Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Hogyan kell gyomlálni?

Nehézség:
Idő: Teljes délután

A gyomnövény vagy más néven dudva, gaz olyan növény, amelyeket nem mi vetettünk, mégis nőnek, haszontalanok a kertben, sőt kimondottan károsak.

Tartalomjegyzék

Hogyan kell gyomlálni, mit mutatnak a kert állapotáról a gyomok, hogyan védekezzünk ellenük? Ezekre a kérdéseket járjuk ma körbe, hogy a kerted szép, egészséges, életteli lehessen, és ne a gazoktól hemzsegjen. Talán elsőre nem is gondolnád, milyen sokat mondanak a kertedről a gyomok. Ha egyfajta gyom túlzottan elszaporodott, elég utánanézni milyen adottságokat kedvel az adott gyomnövény, és máris látni fogod, mi a helyzet a kertedben, milyen a talaj, mi működik rosszul, ami miatt a gazok élnek és virulnak. Ha nem tudod hogyan kell gyomlálni hatékonyan, akkor olvass tovább!

Gyomos kert
Ilyen egy gyomos kert

Miért kell fellépni a gyomnövények ellen?

A gyomnövények vagy más néven dudva, gaz olyan növények, amelyeket nem vetettünk, mégis nőnek, haszontalanok a kertben, sőt kimondottan károsak. Árnyékot vethetnek a növényeinkre, elvonhatják a tápanyagokat, hátráltatja a növény fejlődését. Sok gyomnövény mélyen gyökeret ereszt, akár egy kis szárdarabkával képes szaporodni, évelő is lehet, és nehezen kiirtható. A kertekben leggyakrabban megjelenő gyomok: tyúkhúr, tarackbúza, szőrös disznóparéj, muhar, fehér libatop, árvacsalán, vérehulló fecskefű. Ha a növényzet, gyep meggyengül, a gyomok azonnal képesek ellepni. Ha viszont helyreállítjuk az egyensúlyt, és a növényeink számára megteremtjük az optimális feltételeket, a gyomoknak kevésbé marad esélye.

A gyomlálás módszerei

Hogyan kell gyomlálni hatékonyan? A legősibb és két leghatékonyabb gyomlálási mód a kézi gyomlálás és a kapálás. A rotációs kapák megjelenése azonban újabb bevethető eszközt hozott a gyomok ellen, hiszen ahol nincsenek növények, igazán könnyű, gyors és hatásos módszer a gyomirtáshoz a rotációs kapák alkalmazása. Nagy területen a legjobbak, hiszen ott nehéz lenne guggolva végig menni és kézzel gazolni. A hogyan kell gyomlálni kérdés, ezentúl nem marad megválaszolatlan!

 Ma már kaphatók elektromos, kisebb munkaszélességű kapálógépek is, melyek könnyűek és 15-20 centis munkaszélességükkel kiválóan használhatók a növények közötti gyommentesítésben is.

A vegyszeres gyomirtáshoz óriási vegyszer arzenál áll rendelkezésre napjainkban, de sokan kerülik a kemikáliák alkalmazását a kertben, ráadásul egy kis óvatlanság is óriási károkat okozhat a többi növényünkben, a pázsitunkban.

Bevált módszer lehet a mulcsozás is, mely során a termesztett növények közé mulcsot teszünk a földfelszínen. A mulcs kiváló talajtakaró, megakadályozza a gyomnövények felszínre törését, sőt a kiszáradás ellen is véd. A mulcs lehet faháncs, de lekaszált fű is.

A gyomirtást tavasszal minél hamarabb el kell kezdeni, mert a még fejlődő gyomokkal könnyebb elbánni, mint a jól megnőtt példányokkal. A gyomlálás, kapálás, ásás fáradságos és időigényes, de ugyanakkor eredményes módszer is a gazok ellen. Szorgalom kell hozzá, kitartás és szeretni kell a kertet, a kerti munkát!

Gyomlálás kézzel

Hogyan kell gyomlálni kézzel?

A hagyományos, kézzel történő gyomlálástól sokan irtóznak, hiszen guggolni kell, sok a munka vele, fárasztó, és rendszeresen csinálni kell. Ugyanakkor ennek a hagyományos módszernek megvan az a nagy előnye, hogy gyökerestől tudjuk eltávolítani a kártékony növényeket. Tudni kell viszont, hogy ha a talajt sokszor háborgatjuk a gyomok tépkedésével, felszínre kerülhetnek azok a gyommagok, amik eddig a mélyebb rétegekben szunnyadtak. Ha időben lépünk fel a gyomok ellen, amikor még nem burjánzottak el, könnyebb a dolgunk, ráadásul a növényeinktől sem szívják el a tápanyagot, vizet, nem tudják a fejlődésüket gátolni, lassítani.

A kézi gyomlálást többször kell végezni, mivel a gyomnövények földalatti indái új gyökereket növesztenek. Törekedj arra, hogy minél hosszabban húzd ki a talajból. A 25-30 cm-es részek eltávolítása után is maradhatnak hajtások, de ha a gyomlálást folyamatosan végzed, egyre kevesebb lesz belőlük.

Egyes gazok erőteljes föld alatti gyöktörzseket tudnak fejleszteni, ezek a földfelszín közelében történő vágás után is képesek kihajtani. Ilyenkor jó szolgálatot tesz a gyomláló kéziszerszám,aminek segítségével a gyöktörzs olyan mélyen elvágható, hogy a növény már abból többé nem képes kifejlődni. Hogyan kell gyomlálni igazán hatékonyan? Olvass tovább!

Gyomlálás kéziszerszámmal
Érdemes kéziszerszámot használni gyomláláshoz

Hogyan kell gyomlálni kapával?

Az egyik leginkább elterjedt és környezetbarát módja a gyomirtásnak a kapálás vagy más néven sarabolás. Munkaigényes és fárasztó művelet, de ház körüli kiskertekben mindenképpen elsődleges választandó módszer. A gyomok legkönnyebben fejlődésük kezdetén távolíthatók el, ezért fontos a gyomlálásnál a rendszeres munkavégzés, az ismétlés!

Az egynyári gyomokat akkor érdemes kikapálni, mikor még nem túl nagyok, mert ha már túlzottan megnőnek, a termesztett növényekkel versenyeznek a fényért és a tápanyagokért. A kapálás száraz, meleg időben ajánlott, amikor a földből kikerült gazok hamar elszáradnak.

Gyomirtás vegyszerrel
Vegyszerrel is lehet gyomot irtani

Hogyan védekezhetsz még a gyomok ellen, hogyan kell gyomlálni igazán hatékonyan?

  • ne hagyj helyet és teret a gyomok terjedéséhez. Bizonyos növényeket lehet sűrűbben ültetni, a magaságyást, virágágyást is jobban beültetni, hogy ne legyenek kopasz foltok, ahol a gyomok előszeretettel megjelennek. Új szegély telepítés előtt a talaj legyen megtisztítva, hogy ne maradjon benne gyom gyökérzet.
  • ha a mulcsot választod, körülbelül 5 cm vastag mulcsréteget helyezz a növényeid köré, ha pedig évelő gyomokkal van dolgod, és nehezen szabadulsz tőlük, teríts le fóliát és a vágott lyukakba ültesd a növényeket, a fólia mulccsal le is fedhető akár.
  • egyes helyeken lehet létjogosultsága az égetésnek is, egy kisebb lángszóró bevethető, de nem szabad hőségben vagy szélben alkalmazni ezt a módszert! Mivel a növényzet is hamar megéghet, csak ott használd, ahol nehéz kihúzni a dudvát, mint például járda repedések, járdalapok között vagy betonfal tövében.
  • rendszeres, heti gyakoriságú fűnyírás: a gyomok nagy része nem szereti a rendszeres nyírást, így, ha folyamatosan nyírod a pázsitot, akkor pusztulásnak indulnak a gyomok, nem lesz idejük erőre kapni. A szép pázsithoz szükséges lehet egy minőségi gyepszellőztetőre is!
  • gyomnevelő és gyom elnyomó növények váltogatása: például a káposzta, hagyma, burgonya gyomnevelő növények, míg a gyomokat elnyomni képes a borsó és a bab, elterülnek a talajon, beárnyékolják a felszínt.
Kert gyom nélkül
Ilyen szép egy gyom nélküli kert

Már tudod hogyan kell gyomlálni. Kora tavasszal kezdd el a gyomirtást a kertben, amikor az idő már engedi. Kevesebb tennivaló lesz később, ráadásul ezenkívül is bőven vannak Kora tavaszi kerti munkák! Olvasd el erről szóló bejegyzésünket!

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!