Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Őszi Beltéri Munkák

Nehézség:

Vannak olyan karbantartási, őszi beltéri munkák, amiket nem érdemes kihagyni. Mind biztonsági, mind energetikai szempontból fontosak.

Tartalomjegyzék

Őszi beltéri munkák – a kémény, tűztér bekötés szemrevételezése, ellenőrzése

Először is érdemes a házat kívülről körbejárni és megnézni a kéményt/kéményeket, hogy nincs-e leomolva a vakolat, nincs-e repedés, látunk -e kormot rajta kívül? Ha ezek közül bármelyiket tapasztaljuk, a kéményt lehetőleg szakemberrel is meg kell nézetni, aki megmondja, hogy javítható-e vagy le kell bontani.

Ezután bent, a tűztérnél (kazán, kályha, kandalló) meg kell néznünk, hogy a bekötésnél kívülről kormos -e, ha igen, ez is javítást igényel, mert füst kiáramlás veszélye áll fenn. A fűtési szezon beindulása előtt egyébként is aktuális, hogy szakembert hívjunk és ellenőriztessük a fűtésrendszert. A lerakódott korom a tűzesetek egyik leggyakoribb okozója. Már 30 mm-es lerakódás is lángra tud lobbanni. Ezenkívül a lerakódott korom a kémény huzatát is befolyásolja, a füst távozását korlátozza. A kémény biztonságosságának alappillérei a kémény megfelelő beszerelése és a fűtőtestek csatlakoztatása, a kémény karbantartása. A kéményben lévő szennyeződések a lakóhelyiségekbe jutva mérgezőek, a szén-monoxid mérgezés sok esetben tragikus kimenetelű. Az ellenőrzések során mindenképpen érdemes szén-monoxid érzékelőt elhelyezni a lakótérben, nem nagy befektetés, de életet menthet!

Kémény karbantartása
A kémény őszi karbantartásán szó szerint életek múlhatnak

Az ablakok szigetelésének ellenőrzése ősszel

A szemrevételezést folytassuk a bejárati- és erkélyajtókkal, ablakokkal. Nézzük meg, megfelelően záródnak-e, látunk -e körülöttük szabad szemmel lyukat, vakolat hibát, ahol szökni fog a meleg. Az ablakok utólagos szigetelését elvégezhetjük mi magunk is, ha nem a legkorszerűbb, szigetelt nyílászáróink vannak. Ehhez ablakszigetelő gumit is használhatunk. Akkor is jól jöhet a gumik lecserélése, ha már szigetelt ablakokkal rendelkezünk, de a gumik elöregedtek, megkeményedtek, ebben az esetben viszont fontos, hogy az ablakhoz megfelelő gumiprofilt válasszuk, mert különben nem lesz hatásos a végeredmény.

Őszi beltéri munkák – az öntapadós szigetelő gumicsíkok használata, felhelyezése

A legegyszerűbb, legolcsóbb lehetőség, mely javít némileg a szigetelésen az öntapadós szigetelő csíkok, melyeket csak az ablak -, ajtókeretre kell ragasztani. Ezek időjárásálló, UV álló öntapadós gumicsíkok. A szigetelő öntapadós gumicsík különböző profilokkal kapható, A P-, D-, illetve E-profil, 1-7 milliméter nagyságú rések megszüntetésére alkalmasak.

Az E-profil a kisebb, a P-profil a valamivel nagyobb, a D-profil a nagy rések kitöltésére alkalmas ajtók és ablakok esetében egyaránt. Sem kisebb, sem nagyobb átmérőjű csíkot ne használjunk, igyekezzünk pont akkorát venni, amekkora szükséges. Ehhez használjuk a gyurmatesztet! Egy gyurmagolyót tegyünk a keretre, csukjuk be a nyílászárót, majd kinyitás után látjuk, hogy mennyit nyomódott a gyurma, mennyi rést kell kitölteni. Lemérjük pontosan, és az egyes nyílászáróink esetében a méreteket lejegyzeteljük, hogy vásárlásnál pontosan tudjuk milyen profilból mennyire van szükségünk.

Ablak őszi szigetelése
Az ablakok megfelelő szigetelésével pénzt spórolhatunk

A gumicsíkok szakszerű felhelyezése az ajtó-, ablakkeretekre az őszi beltéri munkák során

Az öntapadós csíkok felhelyezése nem nehéz, de figyelni kell pár apróságra ahhoz, hogy tartós legyen. A nyílászáró kerete legyen tiszta, portól, kosztól mentes. Tisztítás után érdemes valamilyen alkoholos gyorsan párolgó tisztítószerrel is áttörölni, hogy biztosan zsírmentes legyen a felület.

A szigetelőcsíkot vágjuk méretre és fokozatosan lehúzva a ragasztófóliát helyezzük az ablak vagy ajtókeret záródó felületére. Figyeljünk oda, hogy a szigetelés ne gátolja a nyílászáró záró részeinek mozgását. Felhelyezés után alaposan nyomkodjuk oda, hogy biztosan jól tapadjon. Ezután várjunk néhány percet, mielőtt bezárjuk a nyílászárót, a ragasztó hadd fogja oda kellően a csíkot.

Az ablakok, ajtók zárszerkezetét ajánlott beolajozni a megfelelő működés érdekében.

Egyéb elvégezhető őszi beltéri munkák

A kémények ellenőrzése (szükség esetén szakember igénybevételével) a nyílászárók szigetelése mellett  a legalkalmasabb az időpont néhány egyéb teendőt elvégezni még a hideg idő beállta előtt:

  •  lefesteni a radiátorokat, ha szükséges
  • a fa ablakok felújítására is alkalmas még a kellemes őszi időjárás
  • fűtéscsövek festése
  • apró-cseprő, halogatott javítások elvégzése, pl. konyhaszekrény ajtó, redőny, csepegő csap, elromlott zár stb.
  • elvégezni egy nagytakarítást a házban, lakásban, beleértve a függönyök, szőnyegek tisztítását, portalanítását
Ház karbantartás

Az őszi beltéri munkákat ne hagyjuk télre!

A komfortos téli hónapokért érdemes ezeket a beltéri munkákat még ősszel, a kellemes, száraz időben elvégezni, mielőtt beindul a fűtésszezon. A kémények, a fűtési rendszer ellenőrzésére nagy hangsúlyt fektessünk, hiszen ennek nem kizárólag az állagmegóvás a szerepe, hanem biztonsági tényezője is van, mind saját és családunk testi épségére vonatkozóan, mind pedig a tűzesetek okozta károk megelőzése érdekében.

Az ajtók, ablakok szigetelésével spórolhatunk a fűtésszámlán és nem érezzük majd folyton, hogy süvít be a hideg. Ha még fel is újítjuk a nyílászárókat, a sérüléseket, hibákat javítjuk és le is festjük, esztétikailag is sokkal szebb látványt nyújtanak majd, amikor a téli hóesést szemléljük bentről egy forró teával a kezünkben.

A nagytakarítás azért is fontos az őszi beltéri munkák, karbantartások során, mert ilyenkor rengeteg portól szabadítjuk meg a lakást, amely télen csak szállna a levegőben és akaratlanul is beszívjuk.

Ezeket az őszi beltéri munkákat kényelmesebb, egyszerűbb is elvégezni a napsütéses őszi időben, mint amikor beköszönt a hideg és az eső, hó, nem beszélve arról, hogy a fűtési rendszer karbantartása az első használat előtt aktuális minden évben. Az általunk forgalmazott Steck márka háztartási termékei kiváló társai lehetnek ezekben a munkákban.

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!