Hasonló tartalmaink emailfiókodba heti 1x!

Emailcímed 100% biztonságban

A füvesítés leggyakoribb hibái

Nehézség:

A füvesítés leggyakoribb hibái sokszor nem is egyértelműek. Vegyük át együtt mik ezek!

Tartalomjegyzék

Te ne kövesd el a füvesítés leggyakoribb hibáit! A szakszerű füvesítés nem nehéz feladat, de körbe kell járni a témát, aztán profin kivitelezni! Csak így érhető el, hogy a füvesítésbe fektetett energiád és anyagi ráfordításod megtérüljön, és a nyári szezonra erőteljes, zöld, egységes pázsittal büszkélkedjen a kerted. Van néhány kulcsfontosságú teendő, követendő technika ahhoz, hogy a füvesítésed sikeres legyen. Pontokba szedjük nektek, mire figyeljetek nagyon, mik a füvesítés leggyakoribb hibái.

A gyomirtás elmaradása – a füvesítés leggyakoribb hibái közé tartozik

A füvesítéskor leggyakrabban elkövetett baki a vegyszeres gyomirtás elmaradása. Ennek elmaradása esetén esélyes, hogy több gyomnövényed lesz, mint fűszálad. Ha nagyon sok a gyom, vagy erőszakosabb fajták, mint például a tarackos fűfélék, apró szulák, nyugodtan kétszer is ismételhető a folyamat füvesítés előtt.

Az egészséges, tömött pázsitban kevésbé tudnak megtelepedni. Ha viszont meggyengül a fű, az életciklusában az utolsókat rúgja, foltos, kopasz, erőtlen, a gyomok könnyen elhatalmasodnak felette. A gyomok kihúzgálása időigényes és nem is hosszútávú megoldás, vedd elő a permeteződet! A permetszer felszívódásához csapadékmentes idő kell, legalább 24 óráig ne érje eső, ezért figyelni kell az előrejelzést!

A gyomirtást a fűnyírás után 3-4 nappal ajánlott elvégezni, mert a sérült gyomok ilyenkor jobban felveszik a vegyszert! A gyomok eltűnése után, ahol szükséges, körülbelül 3-4 hét után kezdhető az újra füvesítés.

A füvesítés leggyakoribb hibái 1
Gyönyörű gyep

A füvesítés leggyakoribb hibái – nincs elég termőréteg

Ahhoz, hogy a füvesített területen a gyep sokáig szép, egészséges lehessen, 10-15 cm termőréteg szükséges, ami a füvesítés alatt van. Ha nem megfelelő a talaj vagy túl vékony a termőréteg, könnyen kimerül, az újonnan vetett fű nem fog megmaradni. Ez a vastagság már elegendő ahhoz, hogy a vizet és tápanyagokat megfelelően tárolni tudja, a fű pedig növekedni, erősödni tudjon.

Egyenetlen kiszórások, nem megfelelő bedolgozás, mint a füvesítés leggyakoribb hibái

Semmiképpen ne kövesd el azt a hibát, hogy a fűmag egyenetlenül kerül kiszórásra. Ez esetben egyes helyeken ormótlan csomók kelnek majd, máshol pedig nem lesz, ami kikeljen, foltok éktelenkednek majd itt-ott. A túl kevés mag nem segíti a füvesítésed besűrűsödését, a túl sok pedig elzárja a gyökérzet levegőjét. Az optimális mennyiség 35-50 gramm/ négyzetméter. A helyes mélységben való vetés legalább ennyire fontos. A felszíntől 0,5-1 cm-re kell legyenek a fűmagok, a mély és sekély bedolgozás egyaránt káros.

A helyes mélységben történő egyenletes kiszórás után pedig elhagyhatatlan a földdel történő befedése, tömörítése, hengerlése a vetésnek.

Szép gyep

Elmarad a gyeptrágya, az öntözés – a füvesítés leggyakoribb hibái

Füvesítésnél használj gyökeresedést segítő gyeptrágyát! Ez hozzájárul, hogy a füved hamar fejlődjön, erősödjön. Ha ez kimarad sokáig tart a növekedése, sűrűsödése. Ezeknek a trágyáknak a foszfor és nitrogéntartalma is magas, segíti a gyeped a fejlődésben.

A füvesítés után a területnek állandó és egyenletes öntözésre van szüksége. Már akár 1 nap kimaradása esetén is pusztulásnak indulhat az épphogy kihajtott fű. A felső 2-3 cm-t állandó nedvesen kell tartani, ugyanakkor vigyázni, hogy ne áztasd szét, ne folyhassanak ki és szét az elvetett magok.

Vigyázz, mert túlöntözni sem szabad, a pangó víz következtében megfulladnak a gyökerek, sőt a víz mélyebbre mossa a nitrogént, a tápanyagokat.

Az első fűszálak kibújása után lehet picit ritkítani az öntözést, nehogy penészedésnek induljon a talaj.

Amikor a friss fű eléri a 8-10 cm magasságot, 1 napig ne öntözd, majd vágd le éles késű fűnyíróval az 1/3-át vágd le, azaz körülbelül 3 cm-t, 5-6 cm-es magasságban maradjon meg a zsenge fű!

A füvesítés leggyakrabban elkövetett további hibái

  • a legolcsóbb fűmagkeverékkel történő vetés: ezek általában gyors kezdeti fejlődésnek indulnak, de az életciklusuk maximum 3 év lesz, érdemes körbejárni a fűmag típusokat, és jó minőségűt választani, hiszen az elvégzendő munka ugyanannyi lesz, de nem mindegy, milyen végeredményre számíthatunk
  • a füvesítésnél nem vesszük figyelembe az előkészítési, időjárási követelményeket, a gyomirtást nem végezzük el vagy nem várunk elegendő időt utána a füvesítéssel. Vagy a füvesítés után folyamatos esőzés van, nem tud kikelni a fűmag, esélyes, hogy akár ki is mosódik
  • nem megfelelő a talaj a kertben, például tele van építési törmelékkel, de mégsem cseréljük le a termőréteget, hanem ebbe vetjük el a füvet
  • számtalanszor láttunk vakondot a kertben vagy a szomszédban és mégsem helyezünk el vakondhálót a füvesítésnél
  • lelkiismeretesen elvégezzük a füvesítést, de a további gondozásra, öntözés, nyírás, tápanyaggal ellátás, gyomirtás – nem fordítunk időt és energiát
Gyep ápolása

A füvesítés leggyakoribb hibái és kivédésük

A füvesítés sok időbe, energiába és a termőföld, gyomirtás, fűmagkeverékek tekintetében pénzbe is kerül. Ezért fontos, hogy körültekintően, alaposan járj el a füvesítés előtt és során, jó minőségű fűmagot, trágyát, gyomirtót használj, és az utóápolásra is megfelelő gondot fordíts! Tanulj mások hibáiból, ne kövesd el a füvesítés során a legnagyobb bakikat, és jutalmad egy mutatós, erős, egybefüggő pázsit lesz!

Tipp: Különböző eszközökkel teheted könnyebbé a kerti munkákat. A műtrágya kiszórásához használhatsz szórókocsit is, nézz szét kínálatunkban!

Van fűnyíród, vagy most rendelnél a szezon előtt? Olvasd el fűnyíró útmutatónkat, hogy a számodra legjobbat szerezhesd be!

További ötletek

Ne maradj le az újdonságokról!

Kérd email értesítőnket és kiküldjük legfrissebb barkácsötleteinket!