Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Gyümölcsfák permetezése

Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 2 óra

Akármilyen fáról beszélünk, nagyon fontos, hogy nem csak gyönyörködni szabad bennünk és élvezni a környezetüket, hanem nagyon oda kell rájuk figyelni és vigyázni, hogy egészségesen tudjanak nőni és fejlődni. A gyümölcsfák permetezése azért nagyon lényeges lépés, mert több károsító szervezet ellen tudjuk megvédeni a fákat. A különböző gyümölcsfajtákon más és más károkozó illetve betegség is megjelenhet. Nem teljesen naptár szerint kell őket permetezni, hanem mindig ellenőrizni kell őket, és indokolt esetben védekezni kell a kártevők ellen.

Tartalomjegyzék

Mit kell tudni, mielőtt neki vágunk a gyümölcsfák permetezése előtt?

Mielőtt permeteznénk, fontos lépés előtte még a metszés is, viszont ilyenkor minden esetben használjunk sebkezelőt a metszésfelületén, nehogy a baktériumok vagy gombák megfertőzzék a növényeket. Ha pedig majd a kertépítésre kerül sor, érdemes olvasni a füvesítésről is!

Metszés időpontjai

GyümölcsfajtaIdőpontMegjegyzés
Alma, körte, meggy, szilvafebruár, márciusErős fagyban ne metsszünk
Cseresznye, diójúnius, júliusInkább lombos állapotban metsszünk
Őszibarackmárcius, április

A cseresznye-, meggy- és barackfák jellemzően április közepére kivirágoznak, majd utána bizakodva nyílnak az alma- és körtefák is, remélve a szép időt. Szerencsénkre ha diófánk van, akkor csak a fagyosszentektől kell tartanunk, a birs illetve naspolya bokrok / fák viszont a legóvatosabb növények, és ők nyílnak a legkésőbb, általában május magasságában. Viszont annál szebb látvány biztosítanak számunkra, amire érdemes várni.

Nos, a fák esetében a sziromhullás után nagyon fontos lesz majd egy kombinálthatású permetezés, ami igazából megvédi a gyümölcsfáinkat a gombás, vírusos vagy baktériumos betegségektől, vagy akár a kártevőktől is. Ezeket a permetezéshez használt szereket szaküzletben vásároljuk meg ami a kár- és kórokozók ellen hatékonyan fel tud lépni, emellett pedig környezetkímélő is egyben, permetezőt pedig rendelhet akár a Profibarkács.hu-ról is.

permetezés almafa
Érdemes odafigyelni a gyártói előírásokra is

Milyen szereket használjunk gyümölcsfa permetezésénél?

Fontos tudni, hogy sajnos egy szer nem fog tudni egyszerre segíteni a gombánál, baktériumoknál, vagy akár a rovaroktól való védelemnél. Ha az atkák, tetvek ellen szeretnénk védekezni, akkor olajos permet javasolt, a lisztharmat esetében kéntartalmú szert használjunk, míg a gombánál, moníliánál vagy tűzhalál esetén pedig réztartalmú szereket permetezzünk a növényre. Ahhoz ne hogy ne kelljen mindig kevergetni a szereket, használjunk olajos rézként, vagy Vegesolt, ami egy nagyon összetett készítmény, ami pont megfelelő arányban fogja tartalmazni a fent említett összetevőket.

Gyümölcsfáknál a fák nyugalmi állapotában végzett lemosó permetezés az egyetlen, amit fontos alkalmazni valamennyi fánál. Rügypattanás után, lombfakadáskor szinte minden fafajnál találkozhatunk levéltetvekkel, aminél a fertőzés elején javasolt kezelni a fákat, mielőtt elszaporodnának. Egyre gyakoribb és súlyosabb a csonthéjas fajoknál virágzásakor a virág- és hajtásfertőző monília fertőzés, ami ellen 2-3 permetezés is szükséges lehet. Molykártevő pedig a gyümölcsfajok többségének megtalálható, amely 2-3 nemzedéket nevelnek ki évente, és mindegyik nemzedék ellen szükséges lesz védekeznünk.

Minden növényvédelmi kezelést indokolt esetben végezzünk, amihez szerencsére különböző csapdák állnak rendelkezésünkre. A sárgaszínű ragacsos színcsapda a levéltetvek, cseresznyelegyek és egyéb légykártevők esetén tudják számunkra jelezni ha gond van, és egyben ritkítják is a kártevőket. Gyümölcsmolyok rajzásakor az adott molyfajra kifejlesztett speciális szex-feromon csapdákat tudjuk használni. Ezek kereskedelmi forgalomban kaphatóak és segítik a gyümölcsfa permetezések megfelelő idejének meghatározását, ezzel növelve azok hatékonyságát.

Hogyan adagoljuk a növényvédő szereket a gyümölcsfák permetezése során?

Mindenképp javasolt a csomagoláson lévő leírást követni, de átlagosan azt mondhatjuk, hogy egy 10 literes permetlé körübelül 3 db 2,5-3 méteres fára lesz elegendő. Egy 1 literes olajos rézkén oldalt hozzávetőlegesen egy 43 liter teljes erősségű permetlevet eredményez, amivel rengeteg fát le tudunk permetezni. De természetesen ha kicsit enyhébb oldatot szeretnénk, akkor sokkal több permetet tudunk készíteni.

Már fentebb említettük, hogy az egyes fákat milyen kárttevők, gombák illetve baktáriumok tudják megtámadni, és mire figyeljünk oda, a tél végi lemosó permet mindegyiknek hasznos lehet. A sárgabarack, szilva, meggy illetve a cseresznye, további permetezéseket is igényel, mivel ezek nagyon érzékenyek a monília fertőzésre, amibe akár bele is pusztulhatnak. Ezért ezeket a többször érdemes permetezni:

  1. A fagyok elmúltával lemosó permetet alkalmazzunk február vége fele, olajos rézkénnel,
  2. Virágzáskor pedig a monília ellen többszöri alkalommal kell védekeznünk, Topas, vagy akár Chorus növényvédő szerek használatával.

Nos, amikor gyümölcsfa permetezésről beszélünk, fontos szem előtt tartani, hogy ezeknek a szereknek is lehet káros hatásuk, így nagyon oda kell figyelni, hogy milyen gyakran permetezzük a növényeinket. Minden szer esetében van várakozási idő, ezen felül befolyásolják az időjárási viszonyok is, ezutóbbi arra van hatással, hogy meddig marad a növényen az adott szer, ami emberi egészségre káros lehet, ezért a permetezési idő alatt étkezésre felhasználni őket tilos. Általában a növényvédőszerek hatástartalma 1-14 nap között mozog.

kézi permetező használata
A kézi permetező is jól tud jönni

A kezeléseknél mindig figyeljük meg, hogy megjelennek-e a kárttevők (poloska, pettyes szárnyúmuslinca stb.), hiszen ezek is hatással vannak a kezelések ismétlésének a szükségességére.

A fent említett tényezők értelmében általánosan, teljes felelősséggel sajnos nem lehet megmondani az évenkénti szükséges növényvédelmi beavatkozásoknak a számát. De általában 1-5 permetezés évente szükséges és elegendő is szokott lenni. De itt találtok egy táblázatot, ami jó vonalvezető lehet a számotokra:

Gyümölcsfák permetezése táblázat és naptár

Permetezési módokIdőpontMegjegyzés
Gyümölcsfák lemosó permetezésejanuár, február, november, decemberAz időintervallumon belül max. háromszor
Növényvédő szeres permetezés levéltetvek ellenáprilis, május, júniusTartsuk be a gyártók előírásati!
Gombaölő szeres permetezésáprilis május, június, júliusTartsuk be a gyártók előírása

Mire figyeljünk még oda a permetezés során?

Sosem szabad elfelejteni, hogy a virágzás során a méhek és más rovarok jelenléte elengedhetetlen a növények számára. Nagyon fontos, hogy megóvjuk őket a káros anyagoktól. Az egyik legnagyobb érték a kertben, ha vannak kis beporzó rovarok, akiket nagyon meg kell becsülni.

Először is három kategória van a növényvédőszerek veszélyességét tekintve. Kisebb kertekben csakis az úgynevezett zöld szereket szabad használnunk, a másik két kategória esetében már csak képzett szakemberek vásárolhatják meg és használhatják őket.  Így amikor szaküzletben jártok, mindenképp kérjetek segítséget, hogy melyek azok a szerek, amik számotokra a legmegfelelőbbek. Ha sikeres volt a gyümölcsfák permetezése, akkor pedig az ősszel lehullott leverek összehúzására érdemes lehet egy gereblyét is beszerezni.

Gyakori kérdések és válaszok

Hogyan adagoljuk a növényvédő szereket?

Mivel nagyon sok fajta permetlé létezik, nincs univerzális válasz. Tartsuk be a gyártó utasításait!

Mikor kell gombaölő permetezést végezni?

Ezeknek az időszaka áprilistól júliusig tart, tartsuk be a gyártó előírásait.

Mi az amire kiemelt figyelmet fordítsunk?

Virágzás során a porzó rovarokat kíméljük, igyekezzünk zöld szereket használni, ha lehet és mindig, minden esetben tartsuk be a gyártók utasításait!

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!