Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

A Tűzifa Darabolása Otthon

Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 2 óra

A tűzifa feldarabolásának megvan a helyes technikája, és vannak eszközök, amelyekkel a leghatékonyabban tudja elvégezni ezt a feladatot. Akár a kandallóba, akár a kályhába, vagy a grillezőbe szánja a felaprított fát, ebben a bejegyzésünkben sok hasznos tippet talál majd.

Tartalomjegyzék

A fűtési szezon több szempontból is kényelmetlenséget okozhat az embernek, még azoknál a családoknál is, akik gázzal vagy éppen villanyáram felhasználásával oldják meg, hogy meleg legyen a lakásban. Ebben az időszakban többletkiadásra kell számítani, hiszen tudjuk, semmit sem adnak ingyen, sőt, azt lehet mondani, hogy igen nagy költségekkel jár a fűtés. Azok a családok, akik tűzifa darabolásának a segítségével vészelik át ezt a periódust, azoknak talán segítségükre lehetünk abban, hogyan spórolhatnak a rezsin. A tűzifa darabolásával, annak helyes technikájával és eszközeivel könnyedén össze fog barátkozni, amellett, hogy takarékoskodni is tud. A feldarabolt fát érdemes takaróponyvával védeni.

A tűzifa darabolása és az arra szolgáló eszközök

Többféle szempontot vehetünk alapul, amikor a tűzifa darabolás a téma. Az első példánk, amikor a már meglévő farönköket szeretnénk felaprítani. Hogyan is kezdjünk neki? Mindenképp célszerű beszerezni egy fűrészbakot. Rengeteg vidéki udvaron áll a jó öreg, fából készült fűrészbak. Bizonyára jó szolgálatot tettek az évek alatt, de ma már ezeknél modernebb és praktikusabb termékeket lehet megvásárolni. A darabolni kívánt rönköt ráhelyezzük a bakra, úgy, hogy az egyik oldalán túl nyúljon a fa, majd láncfűrész, vagy kézi fűrész segítségével átfűrészeljük.

Egy profi ezermester, egyedül is képes megbirkózni a feladattal, maximum az utolsó vágás okozhat némi fennakadást, amikor az egyik kezével, rá kell tartani a rönkre míg fűrészel, mert az már túl rövid ahhoz, hogy a bak biztonságosan megtartsa. Egyébként léteznek olyan bakok, melyek már ezeket a csorbákat is kiküszöbölik.

A másik opció, amikor körfűrésszel érjük ugyanezt a célt. Ebben az esetben egy körfűrészlap fogja átszelni a fát, miközben mind a két kezünkkel fogjuk az anyagot. A Scheppach HS 105 asztali körfűrész egy csúcsminőségű gép, amivel rengeteg idő spórolható meg, amit más dologra is fordíthat. Karbantartásuk sem igényel különösebb szaktudást, viszont be kell tartani a használati utasításokat, hogy biztonságosan és hatékonyan tudjunk vele dolgozni.

Aki rendelkezik erdővel, vagy épp az udvarról szeretne kivágni fát, amit később tüzelésre használ fel, annak biztosan szüksége lesz egy láncfűrészre. Többféle típusa létezik, így kiválaszthatja azt, ami a legjobb megoldásnak ígérkezik. Minden láncfűrésznek megvannak a maga előnyei és hátrányai, így vásárlás előtt mérlegelni szükséges. Itt arra gondolunk, milyen fa fűrészelésére használja és mennyit lesz napi használatban. Nem ajánlunk egy elektromos láncfűrészt fakitermelésre, célszerű erre a célra egy benzinmotoros láncfűrészt választani, melyek erősebbek és strapabíróbbak. Kivágás és gallyazás után, szintén ugyanezzel a fűrésszel dolgozhat tovább, akár kuglizásra is alkalmasak.

Tűzifa darabolása kandallóba
A kandalló látványa megfizethetetlen

A tűzifa darabolása és méretre szabása könnyedén megoldható

A különböző átmérőjű kuglik nem minden esetben alkalmasak még arra, hogy könnyen eltüzeljük őket. A kályháknak és kazánoknak van egy adott nyílása, amibe gyakran nem tudjuk belevarázsolni a nagyméretű fát, így további munkálatokra lesz szükség, hogy elnyerjék a megfelelő méretet. Egy balta vagy egy fejsze ehhez tökéletes segítség lesz számunkra. Vannak kimondottan hasító balták és hasító fejszék, amivel könnyen és gyorsan tudunk haladni. A Fiskars hasítófejszéit bátran ajánljuk ezekhez a tevékenységekhez. A munka hatékonysága megkérdőjelezhetetlen ezekkel a szerszámokkal, de egy fárasztó nap után lehet, hogy mégsem kézi hasogatásra vágyunk.

Hasító fejsze használat közben
A megfelelő eszközzel gyerekjáték a fa darabolása

Spóroljon időt egy hasogató géppel

Szerencsére ma már elérhető áron beszerezhetők a rönkhasító gépek. Aki ezt használja, az nem lusta, csupán leleményes, és igyekszik elkerülni a munkával járó izomfájdalmakat és talán arra is marad még energiája, hogy az estét produktívan töltse a családjával. Különböző változatait ismerhetjük meg a rönkhasító gépeknek, de az eredmény és az élmény, minden esetben felbecsülhetetlen. Tanácsos odafigyelni a választásnál, hogy vízszintes vagy függőleges vágásokat szeretnénk leginkább végezni.

A hasítók legtöbbször hidraulikus elven működnek, így arra is képesek, hogy több tonna nyomást gyakoroljanak és be kell vallani, ez azért jóval nagyobb annál, mint amit kézi erővel ki tudunk fejteni. Az árammal működő kerti hasítók nagyszerű megoldást nyújtanak a fa hasogatása terén, de megtalálható már a piacon, a benzinmotoros verzió is. Ezek a gépek nagy teljesítménnyel bírnak, ezáltal felgyorsul a munka, időt és energiát megspórolva ezzel. Az árak magasabbak a hasítók terén, mint a fejszék és a balták esetében, de biztonságosak és az egészségügyi szempontok sem elhanyagolhatók.

Miként gazdagít minket a tűzifa?

Nem csak a zord és fagyos hónapokban lehet szükség a tűzifa darabolásra, hanem azokban a napokban is jó célt szolgál a megléte, amikor egy kellemes családi vagy baráti összejövetelt szervezünk. A hétvégi bográcsozás élményekkel gazdagít minket és kikapcsolódhatunk a fárasztó hétköznapok után. Fa tüzelése nélkül is megoldható ez a dolog, de a füst, az égő fa ropogásának hangja adja a kinti főzés igazi élményét. A tüzépek jócskán ráteszik a hasznot arra, ha a méretre vágott anyagot szállítják ki a vásárlónak. Miért ne spórolna azzal, ha beszerzi a szükséges eszközöket magának ahhoz, hogy segítségükkel, biztosan akkorára tudja szabni a faanyagot, amekkorára igénye van.   

Tűzifa darabolása kandallóba
A szépen hasított tűzifa jól mutat a nappaliban is

Mire kell figyelni tűzifa darabolása közben?

A fa fűrészelése, a tűzifa aprítása minden esetben a veszélyes munkák körébe tartoznak, bármelyik megoldást válasszuk. Szigorúan kell venni a védelmi előírásokat, a biztonság a legfontosabb. Védje magát egy jó minőségű munkavédelmi cipővel, védőszemüveggel és mindig olyan ruházatot válasszon, ami testhezálló, nem bő, ezáltal is elkerülve a nem kívánt baleseteket. A feldarabol tűzifa látványában gyönyörködhetünk is szépen sorba pakoljuk a kandalló alatt. Ebből a bejegyzésből pedig megtudhatja, hogy melyik a legjobb krovakészlet, ami nem hiányozhat házi műhelyéből.

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!