Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Medencefűtés fajták és amit tudni érdemes róluk

Nehézség:
Idő: Teljes délután

Manapság már egyre több embernek van saját medencéje a kertjükben, ami egy nagyon kényelmes és egyben élvezetes dolog. Viszont nagyon fontos utána néznünk annak, hogy melyek azok az eszközök és kiegészítők, amellyel 100%-osan ki tudjuk élvezni a medencénk előnyeit. A medence egyik legfontosabb kiegészítője a medence fűtés, amely nagymértékben befolyásolja és növeli komfortérzetünket, amikor nagyban fürdőzünk egy gyönyörű nyári napon. A medencefűtésnek köszönhetően egyenletes hőfokot tudunk biztosítani, sőt magasabb hőfokra állítással akár több hónapra is ki tudjuk tolni a fürdési szezonunkat.

Tartalomjegyzék

Na de mi is az a medence fűtés? – A medence fűtésnek köszönhetően, nem csak azt tudjuk beállítani, hogy szinten tartsuk a kívánt hőfokot, hanem tudunk vele játszani, így akár hidegebb napokon emelni is tudunk az értéken. Senki nem szeret túlságosan hideg vízbe csobbanni, ezért igenis fontos kihasználni ennek az eszköznek a lehetőségeit. Több alternatíva közül is választhatunk: szolár- és elektromos fűtés, vagy akár kazánra köthető hőcserélő is egy opció lehet, vagy akár kombinálhatunk is kettőt (kazán+ szolár kör). Medence fűtés telepítése után nem árt néha karbantartani a medencét, ehhez ajánljuk útmutatónkat a medence tisztításról.

Szolár és elektromos medence fűtés

Amikor szolár és elektromos fűtésről beszélünk, akkor nagyon egyszerűen és kényelmesen tudjuk szinten tartani azt a hőfokot, amit preferálunk, emellett pedig a hőfok emelése is gyerekjáték ennél a két megoldásnál. Mi sem jobb, mint egy szép nyári estén egy kellemesen langyos vízben élvezni a naplemente szépségeit. De nézzük jobban a mélyére ezeknek a módszereknek.

Szolár fűtés

A szolár fűtéssel egy környezetbarát megoldás, ennél fontos tudni, hogy nem kell elektromos áramot használni, hanem mivel napkollektorhoz hasonló eszköz végzi a munkát, így az áram szükségtelen. Ebben az esetben használhatunk például fűtőszőnyeget, ami ki tudunk helyezni a medencénk közelébe, ez megtelik a napfény által energiával, ezután pedig a szolárpanelen a szivattyúnak köszönhetően átáramlik a víz, ami pedig ezáltal felmelegszik. Hatalmas előnye ennek a megoldásnak amellett, hogy környezetbarát, hogy nem kell sok pici alkatrésszel játszanunk ahhoz, meg komfortos legyen a medencénk hőfoka. Medence méretétől függően érdemes a szőnyegeknek a számát is növelni, vagy csökkenteni, ezt ki kell tapasztalni.

Ennél a megoldásnál akár házilag is el tudjuk készíteni a szolár fűtést kpe vagy lpe cső segítségével. Egyedül arra érdemes odafigyelni a szolár fűtésnél, hogy nehogy bármi éles eszköz kárt okozzon a szőnyegen.

szolár medence fűtés
Szolár medence fűtés

Elektromos fűtés

Másik lehetőség az elektromos medence fűtés, vagy ismertebb nevén fűtőpatronos fűtés, amellyel szintén szinten tartható illetve emelhető medencénk vízének a hőfoka. Az elektromos fűtésnél magát a fűtőpatront a medencegépészet keringetési ágába kell beépíteni és ezáltal a patron fűtőszálai pedig átfolyásos módon melegítik a medence vízét. Tehát ennél az opciónál az elektromos vízmelegítőt a vízforgatóhoz kell csatlakoztatni, így az energia bevitel az elektromos hálózatból érkezik. Nagyon nagy előny ennek a megoldásnak, hogy utólag is be tudjuk építeni a medencébe, ha első körben nem gondoltunk rá.

Ha ezt a megoldást választjuk, érdemes lehet jobban utána olvasni a véleményeknek és tapasztalatoknak – mekkora medencéhez szeretnénk eletromos fűtést venni, mekkora teljesítményű gépet szerezzünk be (hiszen eltérő teljesítményű gépek is vannak a piacon), ami megfelelő lesz a medence méretéhez és képes lesz felmelegíteni azt.

Vegyünk egy példát: egy körübelül 20 köbméteres medencénél többféle technológiát is bevethetünk: lehet az Intex elektromos medence melegítő vagy medence fűtés, lehet AQUARK, ELITE vagy Zodiac intervertes hőszivattyú vagy akár OPTIMA, Pontaqua hőszivattyú is. A hőszivattyúk egyébként az egyik leggazdaságosabb megoldás.

Kazánra köthető hőcserélő

A medence melegítésnél az egyik leggyakoribb melegítő, amikor a kazán által melegített fűtőkört átkeringetjük a medencénken is. A hőcserélő spirálján keresztül átadja a hőt a fűtőközeg, ezáltal növeli meg a vízforgatás során a víz hőmérsékletét.

Kombinált (kazán + szolár kör)

 A negyedik opció pedig, amikor kettőt kombinálunk, tehát amikor egy hőcserélő két különböző kört kezel. Az egyik a kazán, a másik fele pedig a szolár irányából kapott fűtőkört hasznosítja a medence vizének a melegítésénél.

medencefűtés fajták
Válasszuk az igényeinknek legmegfelelőbb medence fűtést

További kiegészítő termékek, amik jól jönnek a medence fűtése során

Annak érdekében, hogy biztosak legyünk abban, milyen a medence vizének pontos hőmérséklete, tanácsos beszerezni egy precíz medencehőmérőt, amelynek segítségével mindig pontos információnk lesz arról, hogy a medencefűtésünk valóban hatékonyan működik-e. Ennek birtokában sokkal egyszerűbb feladatunk lesz a medence vizének kezelésénél, de mindenképpen szükséges ehhez, hogy a medencehőmérőt rendszeresen használjuk.

Az otthoni önfeledt medencézéshez sajnos viszonylag sok eszközre, kiegészítőre van szükség. A jó hír azonban, hogy minden medence kiegészítőt beszerezhet a Profibarkács.hu webáruházban.

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!