Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Medence vízforgató használata

Nehézség:
Idő: Teljes délután

Manapság már egyre több kertben találkozhatunk medencével, viszont sokan nem gondolnak bele, hogy mekkora felelősség azt karbantartani és megfelelően használni. A medence vízének a tisztasága szinte elsődleges szerepet játszik minden medence tulajdonos életében, hiszen nem csak esztétikai, de egészségügyi szempontból sem elhanyagolható.

Tartalomjegyzék

Manapság már egyre több kertben találkozhatunk medencével, a medence vízforgató használata, és annak előnyei még nem mindenkinek egyértelmű. Ha kiválasztottuk a megfelelő medencét a webshopunkból, akkor már a csak a megfelelő medence vízforgatót kell megvásárolnunk, aminek elengedhetetlen a használata. A medence vízének a tisztasága szinte elsődleges szerepet játszik minden medence tulajdonos életében, hiszen nem csak esztétikai, de egészségügyi szempontból sem elhanyagolható.

Pont emiatt fontos, hogy minden szükséges kiegészítő be legyen szerezve, hogy a víz szűrése megfelelő legyen. Ez minden medencénél elengedhetetlen, legyen az egy puha falú, csővázas, vagy akár a földbe süllyesztett medence. Egy előző bejegyzésünkben már írtunk arról, hogyan tisztítsuk meg a medencénket házilag, most a medence vízforgató használatát járjuk körbe.

Ha nincs megfelelő szűrő és vízforgatás, akkor a szennyeződés elterjed és fokozódik, ami igazából minden a medencének és alkatrészeinek, mind az egészségünknek káros. Ezért sem érdemes játszani ezzel, hiszen sok pénzt, időt és energiát spórolhatunk meg ha nem állandóan a szerelőt illetve egy takarítót hívunk, hogy tegye rendben az elhanyagolt medencénket.

Miért fontos a medence vízforgató használata?

A medence szivattyúi elengedhetetlen kiegészítők, akár meleg akár hideg, tiszta vagy szennyezett vízről beszélünk. Leggyakrabban a kútból felszivattyúzott víz kapcsán találkozhatunk szivattyúkkal, viszont a medencéknél is épp ugyanolyan fontos kellék annak érdekében, hogy tisztán tudjuk tartani a medence vizét, ehhez nélkülözhetetlen a medence vízforgató használata.

Mi egyáltalán a vízforgató vagy víz keringető szivattyú?

Nagyon egyszerű a válasz, ezek a vízforgató berendezések a medencénk vizének a tisztán tartásában segítenek, és tulajdonképpen nélkülözhetetlen eszközök, ha medencéről van szó. Tudniillik a medence vizét forgatni kell, különben nagyon hamar algásodni kezd és koszolódik, amit ezekkel a vízforgató eszközökkel illetve vegyszeres megoldásokkal tudunk elkerülni. De legyünk őszinténk, a vegyszeres megoldás nem hangzik annyira kecsegtetően. Illetve azért sem szerencsés, mivel ezek a vegyszerek megváltoztatják a víz pH értékét, amit a gyerekek és az érzékeny bőrűek nem biztos, hogy jól viselnek és akár veszélyes is lehet.

ház medencével
A megfelelő vízforgató használatával ilyen lesz a medencénk vize

Ha arra adjuk a fejünket, hogy beruházunk egy medence vásárlásba, akkor ne egy-egy kiegészítőn spórolásán gondolkodjunk. Ha nem szerzünk be egy jó vízforgatót, akkor a medence vízének tisztán tartása és takarítása sok energia és pénz, hiszen a koszos vizet gyakrabban kell cserélni. Természetesen a vízfelszínről le lehet szedni a szennyeződéseket, de egy kristálytiszta vizet csak egy vízforgató fog tudni biztosítani számunkra. Ma már léteznek olyan megoldások is, ahol a vízforgató és a szűrő már egybe van, így nem kell külön beszerezni a két eszközt.

Milyen típusú vízforgató szűrők léteznek?

A medencének a vízforgató szűrő része a vízkezelési folyamatnak szinte az egyik legfontosabb része, aminek az elsődleges célja a szennyeződések eltávolítása a medencének a vízélből. Emiatt fontos, hogy rendszeresen használjuk, és folyassuk át a vizet a szűrőn. Ezt a folyamatot hívjuk vízforgatásnak. Akár magáncélú, akár közületi célra használt medencéről is legyen szó, többféle vízforgató szűrővel találkozhatunk:

  • szűrőbetétes szűrők,
  • kovaföldes feliszapoló szűrők,
  • többrétegű szűrők (különféle szűrőtöltetű szűrők),
  • homokszűrők (egyrétegű szűrők).

Általában a szűrők hatásfokát a legkisebb szűrhető szennyeződés méretével adják meg, mikron­ban (1 μm = 1/1000 mm). Ebből is látszik, hogy milyen fontos a medence vízforgató használata.

Hogyan méretezzük a vízforgatót a medencénkhez?

Természetesen nem mindegy, hogy egy kisebb, pár fős medencébe szeretnénk egy vízforgatót beszerezni, ami esetleg csak egy ideiglenesen felállítható medence, vagy egy komolyabb épített medencével van dolgunk. Értelemszerűen mindkettőhöz más eszköz és berendezés lesz a megfelelő. Viszont egy biztos, akár kicsi, akár nagy medencéről van szó, a víz tisztasága mindkét esetben elengedhetetlen. Általában a nagy teljesítményű vízforgatónál jelezni szokták a csomagoláson a teljesítményt, viszont inkább az a fontos, hogy hány köbméter vizet szeretnénk vele forgatni, mivel inkább ez a gyakorlatias mérőszám, ami alapján meg tudjuk hozni a legjobb döntést a medence vízforgató használatáról.

Belógatós medence vízforgató

Létezik egy egyszerűbb vízforgatási eszköz, amit belógatós vagy befüggeszthető vízforgatónak hívunk. Ez a nevéből következtetve nem kell bonyolult összeszerelési munkálatokba beleásni magunkat, hanem egyszerűen belehelyezzük a medencébe. Többször felmerült már a kérdés, hogy fontos-e ezeknél a termékeknél a medence fala? Mivel univerzális válaszokat sajnos nem tudunk adni, így termékektől függ, de azt azért el tudjuk mondani, hogy a legtöbb termék esetében mindenféle merev falú medencénél megfelelő lesz.

Már napelemes vízforgató is létezik!

Fentebb már felmerült már a természetesség témája a víz vegyszerezése kapcsán – ezért is gondoltuk megemlíteni a napelemes vízforgatót is. Habár valóban léteznek már napelemes vízforgatók, ezek még inkább szökőkúthoz vagy kerti tavakhoz lettek kifejlesztve, és egyelőre még nem igazán elterjedt megoldás a medence szivattyúzásához napelemes típusokat használni.

Egy szép medence
Portánk éke lehet egy tiszta medence

Hogyan kell használni a vízforgatót?

Szerencsére a vízforgató berendezések nem túl hangosak, viszont sok áramot tudnak fogyasztani, amin ha tudunk, akkor nem árt spórolni. Pont ezért lehet nagyon okos lépés megfontolni egy időkapcsolót, és ellátni a vízforgatót egy ilyen kiegészítővel, vagy eleve olyat keressünk, amibe már be van építve. Ezek érthető módon csak akkor kapcsolnak be, amikor beállítjuk és szükséges. Ha azt látjuk viszont, hogy a medence alján szennyeződés van, akkor mindenképp távolítsuk el, akár egy medence porszívó segítségével.

A vízforgató használata egyébként rendkívül egyszerű, viszont a karbantartással kapcsolatban lesz még pár dolog… Ahogy említettük többféle szűrő típussal is találunk ma már medence vízforgatót, és a homokszűrős és a papírszűrős vízforgatókat is érdemes rendszeresen kitakarítani, főleg a szűrőberendezésüket, általában 2-3 hetente. Ezek már eleve úgy vannak kitalálva, hogy könnyen kiemelhessük a szűrőt, ezt viszont kizárólag áramtalanított állapotban tegyük meg!

A medence vízforgató bekötése

A medence vízforgató bekötésénél mivel többféle típus és rengeteg gyártó létezik ma már, így nem fogunk tudni egy általános listát írni arról, hogy milyen lépések szükségesek a vízforgató bekötésénél, de azért van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni. Ha ezt a néhány óvintézkedést betartjuk, akkor a használati útmutató alapján minden bizonnyal sikerülni fog a bekötés! 

  • Csak is földelt aljzatra, áramvédő kapcsolóval szabad csatlakoztatni az eszközt
  • Soha ne kerüljön közvetlenül vegyszer a berendezés szűrőjébe!
  • Megfelelő távolságra kerüljön a medencétől a vízforgató!
  • A vízforgató ne legyen bekapcsolva, ha vannak a vízben.

A medencevíz szűrésének időtartama – vízforgatás

A medencevíz szűrésének időtartamát, vagyis a vízforgatás gyakoriságát általában a rendszer ter­vezője vagy a vízkezelő berendezés szállítója illetve a szerelője határozza meg, aki figyelembe vesz több tényezőt is mint a medence terhelését – az egy időben fürdőzők feltételezett létszámát -, a medence mélységét, a levegő hőmérsékletét, a kültéri medencéknél a várható szennyeződéseket (növények a medence körül, por) illetve a kivá­lasztott vegyszeres vízkezelési módszert (a vegyszerek teljes elkeveredésének szük­ségességét a medencében).

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!