Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Hogyan válasszunk fúrógépet?

Hogyan válasszunk fúrógépet? Ebből a bejegyzésből mindent megtudsz! Teljesítmény, nyomaték, motor típus.

Tartalomjegyzék

Hogyan válasszunk fúrógépet? Ebben a bejegyzésben támpontot adunk nektek ehhez. Milyen tényezőket vegyetek figyelembe, hogyan hozzátok szinkronba az elvárásaitokat, a felhasználás célját a fúrók lehetséges paramétereivel. A fúrógépek piacán óriási a választék, de nem biztos, hogy egy hobbi barkácsolónak ugyanolyan fúró lesz a megfelelő, mint egy professzionális felhasználónak. Sőt, biztos, hogy NEM! Van néhány központi kérdés, melyeket, ha átgondoltok, könnyen ki tudjátok választani a számotokra megfelelő fúrógépet.

Csempe fúrása
A csempe fúrása igényel némi szakértelmet

Hogyan válasszunk fúrógépet? – először is döntsd el mire használod!

Nem mindegy, hogy valaki professzionális, mindennapi felhasználásra használja a fúrógépet vagy barkács célra, ház körüli munkákhoz. Természetesen azt javasoljuk, hogy mindenképpen jó minőségű gépet vegyél, és minél nagyobb a teljesítménye, a nyomaték, annál jobb! Nem ugyanolyan gépre van viszont szüksége egy asztalosnak, aki napi szinten konyhaszekrényt szerel fel a falra vagy egy ezermesternek, aki sokszor hónapokig is maximum 1-1 képfelrakás vagy polc szerelés kapcsán kerül kapcsolatba a fúrógéppel. Ha csak az akkus fúrógépeket nézzük a Profibarkácson, 12 ezer és 96 ezer forint között találni gépeket. Ezért kell tudni jól választani, nem biztos, hogy ha valaki a legdrágábbat veszi meg hobbicélra, akkor csinálja a legjobb vásárt.

Hogyan válasszunk fúrógépet – beton szóba jön?

Hogyan válasszunk fúrógépet beton fúrásához? Azt viszont át kell gondolni, hogy szükség lehet -e betont fúrni alkalmanként? Mert amennyiben ez is szóba jöhet, akkor inkább fúrókalapácsot kell választani a klasszikus ütve fúró helyett. Panelben a betonfal és a fúró sokszor sikertelen kombináció, és inkább fúrókalapács kellene.

Aki viszont sosem fúr betont, annak kár egy nehezebb és drágább megoldást választani. Még ha csak a barkácsolást vesszük alapul, akkor is teljesen más igényei vannak funkcionalitás szempontból egy panelben élő ezermesternek és egy kerttel, műhellyel rendelkező barkácsembernek. Jó hasznát veheted esetleg egy állványos fúrógépnek is, nézz szét nálunk!

Téglafal fúrása

Hogyan válasszunk fúrógépet? – milyen teljesítmény és nyomaték az optimális?

Ha egy fúrógépen a teljesítmény és a nyomaték is magasabb, mint a többin, akkor valóban egy erősebb géppel állunk szemben. Ha nagy lyukakat kemény anyagba fúrnál, értelemszerűen szüksége lesz nagyobb teljesítményű, nagyobb nyomatékú fúróra. De átlagos nyomatékkal működő fúró már a legtöbb ház körüli célra megfelel. Ez azt jelenti, hogy barkács célokra elegendő lehet egy 750 W-os fúró, de ha fémbe is fúrnánk, vagy nagyobb lyukakat kemény fába, akkor gondolkodjunk 1100-1300 W közöttiben!

Optimális, ha beállítható a nyomaték, főleg akkor, ha a meghúzásnál a gipszkarton, fa vagy műanyag repedése előfordulhat. A meghúzási nyomaték 4-100 Nm között lehet, a fúrófejnél található kerékkel állítható, puhább anyagoknál 20 Nm elegendő maximum, keményebbeknél legalább 40 Nm szükséges.

Manapság a drágább, de szénkefementes motorok vették át a piacvezető szerepet, melyek megbízhatóbbak a hagyományos villanymotoroknál és akksi töltésenként is tovább bírják, nincs jelentős energiaveszteség.

Hogyan válasszunk fúrógépet? – akkumulátoros vagy elektromos legyen?

Jól mutatja az akkus fúrógépek térhódítását az, hogy körülbelül 20-30x annyit találni a piacon belőlük manapság, mint elektromosból. Egy mesterember, de egy barkácsoló felszereléséből sem hiányozhat egy megbízható akkus fúrógép. Nincs áramvételezési lehetőséghez kötve, bárhol használható, a modern akkumulátoroknak hála gyorsan tölthető. Akkus berendezés esetén nem mindegy, hogy egy töltéssel meddig bírja majd a gép. A legelterjedtebb 1400-1500 mAh kapacitásúak körülbelül fél órát tudnak egyfolytában működni, ezért javasolt legalább egy 2000 mAh kapacitásút megvenni, ha nem szeretnél félóránként leállni a munkával.

A legmodernebb a piacon a Li-Ion akkumulátorok, melyek nem rendelkeznek memória hatásssal, a teljesítményük/ súly arányuk kiváló, megbízható üzemidővel és hosszú élettartammal rendelkeznek.

Minél nagyobb a feszültség, annál nagyobb a fúró teljesítménye, akkor a keményebb anyagokkal is elbánik. Az értéket 3,6-36 V között adják meg, barkács célra otthonra egy 12-15 V-os megfelel, ha profi felhasználásra vennéd akkor inkább 20 V.

Az akksik töltési ideje sem mindegy, átlagban 3-4 óra, de ha gyorstöltőjük van, akár félóra alatt is feltöltődnek. Professzionális esetre, munkacélra legalább 2 akksival rendelkezz, ne kelljen leállni a munkával!

Fém fúrása
A fém fúrás igényel némi szakértelmet.

Hogyan válasszunk fúrógépet a funkciók alapján?

  • gyorstokmányos vagy kulcsos: minden fúrógéphez szükség van fúrótokmányra és a régi, még nem SDS szabvány szerinti tokmányhoz tokmánykulcsra. Mindezzel szemben a gyorstokmány kényelmes, kulcs nélküli működtetést és maximálisan egyszerű használatot tesz lehetővé.
  • ütve fúrás funkció: el kell döntened kell- e ütvefúrás funkcó a fúrógépedbe. Aki ütve fúrógépet vásárol, az egy kapcsoló segítségével válthat, ha éppen sima fúrásra van szüksége.
  • fúrásmélység ütköző: A fúrásmélység ütközővel pontosan be tudod állítani milyen mélységben akarsz fúrni. A fém ütközős tovább bírja, mint a műanyag.
  • rezgéscsillapítás: egy lapra szerelt bútor összeszerelésénél sem kellemes a túlzott rezgés, de a komolyabb felhasználók számára szinte kötelező, hogy legyen benne rezgéscsillapítás, hogy ne rázza ki a vért munka közben a kézből a gép.
  • fordulatszám szabályozás: eltérő feladatok, eltérő anyagok, más-más fordulatszám igény.
  • biztonsági kuplung: a befogott fúrószár, ha megakad, a motorra hirtelen plusz nyomaték hat, ami akár ki is csavarhatja a gépet a kezünkből. Persze ha biztonsági kuplung van, ebben az esetben azonnal oldja a kapcsolatot a fúrószár és a tokmány között, így szinte semmit sem veszünk észre.
Fa fúrása
A fa felületek fúrása könnyű feladat a megfelelő fejjel

Fúrógép választás további szempontjai

A legfontosabbakat már tudod, mi alapján válassz fúrógépet! Mire fogod használni, milyen gyakran? Betont is fúrnál? Akkust vennél vagy maradsz a vezetékes típusnál? Teljesítmény, nyomaték mérlegelése, egyéb funkciók, amelyekkel jó, ha rendelkezik a gép. Ezek után jöhetnek az apróbb, de „bizonyos helyzetekben bizony jól jön” szempontok: LED világítás, hogy sötétben is lásd a fúró hegyét, jobb-bal forgás, kényelmes de stabil markolat, akksi töltöttség kijelző, súlya, zajszint, műanyag koffer, garancia időszak hossza.

Érdemes rászánni az időt és alaposan átgondolni a fentieket, mert csak így tudod ár-érték arányban a számodra legjobb fúrót megtalálni.
Hamarosan itt a tavasz, ha szívesen olvasnál fűnyíró kiválasztásához is tippeket, akkor kattints a Fűnyíró Típusok című bejegyzésünkre!

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!