Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Legfontosabb kora tavaszi kerti munkák

Nehézség:

A legfontosabb kora tavaszi kerti munkák nem merülnek kis a föld felásásánál. Rengeteg teendő van, ami garantálja majd, hogy egész szezonban tündököljön a kertünk.

Tartalomjegyzék

Az egyik legfontosabb feladata a kora tavaszi kerti munkáknak a gyep szellőztetése

A gyepszellőztetést mindenképpen ajánlott elvégezni kora tavasszal, sőt van, aki ősszel is elvégzi ezt a kerti munkát. Télen a talaj felszínén kialakul egy filcszerű réteg, ami gátolja a megfelelő folyadék és tápanyagfelvételt. Akadályozza továbbá a szellőzést, életteret ad a gombáknak, mohának, melyek nem barátai a fűnek. A gyepszellőztetés elmulasztása esetén a fű sárgulhat, ritkulhat, foltokban ki is kophat. A kora tavaszi kerti munkák megfelelő elvégzése a garancia arra, hogy egész évben pompázni fog a kertünk.

Egy jó minőségű gyepszellőztető géppel gyerekjáték ez a művelet, melyet lehetőleg 15 fok vagy feletti hőmérsékletnél végezz el! Az optimális, ha körülbelül 3 cm mélyre vág a gyepszellőztető, ezután pedig foszforban gazdag tápanyagot és bőséges vizet kap a gyep. Ne ijedj meg a megtépázott gyep látványától, 1 hét -10 nap alatt teljesen magához tér a fű, sőt jóval szebb lesz, mint a gyepszellőztetés előtt.

Tavaszi gyep

Fontos kora tavaszi kerti munkák része a metszés, lemosó permetezés

Márciusban már el lehet végezni a gyümölcsfák, bokrok metszését. Az előtört tősarjakat vágd le és ne feledkezz meg a lemosó permetezésről sem! A gyümölcsfák törzsét, ágait a felváló kéregpikkelyektől meg kell tisztítani, a sűrűn álló, egymásnak feszülő, egymást keresztező ágrészeket és vesszőket tőből ki kell metszeni, hogy megfelelő mennyiségű napfény érhesse a lombkoronát.

Minden fát, bokrot nézz át, ami elszáradt, esetleg elfagyott ág, ágrész, azokat vágd le. A sérült növényi részeket szintén vágni kell. A vékonyabb ágak metszése metszőollóval lehetséges, a vastagabbakhoz akkumulátoros fűrészt használj! Nem kell a kábelekkel bajlódnod, gyorsan és hatékonyan tudsz dolgozni. Mindig tiszta, fertőtlenített metszőollót használj! Lehet, hogy korábban beteg növényt metszettél vele, és ha a szerszám nem tökéletesen tiszta, átviheted a kert többi növényére is a fertőzést.

A lemosó permetezést a kertben minden lombhullató növényen ajánlott elvégezni, sőt a fából készült filagória, kerítés, kerti asztal is kaphat belőle, így nem tud a gomba terjedni. Kiváló permetezők közül választhatsz, így a kora tavaszi kerti munkák biztosan nem maradnak elvégezetlenül.

Kora tavasszal kialakítható egy kerti komposztáló is!

Amikor nekifogsz a kerti metszésnek, gereblyézésnek, falevelek összeszedésének rengeteg zöldhulladék fog keletkezni. Ez tökéletesen hasznosítható a kerttulajdonosok számára, hiszen természetes tápanyagként szolgál később. A levágott vesszők, ágak, felszedett levelek térfogatát érdemes aprítógép segítségével csökkenteni. A komposztálót ki is alakíthatod tetszés szerint a kert végében, de készen is megvásárolhatod. A lényeg, hogy majdnem minden kerti zöldhulladék mehet bele, sőt a tojáshéj, gyümölcshéj, kávézacc, teafilter is, csak hogy néhányat említsünk a háztartási „szemétből”. Virágföld, tojásos doboz, forgács szintén kerülhet bele. Nagyjából 1 év érlelés után már jó minőségű, értékes humuszhoz juthat belőle a kerted!

A kerti komposztálót ne tedd olyan helyre, ahol folyamatosan tűz a nap, mert kiszárad, és vízelvezetésileg akadályoztatott területre sem! Optimális, ha az első rétege forgács, aztán jön rá a levágott fű stb. Amikor megtelt a tároló, vasvillával át kell keverni, hogy homogénebb legyen, ez gyorsítja a bomlást. Ezután állítsuk be a nedvességet száraz vagy nedvesebb komposztálható hulladék hozzáadásával. Kora tavaszi kerti munkák fontos része lehet egy megfelelő méretű komposztáló készítése is házilag.

komposzt
Egész évben érdemes komposztálni!

Kora tavaszi kerti munkák és az az évelők ültetése

A dísznövények, fák és bokrok, szőlőtövek, rózsatövek, gyümölcsfák ültetése március elejének feladatai közé tartozik, bőséges vízellátással a csemeték gyökerei szépen megerősödnek.

A fagymentes helyre bevitt növényeket jó idő esetén kiviheted a kertbe, eredeti helyükre. Ilyenek például a leander, babér, a különböző pálmák.

A téliesített, betakart növényekről el lehet távolítani a védőfóliát, a növénytakarókat. Hadd szívják ők is magukba a melengető napsugarakat. Ilyenek lehetnek például a mediterrán körülményekhez szokott növények, ezeket biztos, hogy télre védelmezni szükséges, füge, gránátalma, olívabogyó, citromfa.

Tavaszi kert

Az legfontosabb kora tavaszi kerti munkák: elmaradhatatlan a tápanyag pótlás

A gyepet a szellőztetés után gyeptrágyával ajánlott dúsítani, az örökzöldek, évelők, gyümölcsfák és rózsák számára másfajta, kimondottan nekik való szerves trágya javasolt! Fák és cserjék esetén igen hatásos a lombtrágyázás, mely során kézi vagy gépi permetezővel a levelek és ágak közé tökéletesen bejuttatható a tápanyag, ez már néhány nap múlva megmutatkozik a növény fejlődésében.

Tavaszi kerti munka

A legfontosabb tavaszi kerti munkákat ne éld meg teherként!

Soknak tűnhet, hogy mennyi mindent el kell végezni kora tavasszal a kertben, de ez lehet egy jó kis családi program is, csak rajtatok múlik. Kellemes időben beizzíthatod az általad készített grillsütőt,amit ősszel megépítettél, vagy egy jó kis bográcsos is megfő, míg a kertet rendezitek, elvégzed a gyepszellőztetést, metszést, a gyerekek a zöldhulladékot elhordhatják a komposztálóba. Mindenki kiveheti a részét, lesz egy jó kis családi program, amit a jó levegőn együtt töltesz velük, miközben elvégzésre kerülnek a legfontosabb tavaszi kerti munkák!

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!