Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Kerti Tó Téliesítése

Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 2 óra

Ha gondosan elvégeztük a kerti dísztavunk felkészítését a téli időszakra, nyugodtan kiélvezhetjük az ősz hátralévő részét, a színes falevelek nyújtotta látványt, a csípős, hűvös, de napsütéses napokat. Biztosak lehetünk benne, hogy az alapos munkánknak meglesz az eredménye.

Tartalomjegyzék

Kertünk egyik legfőbb ékességének télre felkészítését, vagyis a kerti tó téliesítését minden évben ősszel el kell végeznünk, hogy a benne élő halak, növények áttelelhessenek, a berendezések is biztonságos, fagymentes helyen várhassák a tavaszi újraindítást. A feladatok elvégzésére a legalkalmasabb az őszi időszak, semmiképpen nem szabad megvárni a fagy beálltát. A kerti tó téliesítése az egy olyan feladat, amivel megadjuk a lehetőségét, hogy a télen lelassult ökoszisztéma tavasszal gond nélkül újra felvirágozzon, a kerti dísztavunk a következő nyárra már ismét teljes pompájában tündökölhessen.

A kerti tó téliesítése során elvégzendő teendők

 • a kerti tó tisztítása, iszapmentesítése
 • a növények visszavágása, metszése, a nem fagytűrők eltárolása fagymentes helyen
 • a hideget nem bíró halakat 10 Celsius fok alatti hőmérsékletnél benti akváriumba elhelyezni (a tóban maradóknak biztosítani az oxigént fagy esetére is)
 • a tavat letakarni, megvédeni a hulló falevelektől, szennyeződésektől
 • szűrő leállítása, tisztítása 6-8 Celsius fok környékén

Első lépés a tó tisztítása

Kezdjük azzal a kerti tó téliesítése alkalmával felmerülő feladatok sorát, hogy tavunkat megtisztítjuk a belehullott falevelektől, növényi száraktól, egyéb szennyeződésektől, mert a szerves anyagok a vízben hamar bomlani kezdenek, ez nagyon káros a tó élővilágára, akár ki is pusztíthatja. Sohasem kizárólag a víz felszínén vannak az oda nem illő dolgok, mindig gondoskodjunk a mélyebb rétegek tisztításáról is. Lehetőség szerint legalább egyszer egy évben végezze el a feladatot,  használjon ehhez a munkához kerti tó porszívót, egyéb karbantartó eszközt, mellyel a tó alján lerakódott élelemmaradékokat, ürüléket, növények maradványait, iszapot gyönyörűen el tudja távolítani.

A kerti tó téliesítésének következő lépése a növények metszése

Ősszel a vízinövények is elkezdenek sárgulni, száradni majd elrohadnak. Fontos a növények alapos metszése, hogy minél kevesebb levél és szár tudjon belerohadni a tóba, mert ez nagyban rontja a vízminőséget és kockázatos lenne az áttelelő halak számára is.

A legismertebb dísztó növények és teendők:

 • a hínárok, hínárfélék: ezeknél a legcélravezetőbb, ha benyúlunk a vízbe és minél hosszabb szárral kihúzzuk
 • a vízi menta: ez könnyen szaporodó, őszre 1-2 méteres is lehet, ennél a víz felszínén lebegőket ki kell szedni, az indákat levágni és kihúzni
 • a gyékény: víz alatti részei már puhák ilyenkorra és kezdenek rohadni, letörhetjük tőből vagy levághatjuk, de az sem baj, ha hagyunk pár levelet, melyek tavaszig megmaradnak és középen újat hajtanak
 • a trópusi növények (pl. vízijácint, kagylótutaj): nem bírják ki a hideget, ezeket el kell távolítani a tóból és teleltetni. Próbálkozzunk az átteleltetéssel egy akváriumban, ha esetleg nem sikerül, ezeket tavasszal pótoljuk
 • sárga vízitököt érdemes a tó alján a száránál levágni, letépni
 • a vízilófarok még fagyban is képes zöldelleni, ha túlszaporodott, ritkítsuk meg

Természetesen más növényeink is lehetnek a dísztóban, ezektől is tisztítsuk meg a tavat, a honosokat vágjuk vissza bátran, a trópusiak esetén próbáljuk meg az átteleltetést akváriumban.

Kerti tó nyáron
Ilyen egy szépen karbantartott kerti tó

A kerti tó téliesítésének harmadik lépése a halak teleltetése

A tóban élő halakat is fel kell készíteni a télre. Ha rendszeresen etettük őket, ahogy kell, a hőmérséklet 10 Celsius fok alá csökkenésekor hagyjuk abba az etetést. A halak már nem fogják megenni az élelmet, az emésztőrendszerük ilyenkor leáll. A felesleges táplálék pedig csak elrohad a vízben. Ősszel már lehetőleg ne telepítsünk új halakat a tóba, mert ezek valószínűleg nem tudják átvészelni a telet, nem lesz idejük megszokni a közeget. A kerti tavaknál, melyekben halakat is tartunk, fontos, hogy legalább 1 méteres mélységű legyen.

Ha ez megvan, a tó fenekén akkor is fagypont feletti hőmérséklet lesz, amikor a teteje be lesz fagyva, tehát a halak egy része ebben az esetben is át tud telelni. Az aranyhalakat vagy egyéb, hideget nem bíró fajtákat télre vigyünk be akváriumba. Nagyon fontos a tóban maradt élővilág számára, hogy oxigénhez juthassanak. Ehhez védekezni kell a tó teljes befagyása ellen. Az egyik legjobb megoldás a poliészter úszó fűtőtest, mely bizonyos beállított hőmérséklet esetén kapcsol csak be. A tó alján lévő víz nem fog keveredni a felszínen lévő vízzel, a tó alján a hőmérséklet állandó marad, de szépen lassan oxigénnel ellátott lesz.

A dísztó letakarása, avagy a kerti tó téliesítésének negyedik lépése

Ősszel nagy mennyiségben hullik falevél a fákról, bokrokról, ha ezek a kerti tó körül vannak, a tavat védeni kell tőlük, de az is lehet, hogy a szél fogja bevinni a tóba a lehullott leveleket. Mindenesetre az egyik legjobb megoldás, ha takaróponyvával vagy lombfogó hálóval letakarjuk a megtisztított tavat.

Kerti tó lefedése
Polikarbonáttal is le lehet fedni

A kerti tó téliesítésének utolsó lépése a gépek, szűrő leállítása, tisztítása

Amikor a hőmérséklet 6-8 Celsius fok alá csökken a szűrőt le kell állítani. Vegyük ki és alaposan tisztítsuk meg. Szedjük szét, mossuk ki a szűrő anyagokat, megszárítva helyezzük vissza a gépbe. Lehetőleg natúr tisztítószereket használjunk, tavasszal semmilyen maradvány ne károsítsa a vizet mikor a berendezések visszakerülnek. Az UV lámpákkal, világítással vízeséselemekkel, egyéb berendezésekkel ugyanígy járjunk el, tisztítsuk meg, szárítsuk ki, tároljuk száraz, fagymentes helyen. A kerti tó téliesítése nem bonyolult, csak az időt kell rászánni.

Élvezzük ki az ősz fennmaradó részét

Ha gondosan elvégeztük a kerti dísztavunk felkészítését a téli időszakra, nyugodtan kiélvezhetjük az ősz hátralévő részét, a színes falevelek nyújtotta látványt, a csípős, hűvös, de napsütéses napokat. Biztosak lehetünk benne, hogy az alapos munkánknak meglesz az eredménye, és bár téli pihenőre küldjük a tavunkat, az ökoszisztéma lelassul, de tavasszal gond nélkül újra fog indulni, nem fog bosszúságot okozni. Ha medencénk is van, azt is kötelező téliesíteni.

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!