Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

Ágyásszegély kiválasztása

Tény, hogy sokkal szebb a kert, ha praktikusan ágyásszegéllyel vannak elválasztva a virágágyások, zöldségágyások, a gyep vagy a mulcsos rész, a kavicsos területek és az örökzöld sarok. Ma ezt a témát járjuk körbe!

Tartalomjegyzék

A kertünk elrendezéséhez, növényzetéhez, funkcióihoz illeszkedő ágyásszegély kiválasztása igényel némi átgondolást. Az ágyásszegély az, ami elválasztja például a gyepet a virágágyástól vagy a kavicságytól. Ez nem csak hasznos a kertben, hiszen egyszerűbbé, hatékonyabbá válik alkalmazásukkal a kerti munka, a fű sem nő bele az ágyásba, ráadásul még dekoratív is, sokkal rendezettebb, mutatósabb vele a kert.

Hogyan válaszd ki a kertedbe megfelelő ágyásszegélyt?

A szegélyeket a gyártók fából, fémből, műanyagból egyaránt készítik, de vannak kőből készült szegélyek, térkőszegélyek, kőből készült fahatású szegélyek, de használnak például téglát is ilyen célra. Sok minden befolyásolja, hogy melyik lesz a kertedbe a megfelelő megoldás. Két fontos tényező az, ami alapján a döntést meg kell hozni. Az egyik, hogy hol használod majd a szegélyt, milyen területeket kell, hogy elválasszon egymástól, a másik, hogy megjelenésében, színeiben, anyagában lehetőleg illeszkedjen a kert stílusához. Természetesen, mint minden másnál itt is felmerülhet még egy tényező, az anyagi oldala és ennek mérlegelése, de ha egy mód van rá, ne ez alapján dönts elsősorban, hiszen a kerti szegélyek, ágyásszegélyek hosszú évekre készülnek, a cél, hogy sokáig ellássák a funkciójukat és ékesítsék a kertet!

Ágyásszegély kiválasztása
Kreatív ágyásszegély ötletek

Ágyásszegély kiválasztása anyag szerint

A fából készült ágyásszegélyek ápolást igényelnek!

A fa anyagú ágyásszegélyek eléggé elterjedtek régebben, mivel könnyen hozzájuk lehetett jutni és áruk is megfizethető. Ugyanakkor a fa ágyásszegélyt folyamatosan karban kell tartani, sőt időnként cserélni, hiszen nem áll ellen az esőnek, a szárító napsütésnek, a téli nyirkos hidegnek. Ennek az a következménye, hogy akár már következő szezonra elveszíti kellemes színét, ami illeszkedett a kert képébe, kifakul, vagy penészes lesz és besötétedik, esetleg korhadni kezd és már nem lesz olyan tartós, nem képes ellátni a funkcióját, ki-be dől a stabil szegélyzés helyett. Másik hátránya lehet, hogy megnehezíti a fűnyírást, mivel a tövében csak fűszegélynyíróval lehet levágni a füvet.

Ha lehetőséged van trópusi vagy keményfát használni erre a célra, sokkal tartósabb megoldásod lesz.

Fa ágyásszegélyként gerendát is le lehet fektetni a földbe, ugyanakkor számíts rá, hogy még egy akácfa is maximum 10-20 évig fog megmaradni a talajban erre a célra, ellenben például a kövekkel, melyek élethosszig képesek kiszolgálni.

Ágyásszegély kiválasztása – a legtartósabb megoldás a kő

A kő alapanyagú szegélyek sokféle színben elérhetőek, sőt manapság már fahatású kialakításban is beszerezhetők. Élettartamuk jóval hosszabb, mint a fáé, és nem kell sem ápolni sem cserélni a későbbiekben. Legtöbb esetben a gyep szintjével kerül egy vonalba az ágyásszegély, a fűnyíró kerekei így át tudnak haladni rajta, nem kell a szegélynyíróval bajlódni. A legoptimálisabb olyan térkövet választani szegélynek, amelynek a szélessége valahol 10-20 cm között van. A 10 cm-nél keskenyebb nem megfelelő, mert a fűnyírógép kereke nem fér el, míg, ha 20 cm-nél szélesebb már nem mutat esztétikusan és feleslegesen veszi el a helyet a gyeptől, mulcstól, kavicságytól, virágoktól.

Tipp: Az ágyásszegély kiválasztása után kiválaszthatjuk a térkősablonunkat is. Így lesz a kert teljesen rendezett, költséghatékonyan.

Tégla ágyásszegély
Kreatívan felhasználható a tégla is

Válassz műanyag ágyásszegélyt, ha nem akarsz feltűnőt!

Ha azt szeretnéd, hogy a virágágyás és a gyep között szinte láthatatlan elválasztás legyen, vagy kevésbé feltűnő, választhatsz különböző színű, magasságú műanyag ágyásszegélyt is, kiváló árban vannak és sokrétűen használhatóak. Nem nő bele a növények ágyásába, eltűnik a fű mellett, nem igényel semmilyen extra törődést, nem kell festeni, pácolni, a fűnyírót pedig nem zavarja a munkában. Sok gyártó ráadásul újrahasznosított műanyagból gyártja a szegélyeket, léteznek lágyabb és keményebb anyagúak is. Színüket kiválaszthatod a növényzetnek megfelelően, akár barnát vagy zöldet is igény szerint. Íves területekhez kimondottan praktikusak, jól alakíthatóak.

Ami hátrányuk lehet, hogy nem a legerősebbek, az időjárási viszontagságok és a napsugárzás hamar kárt tesz bennük, törékennyé válnak. Ha drágább, UV álló típust választasz, ellenállóbb szegélyed lesz, de ez sem tart majd örökké!

Szép kert
Növénytakaróval is el lehet választani az egyes rétegeket

Ágyásszegély kiválasztása a rendezett kertért

Tény, hogy sokkal szebb a kert, ha praktikusan ágyásszegéllyel vannak elválasztva a virágágyások, zöldségágyások, a gyep vagy a mulcsos rész, a kavicsos területek és az örökzöld sarok. Számos előnye van az alkalmazásuknak, például esős időben védi az elmosódástól, szétterüléstől az ágyásban lévő földet, a kert többi részét, segít elkülönítetten tartani egymástól a mulcsot, füvet, földet, sokkal rendezettebb összképet biztosít a kertnek, ezáltal az ingatlannak.

A fa ágyásszegély jó megoldás azoknak, akik rászánják az időt az ápolására, a fa pácolására, és néhány évenként a szegély cseréjére, ennek ellenében egy természetes megjelenésű ágyásszegélyt kapnak a kertjükbe. Aki hosszútávra tervez és a legstabilabb, legmutatósabb megoldást szeretné, mindenképpen a kőből készült ágyásszegélyt válassza, egyszer kell megvenni, telepíteni, aztán többé nem lesz rá gond. A műanyag ágyásszegélyeket ajánljuk virágágyások, zöldségágyások és gyep közé, nem drága megoldás, jól alakíthatóak, könnyen változtathatóak és cserélhetőek, ráadásul szinte láthatatlanok! Így lesz az ágyásszegély kiválasztása célravezető.

Ha még több hasznos olvasnivalót keresel barkács-, kertészeti témában, nézelődj blogunkban rendszeresen kerülnek fel újabb és újabb hasznos tippek, érdekes cikkek! Például többet is megtudhatsz a térkő kiválasztásáról.

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!