Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Kerítés Festés Házilag

Nehézség:
Idő: Teljes délután

A szárazabb, csapadékmentesebb időszakban mindenkinek eszébe jut egy kis felújítás, ami sokszor a kerítést sem kerüli el. Az évek során az időjárási viszontagságok szépen meg tudják gyötörni a kerítéseket, amiket ilyenkor érdemes kicsit helyre pofozni és új külsőt adni neki. Ehhez szeretnénk pár fontos tanácsot adni, hogy ezt hogyan tudjátok a legjobban megtenni, hiszen egy szép kertnek a záloga lehet egy szép ápolt és karbantartott kerítés. Nem bonyolult feladat, de néhány dologra szeretnénk felhívni a figyelmeteket. Amikor neki kezdtünk a festésnek először érdemes átgondolni, hogy milyen lépések kellenek egy fémkerítés esetében, és melyek azok a lépések, amik a fából készült kerítés esetén szükségesek.

Tartalomjegyzék

Kerítés festés házilag – Fém kerítések festése

Kezdjük először a fémkerítések festésével. Ilyenkor beszélhetünk acélból, kovácsoltvasból készült kerítésről vagy esetleg horganyzott felületek is szóba jöhetnek. Ezeknek a festékei jelentősen eltérőek lehetnek, viszont az szinte biztos, hogy ami jó lehet az úgynevezett vasfémek festésére, az többnyire nem lesz alkalmazható a horganyzott felületeken.

Először is szükség lesz egy előkészítésre a festés előtt. Az első és legfontosabb lépés, hogy a rozsdától, régi festékmaradványoktól, illetve zsíros szennyeződésektől mindenképp meg kell tisztítani a kerítést, mert anélkül nem lesz szép a munkák, és szinte felesleges is lesz. Ezt a legegyszerűbben mechanikai tisztítással lehet elérni, ilyenkor szükség lesz drótkefére, vagy drótkorongra , amivel tökéletesen el lehet távolítani a rozsdát a felületről. Amikor a zsírtalanításra kerül a sor, akkor pedig egy mosószeres vízzel mossuk át, majd pedig tiszta vízzel öblítsük le a megtisztított kerítést.

Biztos felmerül a kérdés, hogy oldószer használata működhet-e, viszont sajnos nem lesz a válasz. Ezekben a zsírok feloldódnak, és mindössze össze-vissza fogjuk kenni a zsírt a felületen, és ahogy elpárolog az oldószer, az ismét zsíros lesz és csak felesleges munkát szereztünk vele magunknak.

Fém kerítés festése házilag
Egy fém kerítés ötletes festése

Hogyha megkaptuk a tökéletesen megtisztított fém felületet, akkor kezdhetjük is a kerítés festés házilag nevű kalandot. A festés előtt viszont érdemes egy korróziógátló alapozót használni és azzal átkenni a kerítést. Ezeket az anyagokat mindenképp ecsettel kell felvinni, hogy akár az egyenletlen felületnél minden egyes kis hézagba bele tudjon menni a korróziógátló alapozó. Miután ez megszáradt, utána egy úgynevezett közbenső réteget kell felvinni a kerítésre, és ezt érdemes minimum két rétegben felkenni, hiszen ez is csak sokkal jobban megtámogatja, hogy hosszú évekig szép legyen a kerítést, amit a több réteg véd majd a tönkremeneteltől.

Utolsó lépésként pedig érdemes egy végső, díszítő réteget felkenni, ami természetesen a ti általatok kiválasztott színű zománcfesték lesz. A zománcfestéket a közbenső rétegek megszáradása után egy rétegben kell majd felkenni. Ha horganyzott felületről beszélünk, akkor mindenképp olyan speciális festéket vegyünk, amit pont erre az anyagra javasolnak. Ma már léteznek oldószeres, illetve vízzel hígítható festékek is, de manapság még inkább az oldószeres verzió az elterjedtebb.

Egy kis tanács részünkről: azok a termékek, amik azt írják, hogy egyben tartalmaznak korróziógátlót, közbenső festéket, illetve a zománcfestéket is, azok sajnos sokkal rosszabb végeredményt fognak adni, mintha külön-külön megvesszük és lelkiismeretesen, még ha hosszabb munkaként is, de így visszük fel a kívánt felületre. A kerítés festés házilag mindenképpen minőségi termékekkel történjen.

Fém kerítés festése házilag
Fém kerítés festése

Kerítés festés házilag – Hogyan fessünk fa kerítést?

Bátran kijelenthetjük, hogy mai napig sem ment ki a divatból a fából készült kerítést sem, viszont ezt az anyagot nagyon könnyen meg tudja gyötörni az időjárás és az évek. Ezért is nagyon fontos, hogy figyeljünk oda rá és ha már szükséges akkor fessük le és adjunk neki szép új külsőt.

Nézzük milyen lépéseket kell megtenni, hogy tökéletesen szépen tudjuk lefesteni és felújítani a régi fakerítésünket. Első lépésként nagyon fontos a csiszolás, akár van még festék a kerítésen, akár nincs, ezt a lépés nem szabad elkerülni. Szerezzünk be csiszolópapírt vagy egy drótkefét és alaposan meg kel tisztítani a felületet és minden lehetséges szennyeződést el kell távolítani a felületről. Akkor végeztünk jó munkát, amikor végig tudjuk simítani a kezünket a felületen és egy szép, sima puha felületet érzünk.

Nagyon fontos, hogy mindig szálirányban dolgozzunk, és ne feledkezzünk meg a védőmaszkról, hogy elkerüljük a por belélegzését. Ha ezzel a lépéssel megvagyunk, akkor egy seprű , illetve vizes rongy segítségével tisztítsuk meg a felületet a portól. Szükséged van ecsetre? Nézz szét webáruházunkban, ahol a kerítés festés házilag projektedhez minden eszközt megtalálsz!

Ezután második lépésként következhet az alapozás, amiről itt sem szabad megfeledkezni. Elsősorban nem látványos lépés, mégis a végeredmény tekintetében elengedhetetlen és szinte, a legfontosabb lépés is. Ettől is függ, hogy a festék mennyire tapad meg majd a felületen.

Ennek az alapozónak az is a funkciója, hogy eltömíti a fa pólusait és nem engedi, hogy a fa beszívja a festéket, ami azért is szerencsés, hogy az első réted ne vesszen kárba. Ezen felül pedig egy védőfunkciója is van, hiszen megvédi a fát a gombától és a kékpenésztől. Nagyon fontos és alapszabály – alapozni csakis kizárólag száraz felületen lehet. Mivel száraz felületre tudjuk csak felvinni az alapozót, így figyeljünk az időjárásra is, csiszolásnál viszonylag mindegy, hogy mikor végezzük el, viszont az alapozást és a festést ne nagy melegben, vagy párás időszakban tegyünk meg, mivel ez gátolni fogja a festék megszáradását.

Harmadik lépésként kiválaszthatjuk, hogy milyen lazúrt szeretnénk a fára, azaz milyen színűre szeretnénk lefesteni a kerítést. A vékonylazúr inkább egy könnyed, finom réted, aminél még látható lehet a fa felülete. Létezik akár színtelen változat is, csak sima fa színű kerítést szeretnénk. De kültéren erősen javasolt a színezett festékek használata. Mielőtt lefestenénk egy kis megelőzőlépésként mindenképp kenjük át a kerítést favédővel, ami segít az ÚV-védelem szempontjából. Ha a vékonylazúrt választjuk, akkor érdemes két-három évente újra festeni.

Fa kerítés festése házilag
Bátran kísérletezzünk a színekkel kerítés festésekor

Ha viszont vastaglazúrt választunk, akkor az egy inkább sötétebb felület lesz, és tényleg csak a vastagabb erezetek fognak esetleg átlátszani a festéken, ami kicsit visszavehet a természetes külsőtől, viszont egy sokkal erősebb védelmet fog adni a fának, ami azt jelenti, hogy elég lesz három-négy évente újra festeni majd a kerítést.

Negyedik lépésként érdemes és nagyon fontos is lecsiszolni a fa felületét, bár ezt a lépést sokan rendszeresen kihagyják, pedig ugyanolyan fontos, mint bármely másik lépés. Az első festékréteg után finoman csiszoljuk át a felületet amikor már teljesen megszáradt a festék. Miért fontos ez a lépés? Mert sokkal hosszabb ideig lesz tartós a kerítésen a festék.

Utolsó lépésként pedig vigyük fel a második réteget a kerítésre, hogy valóban tartós és tökéletes végeredményt kapjunk, ha már ennyi időt és energiát fektettünk a kerítésünk felújításába.

Így zajlik a kerítés festés házilag. Reméljük tudtunk segíteni, hogy milyen anyagon milyen szükséges lépéseket érdemes megtenni azért, hogy egy valóban szép és új kerítést kapjunk, legyen az akár fém vagy faanyag. Ha pedig rossz az idő, neki kezdhetünk a lakás kifestéséhez. A gletteléshez adunk néhány tippet. Sok sikert kívánunk mindenkinek a felújításhoz!

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!