Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Hogyan működik a gyepszellőztető?

Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 2 óra

Nem tudod hogyan működik a gyepszellőztető, vagy milyet érdemes választani?Segítünk!

Tartalomjegyzék

Nemrég, a Legfontosabb kora tavaszi kerti munkák című bejegyzésünkben írtunk arról, mennyire fontos a gyepszellőztetés elvégzése a kertben. A rendszeres fűnyírás, locsolás mellett ez is kulcsfontosságú a szemet gyönyörködtető pázsit eléréséhez. De hogyan működik a gyepszellőztető, miért olyan hatásos a munkája, mi a működési elve? Ma utánajárunk, miért érdemes legalább egy évben egyszer gyep szellőztetni, bár sok tapasztalt kertész szerint kétszer, tavasszal és ősszel is az elvégzendő feladatok között van!

Hogyan működik a gyepszellőztető? – A működési elve

Első ránézésre hasonlít egy fűnyíróra a gyepszellőztető gép, de csak külsőleg, hiszen funkcióját tekintve teljesen más feladatra alkalmas. Feladatuk, hogy az eltávolítsák az elfilcesedett füvet és átszellőztessék a talajt. A füves területen a felszínen kialakul egy filcszerű réteg, ami gátolja a megfelelő folyadék- és tápanyagfelvételt. Akadályozza a szellőzést is, ez pedig életteret enged a moháknak, gombáknak, ami az egészséges gyephez nem megengedhető. Aki nem szellőzteti a gyepet, annak előbb-utóbb foltokban elhal, meggyengül, ritkul, megsárgul vagy akár teljesen ki is pusztulhat.

Hogyan működik a gyepszellőztető a gyakorlatban? A gyepszellőztető alján a függőlegesen forgó kések átvágják a felső talajréteget, így az oxigén, víz és gyeptrágya már könnyedén eljuthat a gyökerekig. Eközben a kések eltávolítják a gyepről az elszáradt fű maradványokat, mohát. Ezáltal a fű jobban lélegzik és növekszik. A munkamélység a legtöbb gép esetében állítható. Sok szellőztető gép rendelkezik gyűjtőkosárral is, ahová juttatja az eltávolított mohát, elszáradt füvet.

Hogyan működik a gyepszellőztető
Ezért fontos a gyepszellőztető használata

Hogyan válasszuk ki a megfelelő gyepszellőztetőt?

Fűszellőztető gépből is választhatsz elektromos, akkus vagy benzines típust. Az elektromos gyepszellőztető jó választás lehet kisebb területű gyepre, nem túl nagy kertbe, nagyobb területen nem a legjobb, amikor hosszabbítókkal, elosztókkal, kábelekkel kell bajlódni, hogy elérjen a géphez az áram.

Kisebb kertbe jó lehet az akkus kivitel, el is bír a munkával és a kábelekkel sem lesz probléma. Nagyobb kertbe viszont érdemes lehet beruházni egy benzinmotoros fűszellőztetőbe, a henger darabszámával összefüggésben van a teljesítmény, választásnál erre figyelj!

A munkaszélesség tekintetében is eltérnek az egyes gépek, értelemszerűen egy nagyobb munkaszélességűvel jobban lehet haladni, hamarabb kész lesz a szellőztetés!

A gyűjtőkosaras modellek nagyon praktikusak, hiszen nem kell plusz munkát végezni, ha ilyennel dolgozunk.

A gyepszellőztető gépek működése szempontjából létezik karmos, késes és sűrű késes modell belőlük. A karmos az összes közül a legkevésbé professzionális, a késes típusokkal keresztben és hosszában is át kell menni a gyepen. A sűrű késes gyepszellőztető gépek a leghatékonyabbak, ezekkel elegendő egyszer átmenni a kerten.

A késes hengerek esetén is megadott, hogy melyik géphez használható, hány darab kés van a hengeren és milyen szélességgel rendelkezik.

Gyepszellőztető

Mi van a gyepszellőztetők késházában?

A késházban egy hengeren több csillag formájú acél kés található, melyek a használat során a munkamélység beállításának megfelelően belevágnak a talajba. A bevágáskor a fű gyökerét érintve serkentik az oldalirányú növekedést. Felszaggatja a létrejött filcréteget, megszünteti a felszínen lévő elzáró réteget, így tud újra hatékonyan a tápanyag és a nedvesség a talajba, a fű gyökeréhez jutni.

Hogyan működik a gyepszellőztető henger? Hatékony, hosszú rugókkal van felszerelve, melyek erőteljesen megkarcolják a gyepfelszínt, ez nyitja meg az utat a nedvességnek, tápanyagoknak, levegőnek. A gyeplazítók újabb típusaival nem csak a talajlazítást, de a gyepszellőztetést is el lehet végezni, ráadásul ezeknél a többfunkciós gépeknél egy mozdulattal kicserélhető a talajlazító vagy gyepszellőztető henger, így egy géppel megoldható több feladat.

Kézi gyepszellőztető
Kézi gyepszellőztető

Karmos, késes, sűrű késes gyepszellőztetők működése – Hogyan működik a gyepszellőztető a gyakorlatban?

A karmos vagy drótos gyepszellőztető tartozék használata akkor ajánlott, ha a tavaszi megújítást nem végezte el a kerttulajdonos időben, de szeretne a pázsit érdekében tenni valamit, a drótos adapterekkel elvégezhető az elhalt szálak eltávolítása a területről.

A késesek közül a lazább, ritkább pengéjűekkel keresztben és hosszában is át kell menni a területen a hatékony munkavégzés érdekében.

A sűrű késes, több ágú tartozékokkal elég egyszer végig menni a területen.

Jól működő gyepszellőztető, könnyű munka, egészséges pázsit

Most, hogy már ismered a gyepszellőztetők működését, ne habozz a kertedben alkalmazni! Egy hatékony fűszellőztetővel elég egyszer átmenni a füves részeken és egy jó kis megújító wellnessben részesíteni a pázsitot. Az elhalt, elsárgult, bomló növényi részek eltávolításra kerülnek, a víz, levegő, tápanyagok képesek bejutni, a fű teljesen megújul, lendületet kap a fejlődése, növekedése.

Mielőtt beveted, le kell nyírni a füvet, 3-4 cm-nél ne legyenek hosszabbak a fűszálak, hadd férjen a talajhoz minél jobban a fűszellőztető gép drótjai, kései. Ha eddig nem tudtad hogyan működik a gyepszellőztető, akkor reméljük, hogy bejegyzésünk segítségével, ez most megváltozott!

A Profibarkácson nem csak gyepszellőztetőket, de hatékony tartozékokat is kínálunk, hogy a pázsitod szezonra a legjobb formáját hozza!

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!