Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Ecset és Festőhenger Típusok – Melyik mire való?

Nehézség:
Idő: Teljes délután

A megfelelő ecset és festőhenger típusának a kiválasztása igényel némi utánajárást. A minőségi végeredmény szempontjából nagyon fontos a megfelelő eszköz kiválasztása. Ebben nyújtunk segítséget ebben a blogbejegyzésben.

Tartalomjegyzék

Ecsetek fajtái

Amikor ecsetet keresünk, először is tudni kell, hogy milyen felületet, mit fogunk vele festeni, és milyen festékkel. Mást kell használni oldószeres, és mást vizes bázisú festékhez. Az ecsetek nyele lehet fa vagy műanyag, kinek melyik a kényelmes fogás szempontjából, és a nyél tisztíthatósága is eltér a két esetben. A szőrük lehet állati szőr, szintetikus anyag vagy növényi rost.  Az ecset és festőhenger típusok megismerésében nyújtunk segítséget az alábbiakban.

Az ecsetek főbb típusai:

 • laposecset: a széles és lapos nyelükről és szőrt összefogó fémlemezről ismerhetjük fel. Használhatjuk lakkozásra és alapozó festésre is. Ha a felületen akadályok vannak, érdemes kisebbet használni belőle. Az igazán jó laposecset kiváló festékfelvevő és festékleadó tulajdonsággal rendelkezik.
 • ablakecset: ferdén vágott sörtékkel rendelkezik, ablakok, keretek és ajtók festéséhez elsősorban. A ferde fej miatt könnyű a mélyedésekhez hozzáférni.
 • radiátor ecset: szára vékonyabb, a feje meg van hajlítva, így könnyebben be tudunk nyúlni velük a radiátorlamellák közé és a kezünk sem lesz festékes. Alkalmas sarkok, hézagok, szélek, bordás radiátorok, egyéb nehezen hozzáférhető részek festéséhez.
 • körecset: ablakok, sarkok, csövek festéséhez praktikus.

Az ecset méretét illetően fontos, hogy a festendő felülethez arányos, illeszkedő legyen. Ha viszont nagy a felület valószínű, hogy egyszerűbb dolgunk lesz festőhengerrel.

Ecset
Egy jó minőségű ecsettel sokkal szebb lesz a végeredmény

Az ecsetek sörtéi

Tipp: Oldószeres festékhez használjunk természetes sörtéjű ecsetet, vizes bázisúhoz pedig műanyag (szintetikus) szőrűt, ezt a munka végeztével könnyű kimosni.

A szintetikus ecsetekkel nagyon szépen, foltmentesen lehet festeni. A szintetikus ecset sörtéinek szálai a festékbe mártva nem válnak szét, hanem egyben maradnak, így az egyes ecsetszálak nem élnek önálló életet festés során, nem okoznak oda nem illő csíkokat, foltokat.

Az állati szőrből készült ecsetnek jobb a nedvességszívó képessége, mint a szintetikusaké, így egy ecset mártással több festéket tudunk felvenni, kevesebbszer kell belenyúlni a festékbe, tovább festhetünk egy felvett mennyiséggel. Az ecset szőre származhat borz-, ló-, marha-, mókus-, teve- vagy disznózsírból is, gyártónként eltér, melyiket preferálják, az építőipari festőecsetek nagy része disznószőrből készül.

A sörte tömörsége is befolyásolja az ecset tulajdonságait. Az ecset vastagsága szerint lehet szimpla, dupla vagy tripla. Minél vastagabb egy ecset, annál több festéket tud felvenni, ezért ritkábban kell a festékbe mártani, viszont a vastagabb ecset növeli a hatékonyságot, de csökkenti a precizitást.

Alapozáshoz, nagy felületek festéséhez jobbak a dupla vagy tripla ecsetek, míg lakkozáshoz, lazúrozáshoz, eloszlatáshoz a vékonyabb ecsetek felelnek meg inkább.

Ecset és festőhenger
Ez egy minőségi falfestés

Ecset és festőhenger típusok – A teddy hengerek sokfélesége

Festő vagy más néven teddy hengerből is óriási a választék, nem könnyű eligazodni közöttük. Alapanyagukat, méretüket, szálhosszúságukat és kialakításukat tekintve is rengeteg fajta közül választhatunk. Egy biztos, a hengerekkel gyorsan, hatékonyan festhetünk nagy felületet, akár 0,5-1 m2 is festhető egyetlen festékbe mártással. Fontos, hogy a hengerek használatánál kézreálló és megfelelő hosszúságú nyéllel dolgozzunk és lehúzórácsot is használjunk, a felesleges mennyiség eltávolítására. A hengerek alapanyaguk szerint lehetnek:

 • cérnahengerek: cérnaszerű szálai vannak, alkalmasak a felület strukturálására is, kissé rücskös felületet eredményeznek, durvább felületekhez ajánlott.
 • velúrhengerek: ezek a legoptimálisabbak az elképesztően feltörekvő előregyártott, csodás színpalettákkal rendelkező egyrétegű beltéri falfestékekhez. Rövid a „szőrük”, nincs felesleges festékfelvétel és felvitel, de ezek az egyrétegű festékek kiváló minőségűek is  általában, jól fednek.
 • szivacshengerek: zománcfestékekhez és lakkokhoz ajánlottak különböző felületeken.
 • sűrűn tömöttek/ habosítottak: egyes hengerek esetén a mag és a külső rész közé párnázás kerül, ez kiválóan alkalmassá teszi egyenetlen, durva felület festésére.

Hengerek esetén fontos szót ejteni a szálhosszról. Az 5-9 mm hosszúságúak eloszlatásra kiválóak, felhordásra kevésbé. A 10-23 mm közöttiek már alkalmasak a felhordásra, de az igazán jó felhordó képességűek 18-25 mm közöttiek általában.

A festőhengerek magátmérője is fontos, a 40-47 mm-esek kevesebb festéket vesznek fel, többször kell mártani, de könnyen mozgathatók, kisebb felületekhez és befejező munkálatokhoz kiválóak. Az 58-70 mm magátmérőjű hengerek több anyagot vesznek fel, kevesebbet kell mártani, nagy felületekhez hatékonyak oszlatásban, felhordásban egyaránt.

Melyik festőhenger mire jó, mihez mit használjunk?

A festendő felület nagyban meghatározza, milyen festőhengert használjunk.  A nagyon sima felületekhez érdemes rövid szőrű hengert használni, míg érdesebbhez közepes szőrhosszúságút, kb. 12-15 mm-eset.

A durva felületkehez, homlokzatok, kőpor- vagy nemesvakolatok átfestéséhez, a hosszú szőrű hengerek a jók, 18-25 mm. A párnázott teddy hengerek a puha szerkezetük miatt sokkal jobban kitöltik a strukturált, durva felületet, így alaposabban teríthetőek el velük a festékek.

Festőknek és többszöri felhasználásra alkalmas henger anyagát tekintve gyapjú vagy cérna. Ezek többször felhasználhatóak, jól moshatóak. Jól teríti a festéket, szépen fed.

Egyrétegű, előre színezett falfestékhez rövid szőrű, mikroszálas festőhenger javasolt, mivel ehhez a típusú festékhez nem kell nagy festékfelvételű henger, hiszen ezek a kimondottan „csináld magad” célra kínált, jó minőségű dobozos festékek 1 rétegben is jól fednek. Az ecset és festőhenger típusok között nem egyszerű eligazodni, de néhány extra tipp segítségével már jóval könnyebb lesz.

Festőhenger
A festőhenger használatával egyenletesebb lehet a végeredmény

Ecset és festőhenger típusok – melyik ecset mire jó, mihez mit használjunk?

A kisebb felületekhez, javításokhoz, illetve a nehezen hozzáférhető helyekhez javasolt az ecset használata, melyet a felület milyensége és a festék típusa alapján kell megválasztani.

 • zománcfestékhez válasszunk nem túl tömött ecsetet, lazább szőrű szintetikust
 • lazúrozáshoz és lakkozáshoz, pácoláshoz finom sörtéjű vékony ecset ajánlott, a szintetikus és természetes sörte kombinációjú ecsetek is kiválóak ezekhez a festési munkákhoz
 • alapozáshoz vastag, tömött ecset, hogy minél több festéket fel tudjon venni egy mártással
 • falak festéséhez, ha nem hengert használunk, inkább természetes vagy vegyes sörtéjű ecsetek ajánlottak
 • élek festésére kiválóak az ablakecsetek
 • ajtó és ablak festésére szintén ablakecsetek
 • radiátor festéséhez radiátorecset, hajlított fejjel, hosszú nyéllel
 • homlokzatokhoz sokféle ecset jó lehet, mert ezek sűrűek és jól tapadnak
 • laminált padló festéshez, műanyaghoz, gipszkartonhoz a hagyományos laposecset kiváló választás
Ecset és festőhenger festéshez
Az élénk színek esetében még fontosabb a minőségi eszközök használata

Átgondolt ecset és festőhenger típusok kiválasztása a profi munkához

Festés előtt gondoljuk tehát át, hogy mit fogunk festeni, milyen anyagokkal fogunk dolgozni. Szerezzük be a szükséges ecset és festőhenger típusokat, a kiválasztott festékeket és természetesen az oldószeres festék maradványok eltávolításához oldószert, hígítót is. Az ecsetekből, hengerekből vegyünk meg mindent, amire szükség lesz, ne kelljen abbahagyni a festést, ne álljon le a munka, mert nincs valami kéznél. Laposecsetre, ablakecsetre, hengerre biztosan szükség lesz, de persze a felület és a festék nagyban eldönti ezt a kérdést. Ha rászánjuk az időt a festésre, és jó minőségű alapanyagokkal, megfelelő szerszámokkal dolgozunk, biztos, hogy az eredmény szemet gyönyörködtető lesz! Egy szépen kivitelezett festés rengeteget dob a felületeken, szinte minden újjá varázsolható vele.

Aki a legtakarékosabb és legegyenletesebb festékfelhordásra szavaz, gondolja át festékszóró pisztoly beszerzését is webáruházunkból! Ehhez hasznos leírás lehet a kompresszorok kiválasztásáról szóló bejegyzésünk.

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!