Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Gyomirtás Gyepen

Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 1 óra

A gyomirtás gyepen nem csak akkor aktuális, ha valakinek már „beállt” gyepe van. Folyamatosan megoldandó feladat, a szép pázsit érdekében!

Tartalomjegyzék

A gyomirtás gyepen nem csak akkor aktuális, ha valakinek már „beállt” gyepe van. Több esetben is megoldandó feladat lehet, akkor is, ha a büszke kerttulajdonosnak már van gyepe és gazosodik,  de a gyep telepítése előtt is elvégzendő a talaj gyomirtós kezelése. Hazánkban a ház körüli tereprendezés, kertrendezés, kertépítés során egyre nagyobb területeken jut főszerephez a pázsit. A gyepesített területek ápolása, gyomirtása összetett feladat és valójában már a telepítés előtt elkezdődik.

Megelőző gyomirtás gyepen – telepítés előtt

A gyep telepítése előtt mindenképpen ajánlott a területet minimum egy alkalommal valamilyen speciális gyomirtó szerrel kezelni, ilyen lehet a glialka vagy medallon. A gyomirtós kezeléssel ritkítani lehet azokat a gyomokat, amelyek későbbi irtása nehéz feladat, a nyárutói gyomok (pl. libatop, disznóparéj, parlagfű) vagy az egyszikűek (muhar, kakaslábú, tarackbúza stb.) Célszerű gyomirtás előtt alapos öntözéssel kikeleszteni a gyomokat.

A területet alaposan tisztítsuk meg a gyomnövényektől, mert a későbbiekben egy szép pázsit gyomirtása már nehéz feladat a kerttulajdonosoknak. Ráadásul a gyomok nem csak esztétikailag nem kívánatosak, de tápanyag és vízfelvételükkel is károsítják a füvet.

Sokféle gyomirtó kapható, a leginkább preferáltak azok, amelyekkel nem kell túl sokat várni az újra vetésre. A deszikkáns (szárító) hatású szerek előnyösek, mert ahol zöld felületre jutnak, a kezeléstől eltelt 7-10 nap múlva minden gyom és fű leszárad utána.

Gyomirtás gyepen

Beállt gyepnek is kell gyomirtás?

A jó minőségű gyep akadályozza a gyommagvak csírázását, a gyomok kihajtását. Ha az alábbi 4 teendőt rendszeresen végzed, kevés az esélye, hogy komoly problémáid adódnának a gyomokkal, és gyomirtásra lenne szükséged:

  • rendszeres fűnyírás
  • műtrágyázás, tápanyaggal feltöltés
  • szellőztetés
  • öntözés

Ennek a 4 feladatnak az elvégzésével zárt, erős, egészséges gyepszőnyegünk lehet, ami a talajt megfelelően árnyékolja, akadályozza a gyommagvak csírázását. Ha mindennek ellenére a pázsit mégis gyomosodik, használd a gyomirtó szereket, melyek hamar megszüntetik a problémát és az évelő gyomok újra megjelenését is gátolják. Kiválóak pitypang, lóherék, százszorszép, parlagfű és sok más kétszikű gyomnövény ellen. Ilyen egyszerű a gyomirtás gyepen!

Az évelő gyomok ellen akkor is kellhet gyomirtás, ha erős a pázsitszőnyeg!

Az évelő gyomok ellen nem mindig elegendő a rendszeres fűnyírás, illetve a fenti gyep „karbantartási” feladatok elvégzése. Ennek oka, hogy az évelő gyomok föld alatt lévő növényi részekből hajtanak ki. Ezek nem pusztulnak ki a fűnyírástól. Igaz, hogy a fűnyíró  levágja a leveleit és a szárát, ez meggyengíti a föld alatti részeit, ugyanakkor a levelei hiánya arra sarkallja a gyomnövényt, hogy a föld alatti részekből hajtásokat neveljen és pótolja a leveleket. Így az évelő gyomnövény folyamatos regenerálódásra képes!

Az előbbieken túl ráadásul a gyomok magról is szaporodnak. Messze eljuthatnak szél segítségével is, földbe kerülve kicsíráznak és a további években már a föld alatti gyökértörzsekből fognak  újra hajtani, évelővé válni. Ezek ellen elsősorban gyomirtó szerekkel lehet hatásosan fellépni. Tipp: Egy kézi permezetező is szükséges lehet.

A pázsit gyomirtásának fontos kérdése: egyszikű vagy kétszikű a gyom?

A gyomoknak alapvetően két típusa van, egyszikű és kétszikű gyomok. Ezek ellen eltérő módon kell védekezni. A fű is egyszikű, tehát ha egyszikű gyomot irtanál, csak olyan gyomirtót használj, ami a füvet nem öli meg! A legfontosabb, hogy minden gyomirtás előtt járjuk körbe, hogy milyen gyomnövénnyel állunk szemben, és ahhoz válasszuk a legjobb védekezési formát! A gyomirtó permetezése szélcsendes időben kell történjen, hogy a közelben lévő növényekre ne jusson a vegyszerből!

Manapság sokféle készítményből választhat a kerttulajdonos, ha a gyepen szeretné a gyomirtást elvégezni. A művelet előtt pontosan be kell azonosítani a gyomnövényt, hogy megfelelő készítménnyel lehessen támadni.

Gyom mentes gyep

Kézi gyomirtás gyepen

Amikor a fáradságos munkánk gyümölcseként tündököl a csodás pázsitunk és néhány gyomnövény felüti a fejét, első körben legtöbbünk a kézi gyomirtás mellett dönt. Ennek nagy előnye, hogy a gyomot tövestől eltávolíthatjuk. Ehhez a kézi művelethez kiváló segítőink lehetnek a gyomkiszúró szerszámok, melyek segítenek abban, hogy a gyomnövény gyökerei is felszínre kerüljenek. Könnyebb velük a gyomlálás, minden kerttulajdonos fészerében, garázsában ott a helyük!

Akinek viszont makacs gyomokkal gyűlik meg a baja, amelyek újra és újra megjelennek, vagy túl nagy a pázsit felülete, lehetetlen kézzel végig menni, nincs más, mint a jól megválasztott vegyszeren alapuló vegyszeres gyomirtás a gyepen!

Ápolt pázsit
Ápolt pázsit

Kevésbé szükséges a gyomirtás gyepen, ha gyeped egészséges, dús!

A gyommentes pázsit elérhető. Ha időben kezded a védekezést a gyomok ellen és megállítod a szaporodásukat, lehet egy szemet gyönyörködtető, gyommentes kerted. Ha kevés a gyom, legjobb, ha nem használsz vegyszert, hanem kézzel irtod, ha viszont vegyszert is be kell vetni, pontosan tudd, milyen gyommal szemben kell fellépni! A gyomirtó szerek használatánál fontos, hogy előtte és utána néhány napig nem szabad füvet nyírni a legjobb hatékonyság érdekében! A gyomirtás követő fűnyírás zöldhulladékát ne tedd a komposztba, mert gyomirtó szer van rajtuk.

A legjobb megoldás, ha a gyep egészséges, sűrű gyepszőnyeggé fejlődik a folyamatos karbantartás eredményeként, a gyomok pedig máshol próbálnak érvényesülni!

A tavaszi fűápoláshoz korábbi bejegyzésünkben adtunk hasznos tippeket, hogy a te füved legyen a legszebb mire beköszönt a nyár!

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!