Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Csöpögő Csap Javítása Házilag

Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 1 óra

Ha azt látjuk, hogy csöpög a csap, mindenképp járjunk utána, hogy mi állhat a háttérben. Nézzük meg a különböző csaptelepek felépítését, a jellemző hibáit, és probléma esetén a csaptelep javításának módszereit. rengeteg víz elfolyhat feleslegesen, amíg várunk a javítással.

Tartalomjegyzék

A csöpögő csap javítása házilag fontos tétel a feladat listánkon. Eléggé bosszantó jelenség, feleslegesen folyik el a víz is.. Olykor nem is tűnik túl nagy hibának, némi csaptelep szerelés, rutinmunka, és az élet megy is tovább. Azonban az is lehet, hogy a csöpögő csap komoly problémát jelez. Lehet egy rejtett csőtörés is és ha sokáig hagyjuk figyelmen kívül a csöpögő csapot, akkor egy szép vízszámlát kaphatnk majd, mivel a vízóra méri az elfolyó vizet is, és ugyanúgy meg fog jelenni a számlánkban, mintha felhasználtuk volna. Ezért fontos szemfülesnek lenni, az első jeleknél orvosolni a hibát. Egy nagyon egyszerű példa, figyeljük a vízórát: pörög-e akkor, mikor épp el vannak zárva a csapok?

Ha azt látjuk, hogy csöpög a csap, mindenképp járjunk utána, hogy mi állhat a háttérben. Nézzük meg a különböző csaptelepek felépítését, a jellemző hibáit, és probléma esetén a csaptelep javításának módszereit.

Egykaros csaptelep szerelése – csöpögő csap javítása házilag

Először kezdjük az egykaros csapteleppel, aminek az alsó részén található a bekötőszár. Ez található a konyhapult vagy mosdókagyló alatt. A bekötőszárba két rugalmas, acélborítású cső csatlakozik és ezek a flexibilis acélbevonatú csövek a hideg és a melegvizet szállítják számunkra a csapba. Egyik oldaluk egy anyacsavarral csatlakozik a csaptestbe, a másik végük pedig a hidegvizes, illetve a melegvizes vízkiállásra van rácsatlakoztatva. Reményeink szerint minél szorosabban, hiszen így működnek jól.

A bekötőszárra csatlakozik a csaptest. Az egykaros csaptelepek csaptestei is sokféle stílusban megtalálhatóak. A kifolyócsőből létezik nagy, felfele törő ívvel kialakított, ami leginkább mosogató csaptelepeknél lehet kényelmes, hiszen elfér egy nagyobb fazék is alatta. Létezik akár egyenesen, de nem túl meredek szögben felfelé néző kifolyócső is, ami szintén elég nagy kifolyócsőnél is itt ellátja a várt funkciót: tehát nagyobb tárgyak is beférnek majd a csap alá. Természetesen léteznek kisebb csaptelepek is, mint például a mosdók, melyek kifolyócsöve tömzsi és rövid, mivel általában kézmosásra használjuk. A formavilág lehet akár íves, vagy szögletes, modernebb design, illetve hagyományos megjelenéssel is találkozhatunk. Az egykaros csaptelep esetében a kart felfelé fordítva tudjuk megnyitni, és két irányba fordítva kontrollálhatjuk a kifolyó víz hőmérsékletét.

Csöpögő csap szerelése

A csaptesthez csatlakozik a kifolyócső, illetve a szabályozókar. A kifolyócső esetében léteznek kihúzható fejű verzió, ez a flexibilis típus megkönnyíti a csaptelepnek a használatát. A szabályzókarhoz tartozik egy kerámiából készült csapbetét, amit rögzítőgyűrűvel csatlakoztatunk össze. A kerámiabetét az egykaros csaptelepeknél a tömítést helyettisíti. Ez a két egymáson csúszó kerámialap a csaptest rejtett részében helyezkedik el, és a kerámiabetétek segítségével tudjuk nyitni-zárni a csapot, a szabályozókar segítségével. A kerámiabetétek szerencsére nehezen és lassan kopnak, ezért az egykaros csaptelepeket időtálló verziónak tekinthetjük.

Bármennyire is szuperek az egykaros csaptelepek, ezeknek is vannak azonban tipikus hibái, aminek a csöpögő csap az egyik tökéletes példája. Ez a probléma nevezetesen a már említett, időtálló kerámiabetét, azaz kartusnak a megkopása. Az egykaros csaptelepek kerámia betétéinek ugyanis folyamatos zsírozásra lenne szüksége, emiatt időnként fontos ellenőrizni a kartust. Ha pedig már ott tartunk, hogy csöpög a csap, reménykedjünk abban, hogy a kerámiabetét még nem kopott el annyira, hogy szükségünk legyen a kerámialapok cseréjére. Tehát ha csöpög a csap, akkor ellenőrizzük le a kerámiabetétek állapotát, és mindenképp kenjük be őket.

Az egykaros csaptelepek akár attól is csöpöghetnek, hogy a perlátor, tehát a gyöngyözőbetét elvízkövesedett az idő során. Ez a kis eszköz a csapszár végén található, és a kifolyó vizet szűri meg, illetve szabályozza. Ha a gyöngyözőbetét elvízkövesedik, az el tudja zárni a víz útját, és az összegyűlő víz miatt fog elkezdeni csöpögni a csap. Ennek ellenőrzéséhez először távolítsuk el a csapszár végéről a gyöngyözőbetétet egy szerelőkulccsal.  Ezután távolítsuk el a vízkövet a gyöngyözőbetétről vízkőoldó vagy ecet segítségével. 

Arra viszont figyeljünk, oda, hogy az agresszívabb vízkőoldó hatású szerek ne mattosítsák el a gyöngyözőbetét fényes krómmal bevont részét. Miután elvégeztük a vízkőoldást, érdemes tiszta vízzel átöblíteni, majd szépen eltörölni a perlátort, mielőtt visszahelyezzük a helyére. Persze a perlátor elvízkövesedése nem csak az egykaros csaptelepek hibái közé tartoznak, hiszen annak használata nem függ a kar kivitelétől.

Csöpögő csap szerelése

A tekerős csaptelepek szerelése – csöpögő csap javítása házilag

A tekerős csaptelep szintén a már ismert bekötőszárból és csaptestből áll, melynek része itt is a kifolyócső. A tekerős csaptelep szintén hideg és melegvizes bekötőcsővel fog csatlakozni a csaptesthez. A csaptest kialakítása is nagyon hasonlít vagy épp azonos az egykaros csaptelepéhez, kívülről csak a stílusban, megjelenésben lehet különbség e kétféle, a tekerős és az egykaros csaptelep csapteste között. Ezen kívül viszont egy különbség van azért a két csaptelep között, mégpedig a víz megnyitásának a módja. A tekerős csaptelep két elzárókarból áll, amin egy piros és egy kék jelződugó található, amit egy rögzítőcsavarral csatlakoznak a szelepfészekhez. A szelepfészekre illeszkedik a csapbetét, és a gumi zárótömítés a tekerős csaptelepek esetében.

A tekerős csaptelepeknek az a tipikus hibájuk, amitől csöpöghet a csapunk, az az, hogy az alátét meglazul. Ilyenkor az történik, hogy a szigetelő ereje megszűnik. Ebben az esetben a csapbetét szét kell szerelni, méghozzá úgy, hogy a rögzítőcsavar eltávolítjuk, majd Az is előfordulhat, hogy az alátétet ki kell majd cserélnünk.

Amikor a csöpögő csap javítása házilag elkezdődik, akkor azzal is szembesülhetünk, hogy a tekerős csap tömítése nem működik megfelelően. Ez egy kicsi, 0,5, illetve 0,75 colos méretű gumigyűrű. A fél colos gumigyűrűk a mosogató és mosdó csaptelepekre a nagyobbik, 0,75 colos darabok pedig a kádtöltő csaptelepekre illeszkednek.

Bármelyik típusú csapteleppel (akár fürdőszobai csaptelepről, akár konyhai csaptelepről beszélünk) is rendelkezünk, nagyon fontos odafigyelnünk a vízkövesedésre, ami szintén a csaptelep karbantartásához hozzá tartozik, hogy alkalmanként azért leellenőrizzük a fent felsorolt alkatrészeket, és néha egy kis ecetes víz segítségével áttisztítjuk azokat.

A fent említett hibák viszonylag könnyen ellenőrizhetőek, viszont, ha annak ellenére, hogy minden eshetőséget végig próbáltunk, és mégis csöpög a csapunk, akkor mindenképpen vízvezeték szerelőre lesz szükségünk, aki jobban ár tud nézni, hogy mi a probléma. Mivel az is előfordulhat, hogy csőtörésről van szó. A csövek rossz illeszkedése vagy akár repedése, törése is okozhatja a csap csöpögését, ebben az esetben nem a csaptelep lesz a ludas. A csöpögő csap javítása házilag nem minden esetben ajánlott. Nem biztos, hogy megvannak hozzá a megfelelő szerszámaink, például megfelelő kulcskészletünk, vagy vízpumpa fogónk.

Csöpögő csap javítása
Nem kell kétségbe esni egy csöpögő csap láttán

Csaptelep csere – ha a csöpögő csap javítása házilag nem sikerült

Sajnos néha azzal is találkozhatunk, hogy csaptelep cserére van szükség. A csöpögő csap esetében megtörténhet, hogy a kár felmérése során azt látjuk, hogy lehet gazdaságosabb lenne egy új csaptelep beszerzése, mintsem egy-egy alkatrészt kicserélni, vagy akár esetleg több alkatrész is feladta az eddigi szolgálatot. A csaptelep cseréje sem igazán bonyolult dolog, viszont az a legbiztosabb, ha vízszerelő szakember végzi el, mielőtt nagyobb kárt teszünk. Nézzük meg, mik a csaptelep csere főbb pontjai, milyen feladatok várnak ránk, ha mégis úgy döntünk, hogy mi magunk szeretnénk lecserélni a csapunkat.

Első lépésként zárjuk el a főcsapot, mert sokkal biztonságosabb a csaptelep cseréje, ha erre is odafigyelünk. A főcsapot általában a vízóra mellett fogjuk megtalálni.

Miután ezt megcsináltuk, utána a bekötőszárnál kell meglazítanunk az anyacsavart, amibe a két flexibilis cső fut. Ezek a 10 mm átmérőjű, acéllal bevont csöveket már ismerjük, hiszen ők csatlakoznak a fali kiállásokra, majd a bekötőszáron keresztül a csaptestbe. 

A bekötőszárat bontsuk ki, emeljük ki a csaptestet a flexibilis csövekkel együtt. Ezután az új csaptelepet fűzzük át az erre a célra kialakított helyen. A flexibilis csöveket csatlakoztassuk a fali kiállásokra, ezután pedig rögzítsük az új csaptelepet.

A főcsap megnyitásával nézzük meg, hogy jó munkát végeztünk-e.

A fali csaptelepek első látásra ugyan különböznek, viszont a valóságban csak annyi mindössze a különbség, hogy a fali kiállásokra közvetlenül kötjük rá a csaptelepet. A csöpögő csap javítása házilag nagyon fontos feladat, érdemes komolyan venni. Érdemes a kisebb ház körüli munkáknak, akár a fal fúrásának is magunk neki állni, megspórolhatjuk egy szakember árát. Ha a szerelés, vagy felújítás során nagy kosz keletkezett, gőztisztítóval ismét tökéletes rendet tehetünk.

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!