amit használunk, azaz 20mm + 30mm, 50mm-t kapunk és ezen felül okos döntés lehet, ha ráhagyunk 1-2mm-t, hogy biztos jól illeszkedjen minden része a tartónak.

Többetek számára lehet, hogy ezek az információk már ismertek, de szeretnénk részletes képet adni mindenkinek, aki csatlakozik hozzánk, hogy akár kezdőik is magabiztosan vágjanak bele a barkácsolásba.

Következő lépés a rézpontozók segítségével átmásolni azokra a lapokra a furathelyeket, amiket még meg kell csinálnunk (ez óriási segítség és vonalvezető számunkra), ezután pedig össze kell ragasztani, betiplizni és összeszorítani a lapokat.

Miután végeztünk a ragasztással, utána levágjuk a lenyíló ajtókat is, a 4 db befogó részt. Ezt meg is kell marni majd belefogatni a plexit, végezetül pedig már nincs több lépés, mint felrögzíteni a díszpántokkal a tartóra. Ha esetleg hibázunk a befogatásnál tudunk korrigálni egy vésővel és szépen helyre lehet hozni, ha esetleg elcsúszott. Nagyon finom mozdulattal menjünk végig a felületen, és már készen is van a gyönyörű felülete a fának. Ha mindegyiket elkészítettük, utána összeragasztjuk a 4 részből álló befogó részeket és egy szíj segítségével össze is tudjuk őket szorítani, hogy szépen száradjanak meg.

Reméljük felkeltettük az érdeklődéseteket, mert a következő videóban fogjuk befejezni ezt a hasznos kis kiegészítőt számotokra. Addig is nézzétek meg több videónkat és iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra.

Második rész is elérhetővé vált!

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!