Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Medence Sokkolása

Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 2 óra

A medence sokkolása fontos feladatunk, ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kertünket egy türkizkék “csobbanó” ékesíti. Ne sajnáljuk az időt a megfelelő karbantartásra, különben kertünk éke inkább csak bosszúságot fog okozni.

Tartalomjegyzék

A medence feltöltését lehetőleg mindig csapvízzel tegyük meg, hiszen ezáltal már alapból magunknak segítünk a vízkezelés tekintetében, mivel a csapvízben a fertőtlenítő és pH érték könnyen a megfelelő szintre hozható és állítható. A kútvíznek és az esővíznek jelentősen eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek ezért nem javasolt ezzel megtölteni a medencénket, hiszen a jövőben magunknak fogunk több fejfájást okozni. Vegyszerezésük jóval bonyolultabb és jelentősen nehézkesebb, mint az alap vízkezelés, ezért abban az esetben más lépések javasoltak a medence sokkolása, vagy vegyszerezése során.

Algás medence sokkolása
Szeretjük a zöld színt, kivéve ha a medencénk vize a zöld

Klór sokkolás

A vízforgatás, szűrés és a vegyszerek értékeinek megfelelő szinten tartása kulcsfontosságú kötelessége minden medence tulajdonosnak, hiszen ezzel tudjuk eltávolítani a szennyeződéseket, és nagy szerepet játszik ilyenkor a vízforgató berendezés is, ami egy szivattyúból és egy szűrőtartályból áll. A rendszeresen történő medence sokkolása fontos tevékenység, ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kertünkben medence található

Miért fontos a medence sokkolása?

Melyek ezek a lépések, amivel tisztán tudjuk tartani? Először is a szennyeződéseket különböző módon tudjuk eltávolítani. Először is a víz felszínén úszkáló nagyobb szennyeződéseket akár egy fölöző hálóval vagy egy szkimmerrel le tudjuk fölözni. A víz koszolódását a vízforgató segítségével tudjuk a minimálisra redukálni, illetve, ha az aljzaton találkozunk szennyeződéssel, akkor azt akár manuálisan vagy egy robotporszívó segítségével tudjuk eltávolítani.

Na de nézzük a listát, hogy a medence sokkolás vagy vegyszerezése során milyen lépéseket és feladatokat kell elvégezni:

  1. Optimális pH érték beállítása
  2. Fertőtlenítés (akár klóros vagy aktív oxigénes fertőtlenítés)
  3. Algamentesítés
  4. Pelyhesító adagolás
  5. Karbantartás

Erre az öt dologra mindenképp fontos lesz oda figyelni medence sokkolása során, ha szép tiszta vizet szeretnénk a medencénkben és valóban önfeledten szeretnék azt használni. Nézzük meg részletesebben is, hogy a fent említett lépések mit foglalnak magunkba.

A medence vízének kémiai egyensúlyának a fenntartása azért is fontos, mert akkor lesz kristálytiszta vize, hogyha a kémiai összetevők megfelelő harmóniában vannak egymással. A pH érték az első teendő, amikor a víz kémiaihatását akarjuk optimalizálni. Ezt egész egyszerűen egy pH szintmérővel meg is tudjuk mérni. Ez a skála 0-14 fokozatból áll, amibél a 7-es a semleges érték, ha pedig a pH 7 alatt van, akkor a víz savas, ha pedig 7 felett akkor pedig lúgos kémhatású.

A medencéknél általában azt javasolják, hogy kicsit lúgosabb legyen, azaz 7.5 körüli tartománynál megfelelő, hiszen már csípheti a szemünket, ha esetleg 7.2 alá megyünk. A víz pH értékét nem ajánlott 7.8 fölé sem vinni, mivel ez is már irritálhatja a szemünket, illetve a többi fertőtlenítőt is nagyban befolyásolhatja és csökkenhet a hatékonyságuk. Több szó, mint száz, a pH értéket érdemes 7.2-7.5 között tartani.

Tiszta medence sokkolás után
A medence klór sokkolása fontos feladat

A medence tulajdonosok találkozhatnak az összlúgosság illetve a vízkeménység fogalmával is.  Az összlúgosságnál arra érdemes figyelni, hogy ennek a megfelelő értéke 80.120 mg/ liter között mozogjon. Ez alatt azt értjük, hogy milyen a víz pH egyensúlyának az ingadozással szembeni ellenálló képessége. A vízkeménység pedig a vízben lévő oldott kálcium és magnéziumsó mennyisége határozza meg. Ha túl sok van a medence vizében, akkor szépen elkezdünk majd egyre több vízkővel találkozni, de természetesen ezt is tudjuk orvosolni megfelelő vegyszerezéssel, mielőtt még bármi kárt tenne a medence falán vagy a szűrőrendszerben.

Második fontos pontunk a víz fertőtlenítése volt. A fertőtlenítőszerek használata azért elengedhetetlen, mert ezek ölik meg a vízben az életre kelt mikroorganizmusokat (baktérium, alga, gomba, vírus). Ezek a kis élőlények nem valók medence vízbe és akár vízben terjedő betegségeket is tudnak okozni. Hogyha fertőtlenítésről van szó, akkor általában klórt szoktunk használni. Amikor klórt használunk, akkor is nagyon fontos belőni azt az értéket, ami még nem veszélyezteti a fürdőzőket sem. Ez az érték 0.6-1.0 mg / liter között kell, hogy mozogjon. Ha esetleg vannak, akik érzékenyek a klórra a családban, akkor érdemes klórmentes, oxigénes fertőtlenítés használni, de akár jó alternatíva lehet még a sóbontó, ózonos, illetve az UV sugaras csírátlanító berendezésnek a használata is.

Harmadik fontos lépés az algamentesítés. Az algák esetében olyan tekintetben könnyű a dolgunk, hogy a kifejlődésük megakadályozásánál szinte jelentéktelen vegyszerek használata kell. Viszont, hogyha akár 12 óra alatt jelentősen csökken a klór, illetve az algagátló a vízben, akkor nagy eséllyel másnapra már be fog algásodni a vizünk, ezért is nagyon fontos erre is odafigyelni. A bealgásodás még időben egy klóros sokkolással megszüntethető, ami azt jelenti, hogy az ajánlott klórmennyiség 2-3 szorosát használjuk. Ilyen sokkolást egyébként kéthetente javasolt megtenni, hogyha pedig esetleg már 26 fok fölé emelkedett a víz hőmérséklete, akkor pedig hetente javasolt.

Medence sokkolás menete
Ezt a medencét rendszeresen karbantartják

Negyedik terület, amire figyeljünk oda, az a pelyhesítés. A vízben lévő homokszűrő nem minden esetben tud 100%-os munkát végezni és kiszűrni minden egyes kisebb szennyeződést, ezért fontos, hogy a vízben a mikroszkópikus méretű szemcséktől is megszabaduljunk. Ezt a pelyhesítő anyagok tudják megszüntetni. Ez a szer úgy működik, hogy a kis parányi részecskéket nemes egyszerűséggel nagyobb méretű pelyhekké alakítja, tömöríti. Ezeket pedig már maga a szűrő is ki tudja szűrni.

Utolsó lépés pedig maga a karbantartás. Léteznek természetesen alternatív víztisztítási módszerek is. Az egyik az elektroklórozás, ami egy automatikus berendezés, aminek a fenntartási költsége is igencsak kedvező. Ennek az az egyik nagy előnye, hogy elhagyhatjuk a klórozószerek alkalmazását. Ez azt jelenti, hogy sóval tudjuk helyettesíteni és a tenger sótartalmához képest mindössze az 5%-ra lesz szükség. Ennél a módszernél a szűrőbe érdemes sóbontó cellát használni, ami előállítja a klórt és ez fogja fertőtleníteni a vizünket. Ez a módszer a fürdőzőket sem fogja zavarni és nem lesz káros hatással a fém alkatrészekre sem.

Fertőtlenítés UV fénnyel

Léteznek még egyéb karbantartási módszerek is mint például az UV fertőtlenítés. Erről azt érdemes tudni, hogy vegyszerek nélkül tudjuk fertőtleníteni a vizet. Az UV fény segítségével kezeli a medence vizét és minden olyan nem kívánt baktériumot elpusztít, ami a medencénkben tartózkodik. Maga az UV lámpa szabad szemmel nem látható, viszont ezáltal sokkal kevesebb hagyományos vegyszert kell használnunk a medencénk karbantartása során.

Medence tisztítása UV fénnyel
Az UV fény is hasznos ha medence tisztításról van szó

A fürdőzőkre szintén nincs káros hatása, mivel ez egy zárt rendszerben működik és általában 9000 üzemóra az élettartama az UV lámpának, tehát sokáig élvezhetjük a tiszta vizet. Elsőre lehet nagyon sok mindenre kell odafigyelni annak érdekében, hogy valóban felhőtlenül tudjuk élvezni a medencénk adta lehetőségeket.

Viszont fontos észben tartani, hogy ez egy ördögi kör lesz, ha nem tartjuk tisztán és nem tartjuk karban a medencénk vizet. Tegyük a szívünkre a kezünket, senki sem szeretne zöld, algás vízben, baktériumokkal közösen fürdőzni. Sem magunk, sem a gyermekek számára nem lesz nagy élmény, ha a negatív következményekre kell megoldást találni. Öt terület, illetve módszer, amire érdemes és fontos is odafigyelni, és máris tökéletes és kristálytiszta vízben élvezhetjük a nyarat a családunkkal a medence partján. Reméljük tudtunk segíteni, hogyan zajlik a medence sokkolása. Ha pedig a medence vízforgató használatával kapcsolatban szeretnél olvasgatni, arról is találsz hasznos tartalmat a blogon!

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!