Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Konyhabútor Festése Házilag

Nehézség:
Idő: Teljes délután

A mai bejegyzésben körbejárjuk, hogyan lehet kevés pénzből felújítani a konyhabútort, vagyis miként is működik a gyakorlatban a konyhabútor festése házilag. Nem bonyolult, mégis elképesztően látványos átalakulást lehet elérni vele, de az előkészületekre rá kell szánni az időt, ami valószínűleg több lesz, mint maga a festés. Teljes gyakorlati útmutatót adunk most nektek a konyhátok pénztárcabarát felújításához, és bízunk benne, hogy sokan kedvet kaptok hozzá, és belevágtok. Higgyétek el, megéri! Maga a festés is kikapcsol majd benneteket a napi rohanásból, de utána a megújult, megszépült, frissen festett konyhátokban meginni az első kávét, az valami fantasztikus érzés lesz! Az Azúrbagoly kínálatában található tejfestékekkel csodás, modern árnyalatok közül választhattok, mérgező anyagok nélkül!

Tartalomjegyzék

Konyhabútor festése házilag – A rákészülés

Mielőtt belevágunk a konyhabútor felújításába, gondoljuk végig az alábbiakat:

 • fa vagy laminált (bútorlap) anyagú a konyhabútorunk?
 • milyen színt szeretnénk, azon belül matt, fényes vagy selyemfényű felületet
 • minden szükséges alapanyagot, szerszámot, eszközt szerezzünk be a munka megkezdése előtt, ne kelljen félbehagyni a festést, mert valami hiányzik
 • azon kívül, hogy rászánjuk az időt, és meghatározzuk mikor is végezzük el a konyhabútor festését házilag, oldjuk meg, hogy az alapvető konyhai berendezések üzemelni tudjanak valahol, és a családtagok ne járkáljanak át a munkaterületen egy kávéért, teáért, a hűtőhöz vagy a mikróhoz
 • javasoljuk, hogy mindenképp cseréljétek le a fogókat, ha már festve lesz a konyhabútor. A festéssel együtt a fogók nagyon meghatározóak lesznek az új kinézetben és nem valószínű, hogy a régi fogók, amik a régi színhez, stílushoz lettek kiválasztva, mennének az új színhez is, de ha mégis, akkor is garantált, hogy léteznek már modernebbek, menőbbek. Ráadásul a fogók évek alatt kopnak is, mindenképp érdemes lecserélni, ha már úgyis a kezeink között lesznek az ajtófrontok a festés miatt
 • számoljátok ki, hány négyzetméter felület lesz festve, ezt tudni kell festék vásárlásnál, és itt kell eldönteni, hogy a belső részt is festeni fogjátok, vagy csak az ajtófrontokat? Abban az esetben, ha csak az ajtók festésében gondolkodtok, legalább a konyhabútor „vázának” éleit le kell hozzá festeni, hogy a végeredmény esztétikus legyen.  Mielőtt alapanyag beszerzésre indultok, tudni kell tehát a festék szükségletet, 2 réteggel számolva
 • nézzétek meg, hogy az ajtónyitó pántok rendben vannak- e, kell -e cserélni őket, ugyanígy a fióksíneket, görgőket. Ha cserére szorulnak, azt ilyenkor érdemes egy füst alatt letudni, a konyhabútor festése házilag projektben.
Tejfesték használata
A tejfesték használatával érhető el a legszebb eredmény. Kép forrása: www.azurbagoly.hu

Tejfesték a konyhabútor festése házilag projekthez

 1. Festék: a kiszámolt négyzetméternyi festéket be kell szerezni, ehhez tudni kell, hogy a zománc, matt, illetve selyemfényű festékek általában alapszínekben kaphatóak, de sok üzletben vállalnak színkeverést, és lényegében egy több száz színnel rendelkező színkártyáról bármelyiket kikeverik nektek a kívánt mennyiségben. Ezzel a lehetőséggel élve kinyílik a világ a színeket illetően, és bármilyen elképzelt színhez hozzájuthattok. Mi az Azúrbagoly webáruházat ajánljuk a festékek beszerzéséhez!
 2. Vegyünk a fenti négyzetméterrel megegyező felületre elegendő tapadóhidat , ez egy olyan anyag, ami segíti az új festékréteg tapadását tejfesték esetében ez a lépés teljesen elhagyható.
 3. Vegyük meg a takarófóliát, maszkolószalagot, ecseteket (kisebbet, nagyobbat), javítótapaszt, csiszolóvászont (220-as), festőhengereket (10-15 cm-esek konyhabútorhoz megfelelő le. Ez utóbbit szintén el lehet hagyni, ha vízbázisú festéket, pl. tejfestéket használunk. Az Azúrbagoly kínálatában ezt is megtaláljuk.
 4. Szerezzük be az új fogókat.
 5. Az ajtók leszerelését kézi csavarhúzóval is el lehet végezni, illetve a csiszolást is gép nélkül, de sokkal egyszerűbb, ha mindezt géppel végezhetjük, ha eddig nem volt csavarozónk, vagy csiszolónk, érdemes beszerezni és miután végeztünk a konyhabútor festésével házilag, biztos, hogy számtalan más munkánál is hasznukat vesszük majd.
 6. Laminált ajtók, élek esetén át kell nézni, valahol meg van-e válva, kell -e cserélni, vagy csak visszaragasztani, ehhez öntapadós élvédőt vagy ragasztót be kell szerezni.

Konyhabútor festése házilag szürkére
Egy elegáns szürke szín minden stílushoz passzol

A nagy nap(ok) – konyhabútor festése házilag

A munka megkezdéséhez mindent pakoljuk ki a konyhaszekrényekből, a konyhapultról, semmi ne maradjon láb alatt, és lássunk neki a munkához.

1. lépés: mosogatószeres langyos vízzel alaposan mossuk át a szennyeződéstől, zsírtól a bútort mindenhol, és töröljük szárazra.

2. lépés: az ajtófrontokat és a fogókat szereljük le.

3. lépés: a régi fogók helyét tapaszoljuk be, várjuk, hogy megszáradjon majd csiszoljuk egybe a felülettel.

4. lépés Akár fa, akár laminált a felület, mindenképp meg kell csiszolni a 220-as vászonnal, az éleknél is, ha mart a felület, a bemarásos részeket se hagyjuk ki. Ha az élek rossz állapotban vannak, most kell lecserélni vagy visszaragasztani. A konyhabútor vázának az éleit se felejtsük el megcsiszolni.

5. lépés: a csiszolás utáni port takarítsuk fel, a konyhabútorról is porszívózzuk, töröljük le, és ezután terítsük le a takarófóliákat és maszkoljuk le, ahol nem akarjuk, hogy festékes legyen.

6. lépés: mindenhol kenjük be a tapadóhíddal alaposan, ennek a száradását várjuk ki, ami kb. 2 óra.

7. lépés: elkezdjük a festést, a nagyobb felületeket hengerrel, a nehezen hozzáférhető részeket ecsettel fessük, óvatosan, hogy ne csorogjon meg, ne legyen csíkos. Az első réteg száradását várjuk meg, ami 24-48 óra általában, de az Azúrbagoly tejfestékeivel ez csak 1 óra!

8. lépés: az első réteg száradása után a második réteg felvitele, majd ezután szintén kivárni a száradási időt.

9. lépés: amikor tökéletesen megszáradt mindkét festékréteg, tejfestékek esetében érdemes 2 réteg lakkot felvinni a felületzárás érdekében. Majd ha szükséges a pántok cseréjét, az új fogók felrakását. A fióksíneket ilyenkor tudjuk cserélni vagy a görgőket amennyiben szükséges.

Konyhabútor festése házilag
A fehér szín a legklasszikusabb

Takarítás – konyhabútor festése házilag

 Ha mindennel elkészültünk, távolítsuk el a maszkolószalagokat, fóliákat, takarítsunk össze és néhány napig szellőztessünk a teljes száradás érdekében és a festékszag ellen. Az Azúrbagyolytól megvásárolható tejfestékek további előnye, hogy nem ereget magából káros anyagokat még évek múlva is. Az ecseteket mossuk el hígítóval, ha még használhatók és úgy tegyük el, a hengereket, nyeleket szintén. A maradék festékeket, anyagokat is zárjuk be alaposan és száraz, hűvös helyen tároljuk, kellhet később még javítani, esetleg más festési munkákhoz elhasználhatjuk.

Amikor végeztünk a konyhabútor festésével házilag, és mindent elpakoltunk, ajánlott egy komplett nagytakarítást végezni, hogy az összhatás valóban csodaszép legyen, és ne a vízköves csaptelep vagy az elszíneződött járólap fuga szúrja a szemünket a munka befejeztével.

A mosogatót, csaptelepet baktérium és vízkőoldó vegyszerrel alaposan tisztítsuk meg, esetleg különböző fém fényesítőt is használhatunk, hogy helyreállítsuk újszerű állapotát. Az ablakokat, hűtőt, konyhapultot se hagyjuk ki, a falicsempét is zsírtalanítsuk, majd legvégül a járólapokat varázsoljuk újjá. Ez utóbbinál általában a fugák szoktak elkoszolódni, ezen súrolószeres, körömkefés megoldással sokat javíthatunk, majd végül ajánlott legalább 2-szer felmosni alaposan. Ha minden elkészült, visszapakolhatunk a konyhabútorba, a konyhapultra, visszakerülhetnek a függönyök, kiegészítők a helyükre.

Konyhabútor festése házilag zöldre
A zöld szín nyugtatólag hat a konyhában megtépázott idegekre

A boldogság határtalan

Elmondhatatlanul jó érzés lesz, amikor megújult konyhánk új színeiben pompázik, a festéssel, az új fogókkal, aztán végül az alapos nagytakarítással úgy fogjuk érezni, nem is a saját konyhánkban vagyunk. Ismerős lesz a hely, de mégis teljesen más, mint a megszokott. Igaz, hogy nem kevés munkát és energiát igényel a konyhabútor festése házilag , de a befektetett munkánk sokszorosan megtérül és mindennap élvezhetjük a megújult konyhánkban a családi étkezéseket, a főzést, arról nem beszélve, hogy mindenkit ámulatba ejtünk, hogy mit hajtottunk végre a saját kezünkkel, nehezen fogják elhinni, hogy a konyhabútor festését házilag kiviteleztük.

Talán nem az első gondolatunk az,  – amikor a konyhabútor festésébe házilag belevágunk-, hogy a környezetet is óvjuk, de gondoljunk csak bele, hogy a régi bútort nem dobjuk ki, és a mai világban jellemző túlfogyasztáshoz sem járulunk hozzá azzal, hogy nem újat veszünk, mindent összevetve a konyhabútor házilag festése az ökológiai lábnyomunkat is csökkenti, ráadásul az Azúrbagoly tejfestékei is környezet barátak! Ha pedig a felújítás során falfúrásra lesz szükség, akkor pedig az erről szóló bejegyzésünket ajánljuk, érdemes megfogadni a benne leírtakat.

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!