Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Magaságyás Építése Házilag

Nehézség:
Idő: Teljes délután

A magaságyás építése házilag, saját kezűleg nem bonyolult feladat, és a karbantartása sem igényel több erőfeszítést, mint egy hagyományos zöldségeskert.

Tartalomjegyzék

Február környékén, ha az időjárás engedi, kivitelezhető a régóta áhított magaságyás építése házilag. Egy magaságyásnak minden kertben van létjogosultsága, hiszen derék- és térdkímélő, könnyebben védhető a hideg és a kártevők ellen, jobb a terméshozama és a termelt zöldségek minősége, átlátható, mutatós és nagyjából bárhol kialakítható nem sok energiával és alacsony költségvetésből. A palánták is gyorsabban fejlődnek benne, ráadásul nem csak zöldségek termesztésére, de virágágyásnak is használhatod.

Magaságyás
Ilyen egy rendezett magaságyás

Miért érdemes házilag egy magaságyást építeni?

A magaságyás egyik legfőbb előnye, hogy nem kell hajolgatni, guggolni a növények gondozásához, sokkal kényelmesebb a művelése. A kivételes minőségű talajnak, a megfelelő rétegrendnek köszönhetően sokkal jobb lesz a termés, mint egy átlagos konyhakertben. A rétegezés emellett hőt is termel, melynek következtében a növények gyorsabban fejlődnek. Ez utóbbi miatt előszeretettel használják például palántázásra is. A rétegezés és a hőtermelése miatt hamarabb vethető bele a mag, mint a szabadföldbe, ráadásul amikor a termés beérett, akkor sem kell parlagon hagyni, mehet bele répa, káposzta, ami őszre még be fog érni.

A magaságágyás megépítése házilag nem igényel nagy szakértelmet, szinte bármilyen kertben kivitelezhető, sőt, ha valaki nagyon kis költségvetésből szeretné kihozni, deszka helyett akár használt gumiabroncsból is kivitelezheti.

Virágos magaságyás

Magaságyás építése házilag – jelöld ki a helyét!

Első lépésként gondold át, hová szeretnéd a kertbe a magaságyást megépíteni, természetesen fontos szempontokat figyelembe véve. Legyen a közelben vízvételezési lehetőség, legyen napos, de ha lehet szélvédett és az sem hátrány, ha a komposztáló nincs túl messze. Szempont az is, hogy kényelmesen körbejárható legyen és a méretei megfelelőek legyenek a kerthez és a termelni kívánt zöldségekhez, továbbá a gondozására szánt időnkhöz mérten.  Tervezzük meg a helyét, az alapanyagát, a méreteit, ehhez egy kis tervrajz is készülhet. A magaságyások átlagosan 60-80 cm magasak, 120-150 cm szélesek és 3-5, de akár 10 méter hosszúak.

Oldalfalai megépítéséhez leggyakrabban deszkát, faforgács lapot használnak, esetleg gerendát – bár ez utóbbi nem olcsó.  Sok helyen lehet kész magaságyást is vásárolni, ezek általában 60 cm magasak és 80*130-160 cm méretűek.

A házilag épített magaságyáshoz szerezd be a szükséges deszkát, ami a legjobb, ha 5 cm vastag és 15-20 cm széles. Sarokpontokra merevítő gerendát kell majd elhelyezni, ennek anyagigényét úgy számold ki, hogy a föld alatt 50-60 cm mélységben helyezkedjen el, felfelé pedig a magaságyás kívánt magasságát számold.  (60-80 cm). Ez azt jelenti, hogy egy sarokpontra 10*10-es gerendából is szükség lesz 110-140 cm hosszúságra. Festékkel ne kezeld, inkább csak lenolajjal, mégiscsak élelmiszert állítunk elő benne!

Magaságyás zöldségekkel

Magaságyás építése házilag – a kivitelezés

Most jön a magaságyás építése házilag látványos része. Először is a helyét ásd fel, körülbelül 20 cm-es mélységben, ennek a rétegek hasznosulása miatt lesz jelentősége.

  1. Helyezd el a sarokpontokhoz a merevítő gerendákat úgy, hogy a földbe beásod 50-60 cm mélységben.
  2. Alulról haladva felfelé a merevítőkhöz rögzítjük a deszkákat. Használj facsavarokat és hatékony akkus fúrócsavarozót!
  3. Amikor minden oldalon fent vannak a deszkák, jöhet a feltöltés, rétegezés!

Magaságyás építése házilag – a feltöltés, rétegek kialakítása

  • Kezdj a vakondhálóval, mert bosszús leszel, ha kimarad és egy elvetemült vakond belerondít majd a magaságágyásodba!
  • Az első rétegbe kerülhetnek levágott, lenyesett gallyak, vesszők, kukoricaszár körülbelül 20 cm magasságban, ezek cellulóztartalma lényeges.
  • Szintén nagyjából 20 cm magasságban mehet rá a lekaszált fű, évelő virágok levágott szára, szalma, ide gyorsan bomló anyagok kerüljenek, melyek a bomlás során felmelegednek és hőt juttatnak a felső rétegbe. Ez a réteg legyen nedves, öntözd be mielőtt folytatod a rétegezést!
  • A következő réteg lehet érett komposzt, 10-20 % állati trágyával keverve. Ez is nagyjából 20 cm vastagságban.
  • Az utolsó réteg, vagyis a magaságyás tetejére jó minőségű virágföld, palántaföld kerüljön. Süllyedni is fog a talaj, úgyhogy ezt a réteget mérhetjük bővebben, ahogy engedi az oldalfal magasság.
Magaságyás
A térkövezett teraszon is jól mutat egy magaságyás

Magaságyás építése házilag – ugye nem ördöngösség?

A magaságyás megépítése saját kezűleg nem bonyolult feladat, és a karbantartása sem igényel több erőfeszítést, mint egy hagyományos zöldségeskert. A talajtömegnek mindig kissé nyirkosnak kell lennie. Amikor a szerves anyagok bomlási folyamata beindul, szén-dioxid és hő keletkezik, ez rendkívüli módon elősegíti a növények vegetációját. A magaságyásba korábban kezdheted akár a magvetést, akár a palántázást. A felső réteg töltse a keret pereméig az ágyást, a várható süllyedés miatt. Ha túlzottan megsüllyed, a földet későbbiekben pótold!

Tipp: ha ásóra van szükséged, nézz szét kínálatunkban. Kiváló minőségben, élmény velük a munka.

Ha betakarítottad a termést, akkor is hasznosíthatod a házilag épített magaságyásod, hiszen ültethetsz bele káposztát, répát, karalábét, ezek szuperül jönnek ősszel, mikor elérkezik a töltött káposzta főzések vagy a vasárnapi melengető húslevesek ideje.

Ha a magaságyás építése házilag nem fogott ki rajtad és kedvet érzel hozzá, építsd meg saját magad udvari kocsibeállódat, amihez részletes útmutatót is adunk!

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!