Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Medence tisztítása házilag

Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 1 óra

A medence házilag történő tisztításáról és karbantartásáról olvashatsz bővebben a cikkben!

Tartalomjegyzék

Amennyiben medencével rendelkezel, már biztosan rájöttél, hogy a legfontosabb és legnagyobb munkát igénylő feladat a medence tisztítása és tisztán tartása. Ha pedig most tervezel beruházni egy medencére, akkor pedig mindenképpen tudnod kell, hogy az odafigyelés és törődés is fontos része a medence használatának. Egy „medencés fiú” felfogadása erre a feladatra igen költséges lehet. Azonban van egy jó hírem! A medence tisztítása házilag is kivitelezhető, nincs szükség hozzá akkora szakértelemre és előkészületre, mint hirdetik. Csupán tüzetesen utána kell nézni a legfontosabb tennivalóknak! Szerencsédre én most összeszedtem számodra azokat a teendőket, amik feltétlenül szükségesek a medence tisztán tartásához. Ha még nem rendelkezel medencével, itt megtalálod az összes medenceépítési és karbantartási tippünket.

medence tisztán tartása
Próbáljuk tisztán tartani a medencét!

Tisztítás vagy tisztán tartás?

Először is tudnod kell, hogy csak tisztán szeretnéd tartani, vagy valóban tisztításra van szüksége medencédnek!

Első körben viszont tisztáznunk kell, hogy más dolog a medence tisztán tartása és annak tisztítása is. Ez a két rész abban tér el egymástól, hogy a medence tisztán tartása egyfajta megelőzése annak, hogy a baktériumok, algák elszaporodjanak benne és nagyobb tisztításra, esetleg a teljes medence leeresztésére legyen szükség.

Először is kezdjük a medence tisztán tartásával, hiszen, ha ezt megfelelően végzed, csak magadnak teszel jót vele. A medence tisztítása házilag és annak tisztán tartása teljes mértékben kivitelezhető, nincs szükség túl nagy hozzáértésre.

A tisztán tartás lépései

A medence tisztán tartásához szükséges feladatok felsorolása

  1. Mindig időben ellenőrizd a szűrőt, vagy szűrőket. A medence „szkimmere” vagy szűrőberendezése segít kiszűrni a vízből a nagyobb szennyeződéseket, piszkot, bogarakat, leveleket. Használj a belső szűrő takarításához tisztító szereket, amelyek segítségével még hatékonyabban tüntetheted el a lerakódott piszkot a szűrőrendszerből. Így elkerülhetsz különböző dugulásokat és ennek köszönhető az is, hogy nem alakul ki alga a medencében, hiszen folyamatosan frissül a víz. A szűrő takarításával megelőzhető továbbá a medence „behomályosodása”. Ehhez még szükség van porszívózásra is.
  2. Tartsd egyensúlyban a víz klórtartalmát. A klórnak köszönhetően a vízbe hulló bogarak elpusztulnak, illetve a baktériumok sem tudnak elszaporodni. A klórszükségletet befolyásolhatja a napsütés, eső és különböző környezeti hatások. Az átlagosan előírt mennyiség, amit érdemes tartani a 30-50g. (A klór csomagolásán feltüntetett mennyiséget kövesd!)
  3. Állítsd be a pH-értéket! Kapható ehhez használatos pH teszt, amely kimutatja, hogy túl sok/kevés vagy éppen megfelelő a pH-értéke medencédnek. Az optimális érték 7.2-7.8 között mozog. Ami 7.0-nál alacsonyabb, a víz túlságosan savas, 7.8 felett pedig túl lúgos. Mindkettő eltérés homályos vizet eredményez!
  4. Tisztítsd a vizet. Amennyiben már homályos, vagy algás, úgy algaölővel tudod kezelni. A tisztításhoz hozzátartozik a rendszeres porszívózás is. Ezt te is könnyedén el tudod végezni. Tisztítás után a medencét szükséges visszamosatni, hogy a felporszívózott, szennyeződött víz megfelelően eltávolításra kerüljön a rendszerből.

Amennyiben pedig megtörtént a baj és túlságosan elszennyeződött a medence, úgy tisztításra van szükség. Lássuk tehát, hogyan oldható meg az algásodás problémája, vagyis a medence tisztítása házilag.

Az algás víz az algásodás elején még visszafordítható a megnövelt vízforgatási idővel és klórozással. Azonban, ha nincs megfelelően cserélve a víz ez idő alatt, egy idő után már úgymond „átbillen”, és nem lesz elegendő a klórozás. Ilyenkor szükséges sokkolni a vizet (lökésszerű klórozás). Ez egy megnövelt mennyiségű klórozást jelent a vízben, majd szintén szükséges növelni a forgatási időt.

3 féle alga típust különböztetünk meg. Zöld alga, amely a kezdeti szakaszban jelentkezik és a legsűrűbb (ezt is a legkönnyebb kezelni) megjelenési formája, majd a sárga alga, amely ritkábban előforduló jelenség, valamint a fekete alga, amelyet csupán vegyszer alkalmazásával nem lehet eltüntetni.

algás medence
Fontos lépés lesz az algásodás megszüntetése is!

Az algásodás megszüntetése

Amennyiben elkezdett a medence vize algásodni, úgy kövesd ezeket a lépéseket!

Hogyan távolítsd el az algát?

  1. Először is végezz kémiai tesztet, hogy egyensúlyba hozhasd a vízben lévő mennyiségeket.
  2. Ezután „sokkolni” kell a vizet, egy erre a célra készített vegyszerrel vagy klórral.
  3. Takarítsd le a medence faláról az algát.
  4. Önts a vízbe algaölőt, figyelve az arányokra.
  5. 24 órán át működtesd a vízforgatót.
  6. Visszamosatással távolítsd el a rendszerben lévő halott algát.

A medence tisztítása házilag tehát teljes mértékben megoldható, különösebb előképzettség nélkül is. Csupán a megfelelő eszközökre van szükséged és követned az itt leírtakat! Kattints ide és nézd meg a medencéhez és tisztán tartásához szükséges eszközeinket!

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!