Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Hogyan műtrágyázzunk?

Nehézség:
Idő: Teljes délután

Tartalomjegyzék

Hogyan műtrágyázzunk? Mai bejegyzésünkben körbejárjuk, hogyan kell úgy műtrágyázni, hogy minél jobb terméshozamot érhess el, vagy éppen szemet gyönyörködtető dísznövényeid, pázsitod lehessen! Alapvetően a növényeknek számos tápanyagra szükségük van, ahhoz, hogy megfelelő ütemben fejlődjenek, megfelelő mennyiségű zöldség- vagy gyümölcshozamot adjanak, vagy optimálisan virágozzanak. Ráadásul az erős, egészséges növényzet a betegségekkel, kártevőkkel szemben is sokkal ellenállóbb.

Hogyan műtrágyázzunk

Hogyan műtrágyázzunk, de legfőképpen mikor?

Arról, hogy mikor érdemes műtrágyázni, még a szakemberek között is megoszlanak a vélemények. Ami biztos, hogy a növekedési szezonban mindenképpen, ez február és augusztus közé tehető. Sokan viszont ezután is trágyázzák a növényeket, ami nem feltétlenül előnyös, hiszen új, zsenge hajtásokat hoz a növény, amik igen érzékenyek a fagyra.  Ráadásul a tápanyag fajták szükségességében sincs egység, ezekre később kitérünk. A késő ősszel kiszórt nitrogénműtrágya nem éri el a célját, mert tavaszig kimosódik vagy annyira mélyre szivárog, hogy már nem éri el a gyökérzet, nem tud hasznosulni. Ősszel maximum annyi nitrogénműtrágyát szórj ki, amennyi a talajba kerülő szerves anyag, mint az istállótrágya vagy komposzt, növényi hulladék – elbomlásához szükséges.

Tipp: földfúró kéziszerszám a műtrágyázás folyamán is hasznos segítség lehet!

Hogyan műtrágyázzunk és mi is az az NPK?

A NPK megnevezés a műtrágyán a nitrogénre (N), foszforra (P) és a káliumra (K) utal. Nitrogén szükséges a növénynek a növekedéshez, foszfor az erős gyökérzetért, a csodaszép virágokért, levelekért, a bőséges gyümölcshozamért. A kálium rendkívül fontos a növény vízellátásához. Ha NPK típusú műtrágyát használsz, a növény tápanyaghiánya gyorsan és hatékonyan orvosolható. Szerves műtrágyák között a komposzt és szaruliszt igen hatékony. A komposzt kiváló bokrok, sövények táplálásához, és bár az érett komposzt kis mennyiségű tápanyagot tartalmaz, de javítja a talaj szerkezetét is.

Műtrágya

A nitrogén tartalmú műtrágyák használata

A nitrogén elengedhetetlen a növekedéshez. A növények a gyökereiken és a leveleiken keresztül is felveszik ezt a tápanyagot és hasznosítják. A nitrogén tartalmú műtrágyák könnyen oldódnak és a kiszórásuk után nem sokkal a növények gyökerei fel is veszik a vízben oldott nitrogént. Ha kimondottan lomb trágyáznál, használj speciális, vízben gyorsan és teljesen feloldódó nitrogénműtrágyát és permetezd a növényre. Nitrogén műtrágyát ne szórj ki ősszel, mert tavaszig lemosódik a talaj mélyére. A műtrágya 1/3-át a vetés előtt körülbelül 2 héttel sekélyen munkáld a talajba, akár rotálással, a maradék 2/3-ot pedig kettéosztva a zöld részek gyors növekedésének idején, május-június körül használd fel!

Vigyázni kell, mert a túlzott nitrogén adagolás árthat a növényeknek, ezért csak mértékkel használd! Az alábbi negatív hatásokat érheted el, ha nem vagy mértékletes:

  • ízetlenebb, kevésbé aromás termés
  • túl hosszú tenyészidő, késői virágzás és termés
  • csökken a növény ellenállóképessége az időjárási viszontagságokkal és a kórokozókkal szemben
  • a túl sok levélfelület növeli a párologtatást, nagyobb vízigénye lesz a növényednek
  • környezetszennyező és nagy része nem hasznosul, a talajból kimosódik

A foszfortartalmú műtrágyák használata

A csírázó növényeknek nagy szüksége van erre a tápanyagra. Ősszel szántás előtt szervestrágyával érdemes a talajba forgatni, vagy vetés előtt is közvetlenül a sorba, ilyenkor komposzttal, érett trágyával keverhető. A foszfort elegendő évente, vagy ritkábban a talajba juttatni. A foszfor a virágrügy és termésképződést, érést befolyásolja.

Hogyan műtrágyázzunk káliumtartalmú műtrágyával?

Hasonlóan a foszfáttrágyákhoz, azokkal egyszerre, őszi mélyszántásnál érdemes bemunkálni.  Ha ősszel elmarad, akkor tavasszal inkább káliumszulfátot használj. Ha jól feltöltöd a talajt káliummal, a növények a szükséges mértékben hozzájutnak, az alábbi előnyöket tapasztalod majd:

  • fokozódik a növények szárazságtűrése, mivel javítja a vízfelvételt és a vízmegtartást
  • ellensúlyozza a nitrogén hatását, csökkenti a fagyveszélyt
  • a növekedésben, tömeggyarapodásban nagy szerepe van
  • javul a növény tápanyag raktározása
Hogyan műtrágyázzunk

Hogyan műtrágyázzunk pázsitot?

A pázsitot legoptimálisabb tavasszal műtrágyázni és ősszel. A műtrágyát juttasd ki a frissen levágott fűre és öntözd meg a pázsitot, hogy kellőképp feloldódhasson és kifejthesse hatását. Előrelátó kertész az időjárást is hasznára fordíthatja, amikor borúsra áll az idő, esőt jósolnak, akkor is kiszórható, ez esetben nem szükséges neked belocsolni, a természet elvégzi a dolgát. Ha éppen egy erős, gyors munkát ígérő fűnyírót keresel, vess egy pillantást fűnyíró ajánlatainkra!

A fűnyíró mellett egy kevésbé elterjedt, de annál hatékonyabb kerti gép segítheti a munkádat, ez pedig nem más mint a gyepszellőztető. Nézd meg kínálatunkban a kiváló minőségű gyepszellőztetőinket is!

A hatékony műtrágyázást meghálálja a kerted!

A talaj az egyetlen olyan szilárd természeti erőforrásunk, amely képes megújulni. Minden élőlénynek akár közvetve, akár közvetlenül a talaj nyújtja az élelmet, de napjainkban a természetes biológiai folyamatok már nem elegendőek az eredményes növénytermesztéshez, dísznövény neveléshez! Pótold a tápanyagokat a kellő időben és mértékben, és meglátod, hogy a tápanyagdús talajban fejlődő növényeid, füved, zöldségeid vagy gyümölcseid a legtöbbet hozzák ki az adott szezonból, ami csak lehetséges!

Nemrég a A hogyan kell gyomlálni? bejegyzésünkben adtunk tippeket a helyes és hatékony gyomirtáshoz, hogy a kerted a legjobb formáját hozhassa! Olvass bele, ha érdekelnek a kerti témák!

Most már tudjukhogyan műtrágyázzunk, elkezdheted a kerti munkákat. Nézz szét a többi kertészkedéssel, kertműveléssel kapcsolatos bejegyzésünk között is

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!