Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Hogyan Kell Glettelni?

Nehézség:
Idő: Teljes délután

Manapság már egyre többen vágnak bele az otthon barkácsolásba, lakás felújításba és szakember nélkül vágnak bele ebbe az izgalmas kihívásba. A gletteléstől kezdve a falfestésen át számtalan dolgot meg tudunk magunk is oldani ha beszerezzük a megfelelő eszközöket és hozzávalókat a munkához. Nézzük jelen esetben mit kell tennünk a tökéletes végeredményért.

Tartalomjegyzék

Manapság már egyre többen vágnak bele az otthon barkácsolásba, lakás felújításba és szakember nélkül vágnak bele ebbe az izgalmas kihívásba. A gletteléstől kezdve a falfestésen, vagy a tapéta leszedésen át számtalan dolgot meg tudunk magunk is oldani, ha beszerezzük a megfelelő eszközöket és hozzávalókat a munkához. Nézzük jelen esetben mit kell tennünk annak érdekében, hogy tökéletesen megtanuld hogyan kell glettelni.

Minden festés előtt érdemes az adott lefestésre szánt felületet kicsit rendbe tenni, mivel előfordulhat, hogy az évek során kisebb nagyobb hibák keletkeztek már a falon. A lyukakat, repedéseket mindenképp el kell tüntetni és ki kell javítani, hogy szép sima egyenletes felület legyen, amit a gletteléssel tudunk megtenni. Ha a festés előtt ezt a feladatot is te szeretnéd megoldani, akkor a legjobb posztot olvasod, hiszen segítünk abban, hogy melyek azok a lépések, amivel tökéletes munkát tudsz végezni, és tökéletesen elő tudod készíteni a falat a festésre. Segítünk abban, hogy milyen eszközöket, anyagokat kell beszerezned illetve abban is, hogy milyen lépések jönnek egymás után. Elmondjuk hogyan kell glettelni!

Fal glettelése
A fal glettelése precizitást igénylő feladat

Amire biztos hogy szükséged lesz a fal glettelése során

 • takarófólia
 • glett
 • víz
 • vödör, amiben a glettet a vízzel összekevered
 • spakli
 • glettvas
 • csiszolóvászon
 • kézi csiszoló

Amikor a mennyiségeken gondolkodunk, akkor először találjuk ki, hogy mekkora felületet szeretnénk glettelni. Ha csak kisebb javítások kellenek, akkor elég lesz egy 5kg glett anyagot beszerezni, viszont ha az egész falat szeretnénk teljesen egységesre javítani, akkor többre lesz szükség, úgyhogy ott mindenképp mérjük le hogy hány négyzetméterre kell a glett anyag.

Hogyan kell glettelni tisztaságot hagyva magunk után? Ahogy említettük már a listában is nagyon fontos, hogy beszerezzetek takarófóliát is, mivel a glett kikeverése, illetve a fal csiszolása elég nagy porral fog járni. Illetve érdemes lehet még az adott helységben a bútorokat is lefedni vele, mert nagyon nehéz lesz eltávolítani a sok port a bútorokból… őszintén szólva teljesen nem is fogjátok tudni, és a lakás többi részére is át fogjátok vinni, ha rajta marad a bútorokon.

A glett kikeveréséhez, adagolásához és felviteléhez szükség lesz egy glettvasra (felvitel) illetve egy spaklira (keverés, adagolás). Ezeken kívül pedig egy csiszoló papírra is (itt inkább finomabb szemcséjű verziót válasszunk), hogy tökéletesen sima és szép felületet kapjunk.

Illetve nem utolsó sorban szükség lesz egy vödörre, hogy abban tudjuk kikeverni a glettet. Ha mindent fent említett eszközt beszereztünk, akkor mehet is a glettelés.

Glettelés előkészítése
Az egyenletes felülethez elengedhetetlen a glettelés

Mi a fal glettelés menete? Hogyan kell glettelni?

 • 1. lépés

Miután minden eszközt és anyagot beszereztél, vedd magadhoz a takarófóliát és takarj le minden felületet abban a helységben, ahol glettelni fogsz, hogy megóvd őket a kosztól, a portól és a glettől.

 • 2. lépés

Második lépésként a fal megtisztítása következik. Ha esetleg tapéta volt a falon, akkor először azt távolítsuk el. Nedvesítsük be a falat, hagyjuk 20 percig ázni, hogy könnyebb legyen leszedni, majd spakli segítségével kezdjük lekaparni a falról a tapétát. Ha ezzel meg vagyunk, akkor hagyjuk teljesen megszáradni a falat, és csak azután lehet vele tovább dolgozni. Nyilván ez a lépés azoknak kimarad, akiknek nincsen tapéta a falukon.

 • 3. lépés

Harmadik lépés, hogy keverjük bele a vízbe a glettet (semmiképp se fordítva!). Segítségül olvasd el az útmutatót ami a gletthez tartozik, hogy pontosan milyen arányban kell összekeverni a glettet és a vizet, az adott mennyiséghez, amit használni szeretnél a falra. Teljesen felesleges többet kikeverni, hogy utána kidobjuk, ezért érdemes pontos mennyiségekkel dolgozni., Miután belekevertük a port a vízbe, kicsit várjunk, hogy tudjon állni a glett, majd pedig kézzel vagy akár alacsonyabb fordulatszámú keverőgéppel keverjétek csomómentesre az anyagot. A legfontosabb, hogy egy vajszerű állagot kell kapni, amivel már biztos, hogy jól fogtok tudni dolgozni.

 • 4. lépés

Negyedik lépésként indulhat is a valódi munka. Ha kisebb felületet szeretnél a falon glettelni, akkor a glettvasra tegyél egy kis glettet, majd a spakli segítségével vidd fel a falra és egyenletesen oszlasd el az anyagot. Ha viszont nagyobb falat, vagy az egész falat gletteled, akkor nyugodtan vigyél fel több mennyiséget a falra, és azonnal el kell dolgozni a felületen.

Arra érdemes odafigyelni, hogy mindig annyit tegyél a falra, amennyit a kb. 70 perces száradási idő alatt szépen el tudsz kenni. Ahhoz, hogy az éleknél is szép munkát tudj végezni, érdemes egy fém élvédőt is beszerezni, a kábeldobozokat pedig egy bandázs szalaggal ragasszuk le, és úgy fogjunk neki a vakolásnak. Ha befejeztük a glettelést és mindenhol úgy látjuk, hogy sima és egyenletes a felület, akkor várjunk 24 órát, hogy biztosan teljesen megszáradjon a glett. Ha esetleg vakolatra glettelünk, akkor mindenképp érdemes 2 réteget felkenni, viszont itt sem szabad elfelejteni a száradási időt a kettő réteg között.

 • 5. Lépés

Utolsó lépésként, ha megszáradt a glett teljes mértékben, akkor jöhet a csiszolás. Használhatsz csiszolóvásznat vagy kézi csiszolót is, viszont a csiszolóvászonnál nagyon oda kell figyelni, hogy egyenletesen nyomjuk a falhoz, annak érdekében, hogy valóban teljesen sima legyen a felület. Mivel sok por fog keletkezni, ezért a csiszolás után mindenképp meg kell tisztítani a falat is, hogy a legkevesebb por maradjon rajta és ne menjen át a későbbiekben a bútorokra.

Kezdhetjük festeni a falat
Egy helyesen leglettelt falat lehet szépen lefesteni

Gratulálunk! Ha eddig eljutottál, akkor már el is sajátítottad hogyan kell glettelni. Ha megvagyunk ezekkel a lépésekkel, akkor jöhet a falfestés! Reméljük sokat tudtunk segíteni, abban, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben mégis szakszerűen elvégezni a fal glettelését.

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!