Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

A Csempefúrás Szabályai – 3 Tipp

Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 2 óra

Csempefúrás, mint feladat nem csak akkor adódik, mikor a zuhanyzóba a fali tárolót kell felszerelni vagy a wc-be a wc papírtartót, hanem különböző vezetékek, kábelek, kiállások miatt is szükségessé válhat a csempe fúrása, melyet megfelelő eszközökkel körültekintően kell elvégezni!

Tartalomjegyzék

Csempefúrás, mint feladat nem csak akkor adódik, mikor a zuhanyzóba a fali tárolót kell felszerelni vagy a wc-be a wc papír tartót, hanem különböző vezetékek, kábelek, kiállások miatt is szükségessé válhat a csempe fúrása, melyet megfelelő eszközökkel körültekintően kell elvégezni! Ha nem vesszük figyelembe, hogy mik a csempefúrás szabályai könnyen kár keletkezhet a csempében, és máris ott a bosszúság és kiesett idő, mivel le kell szedni és új lappal pótolni. Mai cikkünkben megmutatjuk nektek, hogyan fúrjatok szabályosan csempét, hogy elkerüljétek ezt a bosszantó helyzetet!

Csempefúrás szabályai
Fúrássegítőt is érdemes használni

Csempefúrás szabályai – olyan nehéz lenne?

Ha valaha próbáltál már csempébe furatot elkészíteni, tudod, hogy nem olyan egyszerű minőségi munkát végezni, mint ahogy elsőre gondolná az ember. A fúrásnál nem repedhet el a csempe ugyanakkor a furatnak sem szabad túlzottan tágnak lennie. A csempe kemény máza miatt a fúró indításakor könnyen megcsúszik, azonnal kárt téve a csempe többi részében.

Probléma lehet abból is, ha nem a megfelelő helyre fúrunk. Érdemes keresődetektorral ellenőrizni, hogy a kívánt furat mögött nincs -e áramvezeték, vízvezeték vagy valamilyen kerülendő dolog. Ha valaki szeret előrelátóan eljárni, az építkezés vagy felújítás során érdemes fotókat készíteni az egyes helyiségek vezetékeléséről, vízvezeték csöveinek futásáról, hiszen később átnézve a fotókat lehet viszonyítani, hogy körülbelül hol mennek az átfúrást kerülendő vezetékek, csövek. Ez esetben mellőzhető a keresődetektor. A csempefúrás szabályai könnyen betartható pontokból állnak!

Hogyan és mikor fogjunk neki a csempefúrásnak?

A csempefúrás elvégzését legalább 7-10 nappal a burkoló távozása, a burkolás befejezése után érdemes elvégezni. Ezt azért kell kivárni, mert a ragasztásnak el kell érnie a száradásban, kötésben egy olyan szintet, amikor a fúró által keltett rezgést, hőhatást már kibírja.

A fúrás előtt a furatközepet meg kell jelölni pontozóval, jelölővel. A kívánt furat közepére kell tenni és kalapáccsal körültekintően, finoman, de határozott mozdulattal meg kell ütni a pontozó végét. Ekkor a jelölés helyén egy pici mélyedés keletkezik, de ez már alkalmas arra, hogy a fúrófejet megvezesse és ne csússzon el a fúró.

Csempefúrás
Akár képeket is fúrhatunk a falra

Mivel és milyen módon fúrjuk a csempét?

A csempefúrásnál el kell felejteni a fémfúrót, ez a csempe masszív mázát csak égeti, de nem fúrja át. A csempefúráshoz vídiabetétes fúró kell, kimondottan falfúrásra tervezett fajta. Amivel még biztosan nem fogsz mellé, azok a gyémánt fúrók. Az ipari gyémánt bevonattal ellátott fúrók drágábbak, mint a vídiabetétesek, de keményebb burkolat esetén mindenképpen ezeket válaszd!

A fúrógépen csempefúráshoz szabály, hogy kapcsold ki az ütve fúró funkciót és alacsony fordulaton kezdj fúrni, míg átfúrod a burkolat mázas rétegét. Amikor a keményebb rétegen átjutott a fúró, gyorsabb lesz a fúrás, mert a kemény máz alatt puhább anyag van. Tehát sima, és nem ütve fúró fokozatban kezdj, majd az előtolás erejét és a fordulatszámot az alacsonyról egyre nagyobbra kell növelni. A csempefúrás szabályai nem bonyolultak, csak néhány sarokpontot kell betartani.

Csempefúrás szabályai – ne feledkezz meg a hűtésről!

A száraz gyémánt lyukfúrók használata során is szükség lehet hűtésre, ami növeli a szerszám élettartamát és nem engedi túlmelegedni a csempét sem, ezáltal is elkerülve a repedés veszélyét. Időnként állj meg, hogy a szerszám lehűljön és/vagy egy nedves szivacs segítségével hűtsd a fúrófejet, persze úgy, hogy a motoros részbe ne kerülhessen be a víz!

A csempe fúrása során nagy hő keletkezik, amint mindenképpen csökkenteni kell. Csempefúrásnál a padlót, mosdót stb. érdemes kartonnal letakarni, mert a lehulló forró por, ami a fúráskor keletkezik, ráéghet a felületükre, kárt tehet bennük.

Fúrás csempén

Csempefúrás szabályai – kemény, keményebb, legkeményebb

Az anyagok keménységét a Moh’s skála beosztása alapján jól átláthatjuk. A legerősebb anyag ezen az 1-től 10-ig terjedő skálán a gyémánt, a skála szerinti 10-es keménységgel.

Néhány ismert anyag keménysége:

  • Réz pénzérme: 3,5
  • Márvány: 4
  • Acél: 4-4.5
  • Átlagos beton: 5-6
  • Titánium: 6
  • Üveg: 5.5-7
  • Gránit: 6-7
  • Edzett acél fúró: 7-8
  • Vídia: 8-8,5
  • Gyémánt: 10

A csempe és a greslap eltérő módon készül, más az anyagszerkezetük. Míg a csempe különböző keménységű anyagokból áll, addig a greslap teljes vastagságában azonos keménységi mutatóval rendelkezik. A csempék esetén a hordozó anyag vastagsága 6-8 mm közötti, keménysége pedig 5-6 között van, viszont a zománcréteg 1 mm vastagságú, azonban a keménysége 8-9 közötti. A greslapok vastagsága általában 8-12 mm között van. Teljes keresztmetszetükben azonos keménységűek, akár 8-9-es értékkel.

Most már mindent tudsz: a csempefúrás szabályai összegezve!

A legfontosabb a türelem, a precíz munkavégzés és a fúróhegy megválasztása! Ha ezek megvannak, nem nehéz betartani a csempefúrás szabályait, és a csempe eltörése, repedése nélkül elvégezni a fúrást.

Persze szükséged lesz még egy jó kis akkus fúróra is, hogy minőségi munkát végezhess, de ez egyébként is számos esetben jól jön a ház körül. Épp a közelmúltban írtunk arról, hogyan válassz megfelelő fúrógépet, ez neked is segíthet, ha még előtte vagy!

A csempefúrás szabályai nem bonyolultak, csak óvatosan és megfelelő eszközökkel kell nekifogni a munkának. A hirtelen felindulásból elkövetett csempefúrás a nem megfelelő fúróheggyel sajnos beláthatatlan következményekkel járhat…

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!