Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Házszámtábla készítése házilag

Tartalomjegyzék

Milyen eszközök fognak kelleni a házszámtábla barkácsolásához?

Újabb hét, újabb videó, újabb barkácsolás. Mostani alkalommal azt mutatom meg, hogyan zajlik a házszámtábla készítése házilag. Nézzük is, hogy milyen eszközökre lesz szükségünk. Először is kelleni fog egy akkus gérvágó, ezzel fogjuk a lécet gérvágni. Kelleni fog összeállítás után egy csiszoló, különböző szemcseméretű lapokkal, illetve csiszoló papírok is jól fognak jönni. Szükség lesz festékre is, plusz két féle vízálló ragasztót is fogunk használni, egyet a falak összeragasztásához, ezen felül pedig ez erős kötésű ipari ragasztót, amit a téglának a rögzítéséhez fogjuk majd bevetni.

A téglát picit meg kell munkálni, mert most még a mi téglánk kicsit rusztikus, amit picit ki fogunk javítani. Sarokcsiszolóval fogjuk rendbe hozni, és ezzel együtt a felesleges szennyeződéseket is el tudjuk majd távolítani. A legfontosabb elem természetesen a tégla, ami egy rétegelt lemezre fog kerülni és szegélyként pedig körbe egy sima keményfából készítünk majd lécet. Dekorációként mélyégetést is fogunk használni, hogy a keret még inkább feldobja az elkészített tárgyat. Végezetül pedig hátul lesz két furat, amivel fel tudjuk majd akasztani a házszámot a kerítésre. Na de lássunk hozzá a barkácsoláshoz.

Házszámtábla elkészítésének a lépései

Első lépésként, ahogy említettük kicsit finomítani kell a téglánkon, hogy elvegyünk a rusztikus kinézetéből. A széleket szépen bejelöltük, ami mentén le fogjuk vágni, hogy egységes széllel rendelkezzen az alap. Amint látjátok, mi a szabadban végeztük a gérvágást, és amit sose felejtsetek el, hogy elengedhetetlen a megfelelő munkaruha és felszerelés (https://profibarkacs.hu/Munkaruha-munkavedelem) minden esetben. Így titeket is kérünk, hogy az arcot, szemet védő kiegészítőkről se feledkezzetek meg. Ha elkészültünk a tégla megmunkálásával, akkor visszatérve a műhelyre egy asztali fűrésszel kivágjuk a famunkalapból a szükséges méretet, amivel dolgozni fogunk.

Következő lépésként a kerethez szükséges falécet fogjuk méretre vágni. Erősen javasoljuk, hogy használat után ti is takarítsátok ki a szerszámot, hogy a vágás közben keletkezett faforgács ne maradjon benne a gépekben, ha azt szeretnénk, hogy hosszú életű legyen a szerszámunk.  Amint látjátok, a léceket nem csak méretre vágtuk, hanem az összes léc mindkét végét 45 fokos szögben is levágtuk, hogy tökéletes legyen a tégla keretéhez.

Ha megvagyunk az alappal, a lécekkel illetve a téglával, akkor ragadjuk meg a ragasztót, és ragasszuk fel az faalapra a keretet. Ezután ha már megszáradt, akkor menjetek át rajta csiszolóval, először excenteres csiszolót használunk, először 40-es, aztán 80-as, végül pedig 120-as szemcséjű csiszolópapírt fogunk használni a tökéletes végeredmény érdekében.

Csiszolást követően, ahogy említettük mélyégetést fogunk elvégezni a fakereten egy gázlámpa által, ami még inkább dekoratívabbá fogja tenni a végeredményt. Ha már kihűlt a fa, akkor pedig egy drótkefével menjetek át a fa felületén, hogy eltávolítsátok a felesleges, túlégetett részeket. Végezetül pedig mint utolsó simítások, nyugodtan használjatok csiszolót is, hogy valóban szép és sima felülete legyen a keretnek.

Miután megtörtén a mélyégetés, csiszolás, ezután vegyünk egy szivacsot és olajjal kenjünk át az egész keretet. Nem kell visszafogni magunkat, nyugodtan kenjünk fel sok olajat a fára, a végén pedig amit nem tudok beszívni, nyugodtan töröljük le. A fakeret felületét még lakkal is át fogjuk kenni, hogy még időtállóbb legyen a házszámunk.

Házszámtábla készítése házilag
Érdemes a házszámtáblát házilag elkészíteni

A házszámtábla felhelyezése

A tégla felragasztása előtt érdemes kicsit benedvesíteni a téglát, hogy amikor a tégla érintkezik a ragasztóval, ne szívja be az összes ragasztót, hanem sokkal jobb legyen a kötés, és sokkal jobban meg tudja fogni majd, hogy és a helyén maradjon. Utolsó lépésként pedig, ahogy már említettük, készítsetek két furatot a hátuljára, hogy fel tudjátok akasztani majd az ajtóra vagy a kerítésre.

Reméljük ti is élveztétek az újabb barkácsolási feladatot, reméljük szép kiegészítője lesz a házatoknak, lakásotoknak ez a dekoráció. A házszámtábla készítése házilag igazán remek szórakozás! Legközelebb újabb videóval érkezünk, addig is nézzetek körül Youtube csatornánkon, és iratkozzatok fel, hogy elsőként értesüljetek az új videokról. A blogunkban pedig egyéb kézzel készíthető kis ajándékokat is találsz, például Valentin napra.

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!