Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Kerti Munkák Februárban

Nehézség:
Idő: Teljes délután

Kerti munkák februárban? bár még félig alszik a természet, van néhány kert munka, ami ilyenkor is elmaradhatatlan! Nézzük meg mik azok!

Tartalomjegyzék

A gondos kertész tudja mik a kerti munkák februárban, beszerzi a szükséges vetőmagokat, nekikészül a palántázásnak, rendezkedik a kertben. Ez az az időszak, amikor már nagyon várjuk a tavaszt és kedvünk van kint lenni, jó levegőn, töltsük hát hasznosan ezt az időt, hogy váljon a kertünk javára! A népi hagyomány január 25-ét tartja pálfordulásnak, mely szerint, ha a télre eltett takarmány és a család élelmének fele megvan, nem lesz már gond, az állatok és a család is áttelel. „Pálnak fordulása, fél tél elmúlása” – hamarosan itt a tavasz!

Kerti munkák
A sövények metszése is időszerű

Kerti munkák februárban – magok beszerzése a vetéshez

Februárban már érdemes a tavaszi vetéshez szükséges magokat beszerezni, sőt gondolni a palántázásra is. Minden olyan zöldségfélét ajánlott palántázni, amik állandó helyükön vetve későn érlelnék be termésüket. Ha viszont 1,5-2 hónapig fóliasátorban, télikertben, napos párkányon fagymentes helyen tartjuk, majd ezután kiültetve a szabad földbe hamarabb több és szebb termést hoznak. Ilyenek a paprika, paradicsom, karalábé, káposzták, uborka, dinnye vagy akár a cukkini is. Világos helyre, 15-20 fokos levegőjű helyiségbe érdemes tenni az elültetett magokat, várva a palántává fejlődésüket.

Kerti munkák februárban – a lemosó permetezés és a metszés

A metszés az egyik legfontosabb kerti feladat a szezon beindulása előtt. Január végéig, február közepéig a növények még nyugalmi állapotban vannak, ez a legalkalmasabb a metszésükre. Március elejéig végezni kell a dísznövények és gyümölcsfák metszéséve, de formára igazíthatóak a bokrok, orgona esetleg hortenzia is. Még a metszés előtt érdemes átnézni a metszőollót, elég éles-e, kell -e élezni, egyáltalán kell-e újat beszerezni? Az élezésen kívül tisztának, fertőtlenítettnek is kell lennie a metszőeszköznek.

A gyümölcsfák tavaszi metszése nem maradhat ki, hiszen a folyamatos gondozásnak nagymértékben köszönhető az adott évi termés. A metszéshez ismerni kell az alapvető részeket, a termőrészt, termővesszőt.  

A tavaszi lemosó permetezést a metszés előtt végezd el, hiszen a permetlé segíti a vágási sebek kezelését. A nagyobb metszett felületeket legjobb fasebkezelővel is bekenni!

Februári fagyos kert
Februárban még fagyos lehet a kert

A csonthéjasok metszése – kerti munkák februárban

A kajszibarack, őszibarack, szilva, meggy, cseresznye mind ide tartoznak. Ezeknél télen nem szabad metszést végezni, hiszen a téli sebeken át fertőznek a kórokozók, és lassú halálra ítélik a fát. A metszésre a legoptimálisabb tavasszal, a virágzás előtti időszak, a lényeg, hogy csak kevéssel a virágzás előtt történjen. Ilyenkor már a kórokozók nem szoktak fertőzőképesek lenni.

Az almatermésűek és a bogyósok metszése – kerti munkák februárban

Az alma, birsalma, körte vagy naspolya kevésbé érzékenyek a metszés időpontjára, mint a csonthéjasok. Ezeket meg lehet metszeni bármikor egy februári napon, amikor fagypont felett van a hőmérséklet.

A málnabokron arasznyira kell visszavágni a vesszőket. Ha nyár végén nem történt meg, most ideje a letermett részek lemetszésének. 5-6 db sarjat kell tövenként kiválasztani, amelyik a legerősebb, legszebb! A vesszőket tőből kell kimetszeni.  A fagyos időszakok után a szederről is el kell távolítani a beteg, elvékonyodott részeket. Az oldalvesszők közül az alsókat 40-50 cm magasságig tőből távolítsd el, a többi oldalvesszőt 50-60 cm-re, illetve addig javasolt visszametszeni, ahol már a vessző vastagsága a teteje felől eléri az 1cm átmérőt.

Kerti munkák során februárban ne hagyd ki az ásást és a gyepgondozást!

 A veteményesben, virágágyásban fel kell lazítani az összetömörödött talajt, melybe szervestrágyát is szórhatsz. Fontos, hogy a növények laza talajba kerüljenek, ami fel van töltve tápanyaggal is. Ha még füvesítés előtt állsz, a területet tisztítsd meg, sőt ugyanúgy fel is áshatod, és feltöltheted tápanyaggal.

Fontos, hogy ha fagyos a fű, ne lépj rá, nem tesz jót neki. Aki szép smaragdzöld pázsitot szeretne kertjében egész nyáron át látni, jó, ha kora tavasszal nekilát a munkának, amely a talaj előkészítéssel és az indítótrágya kiszórásával kezdődik. Az első vágással is várjuk meg a jóidőt és műtrágyát sem szabad a hideg, fagyos fűre kiszórni. A fűmagvetéshez figyeld az időjárás előrejelzést is, hiszen a fűmagok akkor fejlődnek a legjobban, ha éjszaka már nincsenek fagyok, és nappal eléri a 13-15 C fokot a hőmérséklet.

A tavaszi fűápolásról is írtunk korábban, részletes és hasznos infókhoz juthatsz belőle!

Februári virágok
A tavasz hírnökei

Kerti munkák februárban – készíts egy komposztálót és egy magaságyást!

A kertünk tápanyagszükségletét komposztból is fedezhetjük, ehhez egy jó kis komposztálóra  van szükség. Komposztnak megfelel a lehulló levélzet, lomb, az évelő virágok levágott szára, kiszedett zöldségek levele, szára, lombos fák fűrészpora, lekaszált fű és sok más szerves anyag.

A februári tavaszváró időszakot kihasználhatjuk arra, hogy egy komposztálót létesítünk a kertünkben, és a továbbiakban itt érleljük a talaj humusztartalmát is emelő komposztunkat.

A magaságyásnak pedig számos előnye van, nem kell hajolgatni, praktikus a magassága, speciális földdel töltheted meg, a földréteg pedig könnyebben felmelegszik az első napsugarak által, hamarabb nőnek benne a zöldségek, gyümölcsök. Védelmezi a növényeket a csigáktól és a háziállatoktól is.

Nem csak esztétikus, de praktikus is az ágyásszegély. Ha a kerti munkák februárban egy kis esztétikai “tuningot” is jelentenek, szerezzünk be ágyásszegélyt is a kertünkbe!

Kerti munkák februárban – tennivaló mindig van!

Egy jó kertész amint látjátok, februárban is tevékenykedik már a kertjében, ezzel megalapozva a szezon sikerét, hiszen sok múlik a munkákon akár a zöldség-, gyümölcstermést illetően, akár a pázsit szépségét tekintve. Alaposan össze lehet már ilyenkor takarítani a kertet, a lehullott és ottmaradt faleveleket, letört ágakat összeszedni, átgondolni mit szeretnél vetni, milyen vetőmagra van szükség, magad palántázol -e vagy majd kész palántát veszel kiültetés előtt? A vetőmagokat be tudod szerezni, akár a palántázást is megcsinálhatod, a magok ültetése után napos körülbelül 15-20 C fokos helyen nevelgetheted őket a szezonra. El lehet készíteni egy praktikus komposztálót vagy magaságyást, akár mindkettőt, és a szobanövények tápoldatozását is be lehet indítani, hiszen ők is ébredeznek téli álmukból.

A kerti munkák februárban magában foglalhatják azt is, hogy átnézd a kerti szerszámokat, nem csak a metszőollókat, hanem az ágvágót, sövényvágót, a fűnyírót, fűkaszát, és minden egyéb gépet és szerszámot, amire szükséged lesz a szezonban. Legyenek élesek, működjenek hibátlanul és álljanak rendelkezésedre, amikor kellenek majd!

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!